Olemme koonneet tälle sivulle sähkönsäästövinkkejä joka tilanteeseen! Voit valita alta haluamasi kategoriat. Klikkaamalla vinkkiä voit lukea siitä enemmän. Voit piilottaa jo lukemasi vinkin klikkaamalla sen yläkulmaa.
© Fortum 2024. All rights reserved.
Ilmalämpöpumppu käyttää hyväkseen ulkoilman lämpöenergiaa ja tuottaa lämpöä taloon sähkön avulla. Ilmalämpöpumppu toimii hyvin, kunhan ulkolämpötila ei laske liian alhaiseksi. Kannattavuus on pitkälti sidoksissa laiteyksikön oikeaan mitoitukseen, suunnitteluun ja käyttöön.
Jos talosi on vanha, etkä ole vielä ehtinyt uudelleen eristää sitä, tee se nyt! Voit säästää sillä paljon rahaa ja energiaa. Eristäminen tulee tehdä ammattilaisen hellässä huomassa, sillä huomioitavia asioita ovat mm. sisäilman laatu sekä kosteus.
Käytätkö parafiinilämmitintä säännöllisesti esimerkiksi kasvihuoneen lämmittämiseen? Selvitä, voitko korvata lämmittimet ilmalämpöpumpulla.
Jokainen pudottamasi aste säästää keskimäärin 5% lämmitysenergiaa. Muutaman asteen viileämpi sisäilma ei vielä juuri tunnu – ja jos laitat jalkaan vaikka villasukat, on eroa vaikea edes huomata.
Talosi eristyksen paksuus on useimmiten määritetty rakennus- tai saneerausvaiheessa. Lisäeristäminen niin välikattoon, seiniin kuin lattioihin on kuitenkin mahdollista myös jälkikäteen.
Tyhjän kodin liika lämmittäminen on hölmöläisen hommaa. Säädä termostaatit alhaisemmalle lämpötilalle, ja sulje kaikki sähkölaitteet lähtiessäsi reissuun.
Lattialämmitys on pahimmillaan melkoinen sähkösyöppö. Muista siis säätää termostaattia säännöllisesti lämmityskauden ja tarpeen mukaan. Kesälomamatkojen ajaksi se kannattaa sulkea kokonaan.
Himmentimien avulla voit säädellä valaistusta helposti ja siten, että se käyttää vähemmän sähköä. Samalla parannat sisätilojen tunnelmaa!
Jos seinät ja lattiat pääsevät kylmenemään tuuletuksen yhteydessä, tarvitsevat ne energiaa lämmetäkseen uudelleen.
ja aseta se -18 asteeseen. Korkeampi lämpötila lyhentää pakasteiden säilytysaikaa, ja kylmempi taas hotkii turhaa energiaa.
Nykypäivän tehokkaat pesuaineet pesevät yhtä tehokkaasti, oli kyseessä sitten 40- tai 60-asteinen ohjelma. Viileämpi pesulämpötila on myös vaatteille hellävaraisempi.
Likaisissa vaatteissa kulkeminen ei tietenkään kannata, missään olosuhteissa. Mieti kuitenkin vaatteita pestessäsi, onko esipesu todella tarpeen.
Useimmat lämminvesivaraajat on säädetty kuumentamaan vesi todella kuumaksi. Voit kuitenkin säädellä lämpötilaa itsekin. Varaajan lämpötilan tulee olla yli 65 astetta, jotta se ei luo olosuhteita legionellabakteerin kasvulle.
Makuuhuonetta käytetään useimmiten vain nukkumiseen, ja moni nukkuu paremmin viileässä. Laske makuuhuoneen lämpötila 15 asteeseen – ja muista sulkea ovi.
Jos tiskaat käsin, älä huuhtele tai pese astioita juoksevan veden alla. Altaan tulppa on olemassa sen käyttämistä varten.
Maailman vanhin, mutta aina yhtä tärkeä sähkönsäästövinkki on muistaa laittaa valot pois päältä huoneesta poistuessasi. Tyhjä huone ei valoa tarvitse, joten tee valojen pois laittamisesta tapa.
Puupelletti on energiatehokas polttoaine, jota voi polttaa siihen suunnitellussa pellettitakassa. Kevyet takat eivät vaadi perustusten vahvistamista, ja ne sopivat erityisen hyvin huonetilojen nopeaan lämmitykseen. Monet mallit voi myös varustaa termostaatein, jolloin takka syttyy automaattisesti tarpeen mukaan.
Vedenkeitin on liettä ja pannua tai kattilaa energiatehokkaampi tapa veden lämmittämiseen. Esimerkiksi perunoiden keittoveden voi kuumentaa ensin vedenkeittimessä, ja kaataa sitten kiehuvana kattilaan.
Kuuma ruoka vaatii ylimääräistä energiaa jäähtyäkseen jääkaapissa. Jäähdytä siis ruoka huoneenlämpöiseksi ennen kuin laitat sen jääkaappiin.
Pakastepakkaukset toimivat kuin pienet kylmäpatterit. Jos sulatat pakasteesi jääkaapissa, säästät energiaa, koska kylmä vapautuu jääkaappiin huoneilman sijaan.
Esimerkiksi olohuoneen ei tarvitse olla öisin lämmin, jos siellä ei oleskella. Laske lämpöä mennessäsi nukkumaan, tai asennuta ajastin säästääksesi sähköä.
Nykyaikaiset lämmitysjärjestelmät hyödyntävät automaattisia termostaatteja ja ajastuksia. Niiden avulla pystyt ohjaamaan energiankäyttöä edullisiin aikoihin ja tarpeen mukaan.
Pakastimen paras paikka on viileässä, mahdollisimman kaukana kuumista kodinkoneista tai esineistä, ja sivussa suorasta auringonvalosta.
Turhaan käyvä liesituuletin on varsinainen energiasyöppö. Päälle unohtunut tuuletin voi kuluttaa jopa 6 kilowattituntia päivässä.
Sen lisäksi, että tippuvan hanan ääni on ärsyttävä, vievät turhat tiputtelut myös energiaa. Vaihda tiiviste, tai tarpeen vaatiessa koko hana uuteen, jotta saat veden tippumisen loppumaan.
Lämminvesiputket tulee eristää, jotteivät ne jäädy, ja jotta lämpö ei säteile harakoille.
Jos käytät autossasi sisätilalämmitintä, niin hanki ajastin. Sen avulla lämmität sisätilat tehokkaasti juuri silloin, kun olet lähdössä liikenteeseen.
Jos eristeet ovat kovat, hapertuneet tai risaiset, tulee ne vaihtaa uusiin. Joskus oikeanlaisen eristeen hankkiminen tai vaihtaminen edellyttää yhteydenottoa maahantuojaan.
Ulkovalojen ei tarvitse palaa läpi päivän. Kun vaihdat lamput päivänvalon tunnistaviin energiansäästölamppuihin, ovat ne päällä vain silloin kun niitä tarvitaan.
Säästät sähköä, kun valot syttyvät vain silloin, kun joku liikkuu pihallasi
Uusissa ulko-ovissa on panostettu energiatehokkuuteen, ja niiden eristeet ovat myös usein vanhoja tehokkaammat.
Lattiasta säteilevä kylmyys voi aiheuttaa ylimääräistä lämpöhukkaa.
Ajastin voi auttaa säästämään kosolti sähköä kylppärin lattialämmityksestä. Sen avulla lämmityksen voi säätää kovemmalle aamujen ja iltojen suihkuaikoja varten, ja pitää lattian muutoin viileänä.
Kylpeminen vaatii reilusti enemmän kuumaa vettä kuin suihkussa käyminen. Vaihda siis lämmin kylpy tehosuihkuun – ja muista sulkea hana peseytymisen ajaksi.
Lämmin kylppärin lattia on mukava, mutta kuinka pitkään tassuttelet lattialla peseytyessäsi? Laita lattialämmitys pienemmälle, ja vaikkapa suihkusandaalit jalkaan!
Mitä viileämpi on kylmälaitteiden ympäristö, sen vähemmän energiaa ne tarvitsevat. Uuni lämmittää ruokien lisäksi ympäristöään, joten jääkaappi ja pakastin kannattaa pitää siitä kaukana.
Joka kerta, kun ovi avataan, huokuu kylmä ulos, ja lämmin ilma sisään kaappiin. Mitä vähemmän ovia auotaan ja mitä lyhyemmän aikaa ne ovat auki, sitä vähemmän hukkaa syntyy. Mieti siis, mitä otat kylmäkaapista jo ennen kuin avaat oven.
Älä keitä täyttä vesipannullista tai -keittimellistä, vaan mieti, paljonko vettä aiot käyttää. Tavallisen kupin vetoisuus on noin 2 desilitraa – jos keität joka kerta litran tätä määrää varten, käytät energiaa viisi kertaa enemmän kuin tarvitset.
Jos kattila on pienempi kuin keittolevy, karkaa lämpöä levystä ympäröivään ilmaan. Käytä siis mieluummin kattilaa, jonka läpimitta on suurempi kuin levyn.
Energiaohjelma riittää useimmiten pesemään peruskäytöllä olleet astiat ja aterimet. Kannattaa siis valita mahdollisimman energiapihi pesuohjelma!
Etenkin huoneet, joissa vain käydään – vaatekomerot, vessa ja kylpyhuone – säästävät sähköä, jos valot syttyvät automaattisesti jonkun tullessa tilaan.
Vaikka useimmissa rakennuksissa on ikkunapinta-alaa vain 5-10%, saattaa niiden aiheuttama lämpöhukka olla jopa 40 prosenttia. Uusien kolmikerrosikkunoiden U-arvo (eli energiatehokkuus) voi olla jopa kaksinkertainen vanhoihin verrattuna.
Puhallusvilla painuu ajan myötä: siksi etenkin vanhan talon katon eristys on hyvä tarkistaa säännöllisesti. Muistathan, että lisäeristys kannattaa hoitaa ammattilaisten avulla.
Jos lämminvesivaraajan ympäristö tuntuu poikkeuksellisen lämpimältä, tai varaajan kylki hohkaa kuumana, se kannattaa joko lisäeristää tai harkita vaihtoa uudempaan.
Pesukoneen vaihtaminen uuteen, energiatehokkaampaan laitteeseen auttaa säästämään sähköä – kunhan kiinnität uuden valinnassa huomiota koneen energialuokitukseen!
Vanhojen ja uusien pakastimien energiatehokkuudessa voi olla valtava ero. Uuden pakastimen hankinta voi siis auttaa säästämään sähköä reilusti. Muista kuitenkin selvittää myös uuden laitteen energialuokitus.
Virransäästötilassa olevat laitteet käyttävät yllättävän paljon energiaa – joskus jopa saman verran kuin päällä olevat laitteet. Sulje laitteet siis kokonaan – tai nappaa jopa töpseli pois seinästä.
Jos huuhtelet tiskejä ennen niiden konepesua, tee se kylmällä vedellä. Astioiden kahteen kertaan pesu on energian tuhlaamista.
Lämmin suihku vie energiaa enemmän kuin uskommekaan. Uudet, veden ja ajan käytöstä kertovat energiansäästösuihkut auttavat peseytymään taloudellisemmin.
Tieto lisää tuskaa, mutta auttaa myös säästämään energiaa. Ota siis käyttöösi Oma Fortum -sovellus tai mittarinäyttö, jonka avulla voit seurata sähkönkulutustasi helposti!
Etenkin vanhan talon lattiaeristeet kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Jos eristeet ovat painuneet tai huonokuntoiset, ota yhteyttä ammattilaiseen niiden remontoimiseksi.
Erilaiset älylaitteet ja älykotisovellukset auttavat säästämään sähköä. Valaistuksen automaattiohjaus auttaa laittamaan esimerkiksi koko kodin valot pois päältä yhdellä kertaa.
Energiaselvitys kertoo säästämisen mahdollisuudet ja auttaa kehittämään kotia yhä energiatehokkaammaksi. Voit tehdä selvityksen itse tai käyttää ammattilaista. Muista kuitenkin viedä kehitysideat myös käytäntöön!
Puuhellat, -liedet ja leivinuunit ovat monelle tuttua mummola- ja mökkikuvastoa. Puuhellan tai leivinuunin voi kuitenkin hankkia myös moderniin kotiin tuottamaan lisälämpöä ja säästämään ruuanlaitossa tarvittavaa sähköä.
Pyykinkuivauskone on melkoinen energiasyöppö, joten pyykkien narukuivatus kannattaa. Kaikkein energiatehokkain tapa on tietysti viedä pyykit ulos – saat kaupan päälle ihanan raikkaan tuoksun.
Kuten tiskikonekin, käyttää pyykinpesukone saman määrän sähköä ja vettä riippumatta siitä, onko kone täysi vai puolityhjä. Täytä siis kone täyteen, ja pese pyykkiä hieman harvemmin.
Kun television, musiikkilaitteet, pelikonsolit ja jopa tietokoneetkin saa helposti pois päältä yhdellä napsautuksella, tulee ne suljettua helpommin.
Jos ilmanvaihtokone kaipaa päivitystä, panosta versioon, jossa on lämmön talteenotto, eli LTO-koneeseen. Sen avulla talossasi kiertäneen sisäilman lämpö otetaan talteen ja sitä hyödynnetään asunnon lämmityksessä.
Jos lämmität kasvihuonettasi tai muuta puolilämmintä tilaa vanhalla parafiinilämmittimellä, tutki sen vaihtamisvaihtoehtoja. Esimerkiksi kaasulämmitin tai ajastimella varustettu, energiapihi sähkölämmitin voisi olla pätevä vaihtoehto.
Meren tai järvenpohjasta saatava lämpö on vielä verrattain uusi lämmitysmuoto vaikkapa maalämpöön verrattuna. Jos talosi sijaitsee veden äärellä, kannattaa asiaa kuitenkin tutkia tarkemmin.
Jos pohdit energiaremonttia, tutustu ilma-vesilämpöpumppuun. Se on kuin ilmalämpöpumppu, mutta sisäilman lisäksi se käyttää ulkoilmaa myös käyttöveden lämmitykseen. Tällainen pumppu sopii talon ainoaksi lämmönlähteeksi, mutta toimii myös esimerkiksi sähkölämmityksen rinnalla.
Poistoilmalämpöpumppu eli PILP ottaa lämmitysenergian talossa kiertäneestä sisäilmasta, eli se toimii samalla tapaa kuin lämmön talteenottokone. PILP on hyvä vaihtoehto sähkö- tai öljylämmitykselle etenkin taloihin, joissa maalämmön hyötysuhde jäisi liian pieneksi.
Maalämpöpumppu sopii etenkin isojen talojen lämmitykseen. Sen vaatima investointi on melko suuri, mutta niin on hyötysuhdekin. Maalämpö voidaan johtaa joko syvästä maalämpökaivosta tai laajemmalle alueelle vedetystä putkistosta.