Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Aurinkosähkö – mitä siitä pitäisi tietää?

Tummat paneelit paistattelevat jo yhä useamman omakotitalon ja kesämökin katolla. Nuo hiljaiset auringonottajat työstävät meille kaappaamastaan säteilystä sähköä – päästöttömästi ja hämmästyttävän tehokkaasti. Tulevaisuudessa ne luultavasti ratkaisevat suuria energiakysymyksiä.

Kuinka hyvin sinä tunnet aurinkoenergian toimintaperiaatteen ja hyödyt?

Uusiutuvaa energiaa, jota riittää ehtymättömästi

Aurinkosähkön erityinen hienous piilee siinä, että aina auringon paistaessa voimme pyydystää talteen sen energiaa, eikä se silti kulu. Auringon säteilyn määrä ei vähene, vaikka kahmisimme sitä itsellemme kuinka paljon.

Varsinainen energian keruu on myös täysin päästötöntä – ainoat ympäristövaikutukset syntyvät paneelien valmistamisesta, kuljettamisesta ja asentamisesta, ja niitä tasoittaa paneelien pitkä käyttöikä. Laskennallisesti paneelit maksavat omat hiilidioksidipäästönsä takaisin kahdessa-kolmessa vuodessa, mikä on alle kymmenen prosenttia niiden teknisestä käyttöiästä.

Aurinkoenergian potentiaalista kertoo jotain sekin, että maapallolle alle kahden tunnin aikana saapuvan säteilyn määrä riittäisi kattamaan koko lajimme vuotuisen sähkönkulutuksen.

Suomen ympärivuotisen energiantarpeen riittäisi kattamaan, jos peittäisimme 1 % maapinta-alastamme aurinkopaneeleilla. Tämä tarkoittaisi suunnilleen Kuopion nykyistä maapinta-alaa.


Kaiken takana fotonit


Auringon säteily koostuu fotoneista. Ne ovat pieniä hiukkasia, jotka välittävät sähkömagneettista energiaa.

Kun aurinkopaneeli ottaa vastaan fotonin, syntyy valosähköinen ilmiö: kukin fotoni imeytyy kennon materiaalissa atomiin, josta vapautuu elektroni. Fotoni itse katoaa, ja sen sisältämä energia siirtyy elektroniin, jolla on sähkövaraus.

Vapautuneiden elektronien liike on sähkövirtaa.

Syntyvän sähkövirran määrä riippuu siitä, miten tehokkaasti aurinko kennostoon (eli paneeliin) paistaa. Mitä enemmän valoa siihen osuu, sitä enemmän elektroneja irtoaa ja sähkövirtaa saadaan aikaiseksi.

Sähkö voidaan varastoida akkuun, käyttää suoraan tai syöttää sähköverkkoon. Joidenkin sähköyhtiöiden, kuten Fortumin, asiakkailla on mahdollisuus myydä paneelien ylituotanto yhtiölle. Lisäksi sähköautoileville Fortumin kotilatausasiakkaille heidän aurinkopaneeliensa ylituotanto hyvitetään kaksinkertaisena sähköauton lataamiseen.

Kaiken auringonvalon ei tarvitse porottaa suoraan paneeliin: esim. aurinkoisina kevättalven päivinä hangelta heijastuva valo lisää sähköntuotantoa. Myös kesäisinä päivinä pyydystetty hajavalo tulee hyödynnettyä: ilmakehästä siroava säteily napataan talteen kansalaisten ikiomiin voimaloihin.


Onko aurinkoenergiasta iloa täällä pohjoisessa?


On kyllä. Suomessa on mahdollista napata vuodessa melkein yhtä suuria aurinkoenergiamääriä kuin Saksassa. Säteilyn määrä yhtä vaakaneliömetriä kohti vaihtelee keskimäärin Etelä-Suomen 1000 kwH:sta Lapin 800 kWh:n.

Vuodenaikaisvaihtelua meillä tosin on enemmän kuin saksalaisilla: kesän yötön yö ja talven hämäryys luonnollisesti vaikuttavat täällä aurinkoenergian saaliiseen.

Suomessa lisäksi viileät, aurinkoiset päivät sieppaavat erityisen tehokkaasti energiaa, sillä paneelien hyötysuhde paranee kylmässä. Vuorokauden keskilämpötila on meillä esim. keväällä ja syksyllä paljon matalampi kuin Saksassa, vaikka valoa onkin runsaasti tarjolla.


Asun kerrostalossa. Miten saisin aurinkosähköä?

Aurinkopaneelien asentaminen omalle kerrostaloparvekkeelle ei valitettavasti onnistu, mutta ympäristön ystävä voi silti hyödyntää aurinkoenergiaa.

Liittämällä Fortumin Aurinkovalinta -lisäosan sähkösopimukseesi voit varmistaa, että käyttämäsi sähkö on 100 % aurinkosähköä. Jokainen aurinkovoiman valitseva kuluttaja mahdollistaa kysyntää kasvattamalla uusien innovaatioiden ja voimaloiden kehittämistä.

Aurinkovalinta-lisäosan nappaat kätevästi minkä tahansa Fortum-sähkösopimuksen kainaloon. Voit siis ottaa sopimuksista itsellesi muuten sopivimman ja muokata siitä kokonaisuudessaan aurinkoenergialla tuotetun Aurinkovalinnalla.

Fortum Aurinkovalinta -asiakkaana autat myös Itämerta

Aurinkovalinta-asiakkaana torjut kanssamme ilmastonmuutosta ja samalla autat myös Itämerta: jokaisesta Aurinkovalinta-sopimuksesta Fortum lahjoittaa vuosittain viisi euroa John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeeseen.

John Nurmisen Säätiö on edistänyt viime vuosina merkittävästi Itämeren puhdistumista ja saanut aikaan merkittäviä tuloksia: mm. Pietarin jäteveden puhdistamishanketta pidetään yhtenä merkittävimmistä Itämeren alueen vesiensuojelutoimista 2000-luvulla.

Aurinkovalinta-sopimuksella autat siis ympäristöä kahdella tavalla: koko palloa valitsemalla kestävän kehityksen mukaisen energiamuodon ja omaa meriluontoamme.

Lue Aurinkovalinnasta lisää täältä. 


Lisätietoa aurinkoenergiasta:


Aurinko – ehtymätön luonnonvara
Fortum Aurinkolataus
Motivan aurinkoenergiatietopaketti
Aurinkoteknillinen Yhdistys ry
SolarforumLisää samasta aihealueesta

There are no related posts

Ympäristö, ekoteko

   |   
Ympäristöystävällisempiä tekoja voi tehdä helposti arjessa – usein saatat jo toimia ekologisesti tietämättäsikin! Tässä 23 arkisen ekoteon checklist, josta voit ottaa ...
Lue lisää

Ympäristö

   |   
Moni toivoisi voivansa astella arjessa keveämmällä hiilijalanjäljellä. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljen 22 % tulee liikenteestä – ja neljännes näistä matkoista on ...
Lue lisää

Ympäristö

   |   
Henkilökohtainen hyvinvointi ja ympäristön etu kulkevat usein käsi kädessä, eikä ympäristötietoisten valintojen tarvitse tarkoittaa omasta mukavuudesta tinkimistä – ...
Lue lisää

Energiansäästö, aurinkopaneelit

   |   
Halkian kylällä Pornaisissa, rauhaisan maalaismaiseman keskellä sijaitsee islanninhevostalli Stall Saer. 15 hevosen tallin omistaa Harri Virtanen puolisonsa kanssa, ja ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä
   |   
Päästä piilevä viherpeukalosi esiin ja perusta ikkunalaudalle astetta omintakeisempi kasvitarha! Siemenistä, mukuloista ja juurakoista pääsee kasvattamaan lajeja, joita ...
Lue lisää

Äitienpäivä

   |   
Millainen äitienpäivälahja voisi äitiä ilahduttaa tulevana äitienpäivänä? Keräsimme aineettomien lahjojen ideoita äitienpäiväksi, joilla voit muistaa äitiä tai ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 9–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA