Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Aurinko saattoi Sirpan ja Dieterin yhteen – ja maksaa nyt osan heidän sähkölaskustaan

Kallion legendaariselle Pub Sirdielle nimensä antanut yrittäjäpariskunta suosii uusiutuvaa energiaa niin kotona kuin mökilläkin.

Dieter Gehring muistuttaa tammea. Hän istuu olohuoneen leivinuunin edessä eikä vapise, vaikka haastattelu tehdään suomeksi, jota hän ei ole koskaan varsinaisesti opiskellut.

Gehringin taival Saksan Siegenistä Sipooseen kulki rakkauden kautta. Hän oli tutustunut Sirpa-nimiseen suomalaisnaiseen Rodoksella vuonna 1981.

– Tapasimme rannalla. Yleensä kerron sellaista tarinaa, että pelastin Sirpan vedestä, hän virnistää.

Raamikas saksalainen teki peruuttamattoman vaikutuksen. Hän muutti Suomeen vuonna 1982. Sirpa ja Dieter ostivat Alppibaarin Kolmannelta linjalta ja nimesivät sen Pub Sirdieksi.

– Se oli aluksi melko alaston paikka. Rakensimme sen aitojen ihmisten kanssa sellaiseksi mikä se on, Sirpa kertoo.

Sirdien alku oli työteliästä aikaa. Kumpikin pyöritti baaria vuorollaan ja päivät venyivät.

– Emme nähneet kovin paljon toisiamme. Hyvä avioliitto, Dieter veistelee.

Henkireikänä kesämökki


Gehringit luopuivat Sirdiestä 2000-luvun alussa keskittyäkseen toiseen ravintolaansa, U. Kalevaan. Vaikka heidät voi yhä tavata hanan varresta, ravintolatyö on tehnyt sijaa vapaa-ajalle, josta pariskunta nauttii Pertunmaalla sijaitsevalla saarella.

Mökillä syttyi myös Dieterin innostus uusiutuvaa energiaa kohtaan. Kymmenen vuotta sitten hän hankki mökin katolle aurinkopaneelit. Ne tuottavat tarpeeksi energiaa tavallisten sähkölaitteiden käyttöön.

Lisäksi mökillä on Sirpan langon kanssa pystytetty hieman yli 20-metrinen tuulivoimala. Dieter myhäileekin, että mökki on energiaomavarainen.

Kotiin aurinkopaneelit Fortumilta

Myönteisten mökkikokemusten ansiosta Gehringit hankkivat myös omakotitalonsa katolle 24 aurinkopaneelin järjestelmän Fortumilta. Prosessi oli vaivaton, sillä Fortumin asiantuntijat hoitivat asennuksen. 


– Ei ole ollut stressiä. Käyttö on helppoa. Siellä ne ovat katolla ja tuottavat, Dieter toteaa.

Muutama korkea puu varjostaa Gehringien taloa ja vähentää aurinkosähkön tuotantoa. Dieter ei halua kaataa puita, koska hän nauttii metsämaisemasta. Invertteri näyttää, että puhdasta aurinkosähköä on syntynyt tähän mennessä 6,1 megawattituntia.

– Äkkirikastumista ei kannata odottaa, mutta kyllä me selvästi säästämme rahaa vuosittain, hän kertoo.

Gehringit painottavat sitä, että aurinkosähkö on paitsi tapa säästää, myös investointi tulevaisuuteen, lapsille ja lapsenlapsille.

– Jos pystyy tekemään jotain hyvää, sitä kannattaakin tehdä, Dieter sanoo.

Hän vertailee vanhaa ja uutta kotimaataan ja arvioi, että Saksassa yksityishenkilöt ovat olleet suomalaisia pidempään kiinnostuneita ekologisuudesta sekä siitä syntyvistä säästöistä.

– Suomessa Helsingin seutu poikkeaa hieman muusta maasta. Mutta on hienoa, että ympäristötietoisuus kasvaa kaikkialla, hän sanoo.

 

Tutustu aurinkopaneeleihin Porin Asuntomessuilla 6.7.–5.8.

Jos vierailet Porin Asuntomessuilla, tervetuloa Fortumin pisteelle tutustumaan aurinkopaneelipaketteihimme. Asiantuntijamme osaavat esitellä juuri sinulle sopivan kokonaisuuden, jolla säästät ympäristöä ja rahaa. Saat Fortumilta aurinkopaneelit katollesi jo alkaen 55 eurolla kuukaudessa. 


Lue lisää: fortum.fi/aurinko

Voit myös arvioida kattosi tuotantopotentiaalin aurinkolaskurillamme: aurinkolaskuri.fortum.fi

 

Lisää samasta aihealueesta

aurinkoenergia, aurinkopaneelit, Ympäristö

   |   
Tummat paneelit paistattelevat jo yhä useamman omakotitalon ja kesämökin katolla. Nuo hiljaiset auringonottajat työstävät meille kaappaamastaan säteilystä sähköä – ...
Lue lisää

Energiansäästö, aurinkopaneelit

   |   
Halkian kylällä Pornaisissa, rauhaisan maalaismaiseman keskellä sijaitsee islanninhevostalli Stall Saer. 15 hevosen tallin omistaa Harri Virtanen puolisonsa kanssa, ja ...
Lue lisää

Energiansäästö, Ympäristö

   |   
Yhä useammat tiedostavat nykyisin ympäristönsuojelun merkityksen ja haluaisivat tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja arjessaan. Lopulta pienet teot voivat viedä ...
Lue lisää

aurinkopaneelit, aurinkosähkö

   |   
Aurinko kasvattaa viljan ja humalan. Porvoolaisen puutalon kellarissa se keittää myös panimoveden ja pienentää muutenkin sähkölaskua. Pilvipalveluiden parissa ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, kierrätys

   |   
  Kierrätys on arkinen teko, jolla voimme osaltamme vaikuttaa päivittäin ympäristön tilaan. Kun kierrätämme, tuotteisiin sitoutunut energia sekä luonnosta saadut ...
Lue lisää

Ympäristö

   |   
Matala Itämeri on herkkä haavoittumaan. Yhteistyö on tarpeen, jotta saamme pienen, mutta ainutlaatuisen meremme terveeksi.   Puhdas luonto kirkkaine vesistöineen on osa ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA