24.01.2020
2 Min

Muutossa eroon turhasta tavarasta

Muuttoon liittyy aina paljon mietittävää, muistettavaa ja hoidettavaa. Muuttaminen on helpompaa, kun muuton suunnittelee kunnolla.

Siksi kannattaakin vähän ennen muuttoa pysähtyä hetkeksi ja miettiä, mitä oikeasti uudessa asunnossa tarvitsee ja mitä käyttökelpoisista tavaroista tai vaatteista voisi esimerkiksi myydä niitä tarvitseville. Tämä säästää muuton kustannuksia, vähentää muutettavien tavaroiden kuljettamista sekä rahoittaa uuteen kotiin tehtäviä hankintoja.

”Tarvitsenko tätä tavaraa”

Turhan tavaran karsiminen vapauttaa myös energiaa – tämä on tällä hetkellä pinnalla olevan Marie Kondon kehittämän KonMari-metodin kantava ajatus.

”Kannattaa aina kysyä itseltään, tarvitsenko tätä tavaraa ja tuoko se minulle iloa tai onko siitä hyötyä. Tämä koskee sekä uusia että vanhoja tavaroita”, ohjeistaa Marttaliiton hallituksen jäsen Anna Koivisto.

Hänen mukaansa asukkaat haluavat tehdä omasta kodistaan harmonisen paikan, jossa kiireisestä arjesta kuormittuneet aivot saavat levätä.

Karsiminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin, mieluimmin kolme viikkoa ennen muuttoa, ja tehdä pieni pala kerrallaan, jotta tavaroiden läpikäyminen ei stressaa liikaa.

Huolehdi lajittelusta

Käyttökelpoisia tavaroita ja tekstiilejä voi myydä itse kirpputoreilla tai muissa kauppapaikoissa, kuten Tori.fi:ssä, Huuto.netissä ja Facebook-ryhmissä. Niitä voi myös lahjoittaa esimerkiksi kierrätyskeskuksiin, SPR:n Konttiin ja Fida-lähetystoreille.

Rikkinäiset tai muuten käyttökelvottomat tavarat on syytä lajitella oikein.

”Lajittelematon jäte on kallista, koska sitä ei voida kierrättää. Oman kunnan jätehuollosta saa tietoa siitä, mihin minkäkinlaisen jätteen voi paikkakunnalla viedä”, Anna Koivisto sanoo.

Sähkösopimus uuteen kotiin helposti

soita Fortum Muuttopuhelimeen 0200 80 000 (pvm/mpm). Muuttopuhelin palvelee 24 tuntia vuorokaudessa vuoden jokaisena päivänä.

Koosta netissä juuri sinulle räätälöity Muuttajan muistilista.

7 kierrätysvinkkiä muuttajalle

 1. Aloita tavaroista, joita käytät harvoin, esimerkiksi varastossa lojuvista laatikoista.
  Raivaa sisätiloissa ensin kirjahyllyt, tarvikevarastot ja kodin paperiarkistot.
 2. Myy käyttökelpoiset huonekalut, vaatteet ja tarvikkeet vaikkapa Tori.
  fi:ssä, Huuto.netissä, kirpputoreilla tai lahjoita kierrätyskeskukseen tai hyväntekeväisyysjärjestöille. Esimerkiksi Fidan ja UFF:n vaatekeräyslaatikoita löytyy useasta
  kunnasta.
 3. Tarjoa käyttökelpoisia kirjoja antikvariaatteihin, kirjastojen kierrätyshyllyihin, kierrätyskeskuksiin tai kavereille – myös ne voi toki myydä eteenpäin.
 4. Vie huonokuntoiset tekstiilit tekstiilijätekeräykseen. Jos kunnassasi ei
  kerätä tekstiilijätettä, voit heittää lumpun sekajätteeseen, josta se viedään energiahyödynnettäväksi.
 5. Heitä vanhentuneiden tai rikkinäisten kirjojen kannet polttokelpoiseen jätteeseen ja sisälehdet paperinkeräykseen.
 6. Jätä sähkö- ja elektroniikkaromu lähimpään SER-keräyspisteeseen.
 7. Vie vanhentuneet lääkkeet apteekkiin.

Vinkit: Anna Koivisto, Marttaliitto

Hyödyllisiä palveluja kierrättäjälle

Lisää muuttovinkkejä

niemi.fi/tietopankki

fortum.fi/muuttaja

Muuttovinkkejä ja -tarinoita

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
Tilaa