09.05.2019
3 Min

Aineeton äitienpäivälahja – lahjavinkit äidin muistamiseen

Millainen äitienpäivälahja voisi äitiä ilahduttaa tulevana äitienpäivänä? Keräsimme aineettomien lahjojen ideoita äitienpäiväksi, joilla voit muistaa äitiä tai äitihahmoja. Äitejä on monenlaisia – tämä lista voi antaa hyvän idean tai auttaa keksimään jonkin toisen, oman äidin näköisen lahjaidean. Aineeton lahja on usein ekologisempi kuin turha tavara, ja saattaa myös ilahduttaa enemmän.


Mukana listan lopussa on lahjakorttipohja, johon voit itse kirjoittaa äidille annettavan lahjan. Sen lisäksi listan lopusta löydät muutaman erilaisen, aiemmin julkaisemattoman runon äidille, joita voit lainata äitienpäiväkorttiin.

1. Diashow/albumi yhteisistä kuvista vuosien varrelta

Monella on nykyisin koneella paljon kivoja kuvia, joita ei vain tule järjestettyä. Entä jos tekisit diashown tai kuva-albumin joko digitaalisena tai tulostettuna äidille teidän yhteisistä kuvistanne? Tai jos kuvia on paljon paperimuodossa, voisit tehdä albumin, jossa on niin paperikuvia kuin digikuvia tulostettuina? Kuva-albumi muodossa jos toisessa on usein hyvin arvokas lahja.

2. Lahjoita omaa aikaasi

Lahjoita äidille aikaasi. Jos et näe äitiä kovin usein tai tapaatte vain arjen kiireissä, ajan viettäminen millä tahansa mieluisalla tavalla yhdessä voi olla lahja itsessään. Aktiviteetin ei välttämättä tarvitse maksaa mitään, tai se voi olla minimibudjetin juttu. Se voi olla kävelylenkki luontoon tai vaikka arboretumiin, yhdessä elokuviin meno; ylipäänsä yhdessä puuhailu minkä tahansa mieluisan asian parissa. Lahjaksi se muuttuu, jos tällaiseen yhdessäoloon on harvoin nykyisin enää aikaa. Voit miettiä, mikä puuhastelu voisi olla sellaista, mikä olisi yhdessä mukavaa. Salli äidille hetki jutella kanssasi, kertoa kuulumisia rauhassa ja kuulla, mitä sinulle kuuluu. Jos asut kaukana, voit lahjana sopia seuraavan vierailun äidin luo; sen ei tarvitse tapahtua juuri äitienpäivänä.

3. Vapautus kotitöistä koko viikonlopuksi/viikoksi

Onko äidillä aina paljon kotihommia, vaikka lapsetkin ovat jo saattaneet lentää pesästä? Jos äiti touhuaa aina, yritä ovelasti antaa lahjaksi esimerkiksi viikonloppu tai päivä, jolloin hoidat kotityöt äidin puolesta. On äidin vuoro katsoa lempisarjaa, puuhastatella harrastuksen parissa tai lähteä kävelylenkille miettimättä kotitöitä. Jos perheessä on vielä lapsia kotona, voi koko perhe osallistua lahjaan niin, että äidille annetaan vapaakortti kotitöistä koko viikoksi. Jokainen tarvitsee joskus vähän omaa aikaa ja lomaa arjen velvoitteista.

4. Illallinen/brunssi/kahvitteluhetki äidille

Voit viedä äidin syömään hyvin, herkuttelukahveille tai järjestää äidille kulinaristisen hetken kotona kokkaamalla itse. Tärkeintä ei ole se, että kokkaat fuusiokeittiön huipputeoksen, vaan se, että näet vaivaa äidin eteen, ja äiti saa istua valmiiseen pöytään. Usein huomaavaiset eleet ovat juuri niitä, jotka eniten ilahduttavat.

 

fortum_aitienpaiva_2

5. Äitiä miellyttävän soittolistan teko

Ennen tehtiin kokoelmanauhoja, myöhemmin poltettiin cd:itä. Entä jos tekisit nykypäivän version tästä ja tallentaisit äidille soittolistan vaikkapa Spotifyhin hänen lempimusiikistaan, johon voisit liittää myös muutamia yllätyksiä äidille mieluisista genreistä? Jollei äidillä ole vielä musiikintoistopalvelua käytössä, olisiko aika luoda hänelle tili?

6. Jonkin taitosi hyödyntäminen äidin iloksi

Oletko hyvä valokuvaaja, osaatko neuloa tai leipoa, kenties kirjoittaa biisejä, soittaa tai laulaa? Voit miettiä, mikä taitosi olisi sellainen, millä ehkä voisit ilahduttaa äitiäkin? Usein meillä on monenlaisia taitoja, joita saatamme pitää jopa itsestäänselvyyksinä, mutta joilla voisimme ilahduttaa lähimmäisiämme paljonkin.

7. Äidin toiveen toteuttaminen salaa

Oletko kuullut äidin huokailevan jonkin asian tai kokemuksen perään usein, mutta sitä ei vain ole tullut toteutettua? Tämä voi olla issikkaratsastus metsässä, jokin kiinnostava kurssi, taidenäyttelyyn meno, joka aina vain siirtyy – jokin asia, joka on vain jäänyt tekemättä. Se voi olla mikä tahansa asia, josta tiedät perheen äidin haaveilevan. Pystyisikö tämän haaveen mahdollistamaan yllätyksenä äidille?

8. Lahjakortti hierontaan tai muuhun rentouttavaan hoitoon/ hartiahieronta sinulta äidille

Äidit ovat usein tottuneet pitämään huolta muista, ja kasaamaan kannettavakseen lastensa ja perheen asioita. Äidit ovat usein myös perheen koordinaattorin roolissa – rentouttava hoito äitienpäivälahjana on monelle varsin tervetullutta vastapainoa.  Esimerkiksi hieronta, vaikkapa jalkahoito tai esimerkiksi kosmetologin hemmotteluhoito voivat mieluisia lahjoja. Äidille voi myös tarjota hartiahieronnan itse; idean ydin on luoda äidille rentouttava hetki, jossa arjen kiireet unohtuvat.

9. Liput tapahtumaan yhdessä sinun kanssasi

Olisiko olemassa jotain konserttia, teatteriesitystä tai muuta tapahtumaa, jossa äiti viihtyisi? Jos tähän tapahtumaan yhdistää vielä oman seurasi, lahja on varmasti iloinen yllätys ja arvokkaampi kuin uskotkaan.

10. Kukat ja kiitosruno

Vaikka kukat saatetaan ohittaa toisinaan liian tavanomaisena lahjana, eivät äidit yleensä saa kukkia liian usein. Etenkin jos tiedät äitisi pitävän kukista, tämä on oikeasti hyvä lahjaidea. Muistatko äidin lempivärin? Tai lempikukan? Vaikka lahja on perinteinen, harva äiti saa kukkia liikaa - entä jos hankkisit vaikka useamman kukkakimpun, jotta äitiä vastaan tulee kukkaloisto jopa kodin jokaisessa huoneessa? Sen lisäksi kiitossanat äidille osuvat usein sydämeen.

 

Lataa äitienpäivän lahjakorttipohja klikkaamalla alla olevaa kuvaa

aitienpaiva_kortti_kansi

 

Jollet ole itse runoilija, saat tästä muutamaan tuoreen äitienpäivärunon, jotka saattavat hyvinkin herkistää vastaanottajan.

 

Äiti luottaa poikasen siipiin

seuraa, miten ne kantavat

ja on valmiina levittämään omansa suojaksi.


-


Lohikäärmeelläkin on äiti

joka ihailee lieskoja, sanoo

”sinun ovat aivan erityisiä”.


-

Vaikka aina muista sanoa en

sinua päivittäin ajattelen:

kun muilta jostain kiitosta saan

sitä mielessä myös sinulle jaan.

Olenhan versostas kasvava puu

− ei tähän ois pystynyt kukaan muu.

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
Tilaa