Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Aurinkosähkö – mitä siitä pitäisi tietää?

Tummat paneelit paistattelevat jo yhä useamman omakotitalon ja kesämökin katolla. Nuo hiljaiset auringonottajat työstävät meille kaappaamastaan säteilystä sähköä – päästöttömästi ja hämmästyttävän tehokkaasti. Tulevaisuudessa ne luultavasti ratkaisevat suuria energiakysymyksiä.

Kuinka hyvin sinä tunnet aurinkoenergian toimintaperiaatteen ja hyödyt?

Uusiutuvaa energiaa, jota riittää ehtymättömästi

Aurinkosähkön erityinen hienous piilee siinä, että aina auringon paistaessa voimme pyydystää talteen sen energiaa, eikä se silti kulu. Auringon säteilyn määrä ei vähene, vaikka kahmisimme sitä itsellemme kuinka paljon.

Varsinainen energian keruu on myös täysin päästötöntä – ainoat ympäristövaikutukset syntyvät paneelien valmistamisesta, kuljettamisesta ja asentamisesta, ja niitä tasoittaa paneelien pitkä käyttöikä. Laskennallisesti paneelit maksavat omat hiilidioksidipäästönsä takaisin noin yhdessä vuodessa, mikä on vain 3-4 prosenttia niiden teknisestä käyttöiästä.

Aurinkoenergian potentiaalista kertoo jotain sekin, että maapallolle tulee noin 15 minuutissa koko maailman vuotuista sähkönkulutusta vastaava määrä aurinkoenergiaa.

Jos Suomen ympärivuotinen sähkönkulutus haluttaisiin kattaa aurinkoenergialla, riittäisi tähän noin 500 km2:n kokoinen aurinkopaneelisto (noin 0,15 % Suomen maapinta-alasta). Tämä vastaa noin Helsingin ja Espoon yhteenlaskettua maapinta-alaa.

 


Kaiken takana fotonit


Auringon säteily koostuu fotoneista. Ne ovat pieniä hiukkasia, jotka välittävät sähkömagneettista energiaa.

Kun aurinkopaneeli ottaa vastaan fotonin, syntyy valosähköinen ilmiö: kukin fotoni imeytyy kennon materiaalissa atomiin, josta vapautuu elektroni. Fotoni itse katoaa, ja sen sisältämä energia siirtyy elektroniin, jolla on sähkövaraus.

Vapautuneiden elektronien liike on sähkövirtaa.

Syntyvän sähkövirran määrä riippuu siitä, miten tehokkaasti aurinko kennostoon (eli paneeliin) paistaa. Mitä enemmän valoa siihen osuu, sitä enemmän elektroneja irtoaa ja sähkövirtaa saadaan aikaiseksi.

Sähkö voidaan varastoida akkuun, käyttää suoraan tai syöttää sähköverkkoon. Joidenkin sähköyhtiöiden, kuten Fortumin, asiakkailla on mahdollisuus myydä paneelien ylituotanto yhtiölle. Lisäksi sähköautoileville Fortumin kotilatausasiakkaille heidän aurinkopaneeliensa ylituotanto hyvitetään kaksinkertaisena sähköauton lataamiseen.

Kaiken auringonvalon ei tarvitse porottaa suoraan paneeliin: esim. aurinkoisina kevättalven päivinä hangelta heijastuva valo lisää sähköntuotantoa. Myös kesäisinä päivinä pyydystetty hajavalo tulee hyödynnettyä: ilmakehästä siroava säteily napataan talteen kansalaisten ikiomiin voimaloihin.


Onko aurinkoenergiasta iloa täällä pohjoisessa?


On kyllä. Suomessa on mahdollista napata vuodessa melkein yhtä suuria aurinkoenergiamääriä kuin Saksassa. Säteilyn määrä yhtä vaakaneliömetriä kohti vaihtelee keskimäärin Etelä-Suomen 1000 kwH:sta Lapin 800 kWh:n.

Vuodenaikaisvaihtelua meillä tosin on enemmän kuin saksalaisilla: kesän yötön yö ja talven hämäryys luonnollisesti vaikuttavat täällä aurinkoenergian saaliiseen.

Suomessa lisäksi viileät, aurinkoiset päivät sieppaavat erityisen tehokkaasti energiaa, sillä paneelien hyötysuhde paranee kylmässä. Vuorokauden keskilämpötila on meillä esim. keväällä ja syksyllä paljon matalampi kuin Saksassa, vaikka valoa onkin runsaasti tarjolla.


Asun kerrostalossa. Miten saisin aurinkosähköä?

Aurinkopaneelien asentaminen omalle kerrostaloparvekkeelle ei valitettavasti onnistu, mutta ympäristön ystävä voi silti hyödyntää aurinkoenergiaa.

Liittämällä Fortumin Aurinkovalinta -lisäosan sähkösopimukseesi voit varmistaa, että käyttämäsi sähkö on 100 % aurinkosähköä. Jokainen aurinkovoiman valitseva kuluttaja mahdollistaa kysyntää kasvattamalla uusien innovaatioiden ja voimaloiden kehittämistä.

Aurinkovalinta-lisäosan nappaat kätevästi minkä tahansa Fortum-sähkösopimuksen kainaloon. Voit siis ottaa sopimuksista itsellesi muuten sopivimman ja muokata siitä kokonaisuudessaan aurinkoenergialla tuotetun Aurinkovalinnalla.

Fortum Aurinkovalinta -asiakkaana autat myös Itämerta

Aurinkovalinta-asiakkaana torjut kanssamme ilmastonmuutosta ja samalla autat myös Itämerta: jokaisesta Aurinkovalinta-sopimuksesta Fortum lahjoittaa vuosittain viisi euroa John Nurmisen Säätiön Puhdas Itämeri -hankkeeseen.

John Nurmisen Säätiö on edistänyt viime vuosina merkittävästi Itämeren puhdistumista ja saanut aikaan merkittäviä tuloksia: mm. Pietarin jäteveden puhdistamishanketta pidetään yhtenä merkittävimmistä Itämeren alueen vesiensuojelutoimista 2000-luvulla.

Aurinkovalinta-sopimuksella autat siis ympäristöä kahdella tavalla: koko palloa valitsemalla kestävän kehityksen mukaisen energiamuodon ja omaa meriluontoamme.

Lue Aurinkovalinnasta lisää täältä. 


Lisätietoa aurinkoenergiasta:


Aurinko – ehtymätön luonnonvara
Fortum Aurinkolataus
Motivan aurinkoenergiatietopaketti
Aurinkoteknillinen Yhdistys ry
SolarforumLisää samasta aihealueesta

There are no related posts

Ympäristö

   |   
Matala Itämeri on herkkä haavoittumaan. Yhteistyö on tarpeen, jotta saamme pienen, mutta ainutlaatuisen meremme terveeksi.   Puhdas luonto kirkkaine vesistöineen on osa ...
Lue lisää

Ekologisuus, Ympäristö

   |   
Fortumin ekologisen elämäntavan testin vastauksista saatiin kiinnostavaa tietoa suomalaisten elämäntavoista. Testiin on vastannut tällä hetkellä yli 4000 suomalaista. ...
Lue lisää

Muovin kierrätys, Ympäristö

   |   
Muovinkeräykseen ja kierrätykseen on viime vuosina alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota. Olet myös saattanut huomata konkreettisen muutoksen omassa taloyhtiössäsi; ...
Lue lisää

kierrätys, Ympäristö

   |   
Monista vanhoista esineistä ja tarpeettomista materiaaleista saa tehtyä ihastuttavaa DIY-sisustusta – pienellä budjetilla ja yksinkertaisin työkaluin, joita kotoa jo ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, kierrätys

   |   
  Kierrätys on arkinen teko, jolla voimme osaltamme vaikuttaa päivittäin ympäristön tilaan. Kun kierrätämme, tuotteisiin sitoutunut energia sekä luonnosta saadut ...
Lue lisää

Ympäristö

   |   
Matala Itämeri on herkkä haavoittumaan. Yhteistyö on tarpeen, jotta saamme pienen, mutta ainutlaatuisen meremme terveeksi.   Puhdas luonto kirkkaine vesistöineen on osa ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA