10.01.2020
4 Min

Hävikkireseptit käyttöön - Ruokahävikkiä vähentämällä hillitset ilmastonmuutosta


Unohtuiko kaappiin jälleen raaka-aineita tai ruoantähteitä, jotka ehtivät pilaantua? Moni tuskailee kodin hävikkiruoan kanssa viikottain. Ruoanlaitosta jää helposti yli raaka-aineita ja tähteitä - etenkin, kun kaikkien elintarvikkeiden kohdalla ei aina voi itse päättää, minkä kokoisessa pakkauksessa ne ostetaan.

Hävikkiviikko-kampanjan mukaan jopa joka kymmenes leipäpala, hedelmä tai vihannes päätyy roskiin, ja Suomen kotitalouksissa heitetään vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa. Tämä tarkoittaa henkilöä kohti keskimäärin 20–25 kiloa ruokaa vuodessa.

Ruokahävikin vähentäminen ja kaiken käyttökelpoisen raaka-aineen hyödyntäminen onkin merkittävä ekoteko, sillä kolmannes koko maailman hiilijalanjäljestä tulee ruoantuotannosta. Nykyisin kolmannes maailman viljelyskelpoisesta maasta käytetään sellaisen ruuan tuotantoon, joka lopulta jää käyttämättä. Siksi ruokahävikin vaikutus ja sen vähentäminen on hyvin merkittävässä osassa ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Keräsimme muutamia hyviä vinkkejä sekä näppäriä hävikkireseptejä, joilla saat hillittyä omaa ruokahävikkiä arjessa. Hyvä uutinen on se, että varsin pienet muutokset arjessasi voivat lopulta vähentää tuntuvasti ruokahävikkiäsi!


1. Tarkastele näiden 5 ruokaryhmän hävikkiä

 

Voi olla helpompi paloitella oma ruokahävikkinsä ottamalla käsittelyyn yksi osa-alue kerrallaan. Jokaiselle ruokaryhmän kohdalla voi miettiä, millainen toiminta voisi ennaltaehkäistä hävikin syntymistä.

Eniten kotitalouksissa hävikkiä syntyy näissä ruokaryhmissä:

Leipä

Leivän pakastaminen estää hävikkiä tehokkaasti. Ota esiin leipäpussista vain osa, ja laita loput pakkaseen. Pakastimesta voi myös suoraan sulattaa leipää käyttöön vaikka pari palaa kerrallaan esimerkiksi leivänpaahtimessa.

Valmisruoat

Laske, montako valmisruoka-annosta todella viikon aikana syöt, ja yritä olla ostamatta “varalta” jääkaappia täyteen valmisruokia.

Liha- ja kalatuotteet

Suunnittele lihan ja kalan ostaminen sekä käyttö, sillä lihan ja kalan tuotantoketjulla on merkittävä hiilijalanjälki. Älä jätä paketteja odottamaan valmistusta liian pitkään, vaan valmista liha ja kala ennen kuin ne ehtivät pilaantua. Kun kypsennettyä lihaa tai kalaa jää yli, tee tähteistä uusi annos seuraavana päivänä esimerkiksi vaikka lisukkeena, pizzana, piirakkana tai leivän päälle.

Tuoreet hedelmät, vihannekset, juurekset ja marjat

Yritä pitää tuoreet raaka-aineet näkösällä niin, että näet paljonko niitä on vielä jäljellä. Voit vaikka ottaa näistä kuvan ennen kauppaan lähtöä, niin muistat, kuinka paljon kotona on jo hedelmiä, kasviksia ja marjoja. Käytä nopeiten pilaantuvat, kuten tuoreet marjat ja hedelmät ensimmäiseksi. Muista myös että useimmat hedelmät, marjat ja vihannekset sopivat näppärästi smoothien sekaan, jos alkaa vaikuttaa siltä, että ne nuupahtavat pian.

Keitetty kahvi

Laske ja kysy, monelleko kahvia keität. Ennalta laskeminen yleensä poistaa kahvihävikin.

scott-warman-NpNvI4ilT4A-unsplash


2. Suunnittele etukäteen


Suuri tekijä ruokahävikin syntymisessä on suunnittelu – tai useimmiten sen puute. Suunnittele ruokaostoksesi, se auttaa usein myös syömään järkevämmin. Kun kerralla suunnittelee vähän pidemmälle, ja tekee esimerkiksi viikon menusta suunnitelman, säästyy aikaa myöhemmin. Erityisen hyödyllistä on miettiä, mitä vanhentuvia ruoka-aineita sinulla on kotona, ja suunnitella ostokset sekä kokkailut sen mukaan.

Pysy suunnitelmassasi; osta vain ne raaka-aineet, jotka tarvitset. Tässä omien isovanhempien ja isoisovanhempien mentaliteetin matkimisesta on apua. He elivät eri aikaa, jolloin ruokaostokset automaattisesti laskettiin, suunniteltiin ja hyödynnettiin ihailtavan nerokkaasti. Voit hakea inspiraatiota menneistä ajoista, jolloin kaikkea ruokaa pidettiin suuressa arvossa. Esimerkiksi kun marjoista tekee mehua, voi ylijääneen massan hyödyntää hillona.

Vaikka nykyisin meillä on tarjolla ihan erilaiset elintarvikevalikoimat, eikä ruoasta ole yleensä pulaa hyvinvointivaltioissa, ruoka on monella tapaa arvokkaampaa kuin tulemme usein ajatelleeksikaan. Ruoan rooli ilmastonmuutoksen torjumisessa on hyvin suuri, ja sen arvoon ja vaikutukseen ollaankin nyt uudestaan heräämässä globaalisti.

Vanha vinkki toimii edelleen myös: ei kannata tehdä ruokaostoksia nälkäisenä. Jos pystyt, yritä tällä tavalla välttää mielitekoihin perustuvia hutiostoksia. Tai vaihtoehtoisesti: syö ensin jokin välipala, jotta sudennälkä ei pääse shoppailemaan ruokaa puolestasi.

3. Tutki ruoan todellinen viimeinen käyttöpäivä


Parasta ennen -merkintä tarkoittaa ruoan vähimmäissäilyvyysaikaa, johon saakka elintarvike vähintään säilyttää kaikki sille tyypilliset ominaisuudet. Se ei tarkoita, etteikö elintarviketta voisi käyttää vielä tuonkin päivämäärän jälkeen. Sen sijaan viimeinen käyttöpäivä -merkintä tarkoittaa nimensä mukaisesti päivää, jolloin valmistaja on tarkoittanut tuotteensa viimeistään käytettäväksi. Tätä päivämäärää onkin turvallisinta noudattaa.

Ruokaa kannattaa myös tutkia ja arvioida omilla aisteilla. Parasta ennen -päivämäärä on usein arvio, ja senkin jälkeen elintarvike on usein vielä täysin syömäkelpoinen. Jos ruoka ei näytä tai tuoksu pilaantuneelta, kannattaa sitä maistaa pieni pala, jotta saat varmuuden ruoan syömäkelpoisuudesta. Asiantuntijat kehottavat tässä asiassa rohkeasti luottamaan omiin aisteihin.


4. Kiinnitä huomiota ruoantähteisiin ja hyödynnä raaka-aineet uusina ruoka-annoksina


Merkittävä hävikki syntyy myös ruoantähteistä ja kokkauksen ylijäämäraaka-aineista. Ruoanvalmistuksesta syntyvää hävikkiä voi kuitenkin ehkäistä muutamalla yksinkertaisella ohjeella.

  • Älä osta isompia pakkauksia elintarviketta edullisemman kilohinnan vuoksi, jos pakkauksen koko sisältö ei tule käytettyä – silloin ei synny säästöä vaan turhaa kulutusta ja hävikkiä.
  • Ota ruokaa lautaselle nälän mukaan, älä ota liian isoja annoksia vain tottumuksesta.

Hyödynnä ruoantähteet ja ylijäämäraaka-aineet uusina ruoka-annoksina.

Alla on muutamia jatkojalostusideoita eli hävikkireseptejä, joilla hyödynnät hävikkiruoan herkullisella tavalla.

Helpot hävikkireseptit muuttavat tähteet herkuiksi

 

havikkireseptit

Herkullinen hävikkipizza /lämpimät voileivät


Tee mieleisesi pizzapohja TAI kokoa samat ainesosat leipien päälle ja laita uuniin. Käytä täytteenä esimerkiksi näitä:

Taikinaan:

piimä tai kefir
perunamuusi
erilaiset jauhot

Täytteeksi:

kasvikset ja juurekset
juustojen jämät
leikkeleet
ylijäämä liha kuten lihapullat tai pihvit paloina
ylijäämäfalafelit tai kasvispihvit paloina
keitetyt perunat tai bataatit
maustamattomat jogurtit, rahkat, kermaviilit, tuorejuustot, hapankerma
oliivit, kaprikset, aurinkokuivatut tomaatit
hedelmät
Purkkien jämät: tonnikala, ananas, tomaattimurska, anjovis, muut sopivat säilykkeet
erilaiset salaatinlehdet ja yrtit (tarjoile valmiiden pizzojen päällä)

Vinkki:

Hävikkipasta tai hävikkimunakas syntyy samoista raaka-aineista, mitä käyttäisit pizzaan. Yhdistele siis mielesi mukaisesti toisiinsa sopivat täytteet, ja saat niistä helposti ruokaisan munakkaan tai pastan lisukkeet.

Ihana hävikkismoothie


Smoothie pelastaa usein monta nahistumisvaarassa olevaa hedelmää kerralla ja mukaan voi soseuttaa myös esimerkiksi salaatinlehdet. Hedelmäinen maku peittää alleen salaatin miedon maun, mutta saat kaupan päälle lehtivihreän terveyshyödyt.

Smoothieen voit kokeilla erilaisia yhdistelmiä, sen mukaan mitä omasta kaapista löytyy. Kannattaa kuitenkin mahdollisuuksien mukaan lisätä lähes mihin tahansa hedelmäyhdistelmään joko sitruunaa tai limeä, sillä pieni määrä kirpeyttä lisää smoothien maukkautta ja antaa tasapainoa makeudelle. Halutessasi voit lisätä smoothieen myös esimerkiksi rahkaa antamaan proteiinia sekä lorauksen mehua tai mehukeittoa vahvistamaan hedelmäistä makua.

Tässä esimerkkiresepti:

1 kypsä mango/ 2 nektariinia/ appelsiinia/omenaa tai puolikas ananas
1 kypsä avokado
1-2 dl jäisiä mustikoita tai muita marjoja
1 banaani
2 limen mehu (kuoret käytetty aiemmin esim. leivonnassa)/ sitruunamehua
Muutama salaatinlehti/pala kurkkua
sormenpään kokoinen pala tuoretta inkivääri

Värikäs hävikkikasvishöystö /kasvissosekeitto


Onko juureksia tai kasviksia menossa pilalle? Kasvishöystöön voit pilkkoa erilaisia kasviksia, mitä kotoa löytyy. Myös ranskankerman, maustamattoman jogurtin tai tuorejuuston jämät voi lisätä lopuksi höystön sekaan. Syö höystö sellaisenaan lisukkeena, tai soseuta siitä ihana kasviskeitto! Tässä esimerkki höystöstä:


2 porkkanaa
1 munakoiso
1–2 kesäkurpitsaa
2–3 paprikaa
4–6 tomaattia tai purkki tomaattimurskaa tai säilöttyjä tomaatteja
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 rkl ruokaöljyä
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl yrttimaustetta esim. timjamia tai basilikaa
1 laakerinlehti
(kasvislientä tarvittaessa)

Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota ensin sipuleita ja munakoisoja sekä raastettua porkkanaa.
Lisää kesäkurpitsapalat ja jatka kypsentämistä noin 5 minuuttia koko ajan sekoittaen, jotta kasvikset eivät ruskistu.
Lisää paprika- ja tomaattilohkot sekä mausteet. Jos kasviksista ei irtoa tarpeeksi nestettä, lisää vähän kasvislientä.
Peitä höystö kannella ja anna hautua miedolla lämmöllä puolisen tuntia.
Lisää ihan lopussa ranskankerma, tuorejuusto tms jämät, jos sinulla on niitä.Kuinka ekologinen elämäntapasi kokonaisuudessaan on? Testaa täällä!

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
Tilaa