29.11.2018
2 Min

Aurinkosähkö – mitä siitä pitäisi tietää?

Tummat paneelit paistattelevat jo yhä useamman omakotitalon ja kesämökin katolla. Nuo hiljaiset auringonottajat työstävät meille kaappaamastaan säteilystä sähköä – päästöttömästi ja hämmästyttävän tehokkaasti. Tulevaisuudessa ne luultavasti ratkaisevat suuria energiakysymyksiä.

Kuinka hyvin sinä tunnet aurinkoenergian toimintaperiaatteen ja hyödyt?

Uusiutuvaa energiaa, jota riittää ehtymättömästi

Aurinkosähkön erityinen hienous piilee siinä, että aina auringon paistaessa voimme pyydystää talteen sen energiaa, eikä se silti kulu. Auringon säteilyn määrä ei vähene, vaikka kahmisimme sitä itsellemme kuinka paljon.

Varsinainen energian keruu on myös täysin päästötöntä – ainoat ympäristövaikutukset syntyvät paneelien valmistamisesta, kuljettamisesta ja asentamisesta, ja niitä tasoittaa paneelien pitkä käyttöikä. Laskennallisesti paneelit maksavat omat hiilidioksidipäästönsä takaisin noin yhdessä vuodessa, mikä on vain 3-4 prosenttia niiden teknisestä käyttöiästä.

Aurinkoenergian potentiaalista kertoo jotain sekin, että maapallolle tulee noin 15 minuutissa koko maailman vuotuista sähkönkulutusta vastaava määrä aurinkoenergiaa.

Jos Suomen ympärivuotinen sähkönkulutus haluttaisiin kattaa aurinkoenergialla, riittäisi tähän noin 500 km2:n kokoinen aurinkopaneelisto (noin 0,15 % Suomen maapinta-alasta). Tämä vastaa noin Helsingin ja Espoon yhteenlaskettua maapinta-alaa.

 


Kaiken takana fotonit


Auringon säteily koostuu fotoneista. Ne ovat pieniä hiukkasia, jotka välittävät sähkömagneettista energiaa.

Kun aurinkopaneeli ottaa vastaan fotonin, syntyy valosähköinen ilmiö: kukin fotoni imeytyy kennon materiaalissa atomiin, josta vapautuu elektroni. Fotoni itse katoaa, ja sen sisältämä energia siirtyy elektroniin, jolla on sähkövaraus.

Vapautuneiden elektronien liike on sähkövirtaa.

Syntyvän sähkövirran määrä riippuu siitä, miten tehokkaasti aurinko kennostoon (eli paneeliin) paistaa. Mitä enemmän valoa siihen osuu, sitä enemmän elektroneja irtoaa ja sähkövirtaa saadaan aikaiseksi.

Sähkö voidaan varastoida akkuun, käyttää suoraan tai syöttää sähköverkkoon. Joidenkin sähköyhtiöiden, kuten Fortumin, asiakkailla on mahdollisuus myydä paneelien ylituotanto yhtiölle. Lisäksi sähköautoileville Fortumin kotilatausasiakkaille heidän aurinkopaneeliensa ylituotanto hyvitetään kaksinkertaisena sähköauton lataamiseen.

Kaiken auringonvalon ei tarvitse porottaa suoraan paneeliin: esim. aurinkoisina kevättalven päivinä hangelta heijastuva valo lisää sähköntuotantoa. Myös kesäisinä päivinä pyydystetty hajavalo tulee hyödynnettyä: ilmakehästä siroava säteily napataan talteen kansalaisten ikiomiin voimaloihin.


Onko aurinkoenergiasta iloa täällä pohjoisessa?


On kyllä. Suomessa on mahdollista napata vuodessa melkein yhtä suuria aurinkoenergiamääriä kuin Saksassa. Säteilyn määrä yhtä vaakaneliömetriä kohti vaihtelee keskimäärin Etelä-Suomen 1000 kwH:sta Lapin 800 kWh:n.

Vuodenaikaisvaihtelua meillä tosin on enemmän kuin saksalaisilla: kesän yötön yö ja talven hämäryys luonnollisesti vaikuttavat täällä aurinkoenergian saaliiseen.

Suomessa lisäksi viileät, aurinkoiset päivät sieppaavat erityisen tehokkaasti energiaa, sillä paneelien hyötysuhde paranee kylmässä. Vuorokauden keskilämpötila on meillä esim. keväällä ja syksyllä paljon matalampi kuin Saksassa, vaikka valoa onkin runsaasti tarjolla.


Asun kerrostalossa. Miten saisin aurinkosähköä?

Aurinkopaneelien asentaminen omalle kerrostaloparvekkeelle ei valitettavasti onnistu, mutta ympäristön ystävä voi silti hyödyntää aurinkoenergiaa.

Liittämällä Fortumin Aurinkovalinta -lisäosan sähkösopimukseesi voit varmistaa, että käyttämäsi sähkö on 100 % aurinkosähköä. Jokainen aurinkovoiman valitseva kuluttaja mahdollistaa kysyntää kasvattamalla uusien innovaatioiden ja voimaloiden kehittämistä.

Aurinkovalinta-lisäosan nappaat kätevästi minkä tahansa Fortum-sähkösopimuksen kainaloon. Voit siis ottaa sopimuksista itsellesi muuten sopivimman ja muokata siitä kokonaisuudessaan aurinkoenergialla tuotetun Aurinkovalinnalla.

Fortum Aurinkovalinta -asiakkaana autat myös Itämerta

Aurinkovalinta-asiakkaana torjut kanssamme ilmastonmuutosta ja samalla autat myös Itämerta: jokaisesta Aurinkovalinta-sopimuksesta Fortum lahjoittaa vuosittain viisi euroa John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeeseen.

John Nurmisen Säätiö on edistänyt viime vuosina merkittävästi Itämeren puhdistumista ja saanut aikaan merkittäviä tuloksia: mm. Pietarin jäteveden puhdistamishanketta pidetään yhtenä merkittävimmistä Itämeren alueen vesiensuojelutoimista 2000-luvulla.

Aurinkovalinta-sopimuksella autat siis ympäristöä kahdella tavalla: koko palloa valitsemalla kestävän kehityksen mukaisen energiamuodon ja omaa meriluontoamme.

Lue Aurinkovalinnasta lisää täältä. 


Lisätietoa aurinkoenergiasta:


Aurinko – ehtymätön luonnonvara
Fortum Aurinkolataus
Motivan aurinkoenergiatietopaketti
Aurinkoteknillinen Yhdistys ry
SolarforumTilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
Tilaa