17.06.2020
2 Min

Hyvän elämän haaste: Näin vähennät kosmetiikkapurkkien määrää

Lue, miksi vähemmän on enemmän myös ihonhoidossa ja aloita minimalistisempi elämä jo tänään.

Viime vuosina ihonhoitotrendit ovat rantautuneet Suomeenkin Etelä-Koreasta. Aasialaisten kaunotarten täydellisen ihon tavoitteluun on parhaimmillaan vaadittu jopa 17 eri vaihetta. Puhdistusgeeliä, hoitovettä, seerumia, öljyjä, kasvorasvaa, naamioita – eli aika monta purkkia ja purnukkaa!

Ajankäytön ja ennen kaikkea kestävän kuluttamisen näkökulmasta on ilahduttavaa, että monivaiheisen ihonhoitorituaalin sijaan ihonhoidon edelläkävijät intoilevat nyt minimalismista. Luonnonkosmetiikka on toki ekologinen vaihtoehto, mutta ei sovi kaikille. Lisäksi kosmetiikan hiilijalanjälkeä on hyvin vaikea määrittää. Vaikka suosisitkin luomua, on moni kasviperäinen ainesosa tuotettu kaukomaissa. Mitä lyhyempi tuotteen ainesosalista on, sitä helpompi aineet on myös jäljittää. 

Kokosimme viisi vinkkiä, joiden avulla pienennät purkkimerta ja teet ekologisempia ihonhoitovalintoja. 

1. Tunne ihosi 
Kyseenalaista nykyinen ihonhoitorutiinisi ja tutustu ihoosi uudestaan. Olipa ihosi kuiva, rasvainen tai sekaiho, hyötyy jokainen ihotyyppi säännöllisestä hoitorituaalista mahdollisimman vähillä tuotteilla. Iho tarvitsee lopulta vain tehokkaan, mutta hellävaraisen puhdistustuotteen ja kosteuttavan voiteen. Moni myös pesee ihoaan liikaa. Usein pelkkä tehokas iltapesu riittää ja aamulla kasvot voi vain huuhdella vedellä. Ihon täsmä- tai kausihaasteisiin kuten akneen, kuivuuteen, juonteisiin tai maksaläiskiin tepsii ongelmaan räätälöity seerumi.

2. Kokeile tuorekosmetiikkaa
Miksi levitämme iholle säilöntäaineita ja alkoholia, kun hedelmä- ja vihannesosastolla suosimme luomua? Moni on alkanut toteuttaa ihon suhteen samaan ideologiaa kuin ruuan. Tuorekosmetiikka valmistetaan korkealaatuisista, puhtaista, ja tuoreista raaka-aineista, ja tuotteilla on myös parasta ennen päiväys – aivan kuten ruualla. Raaka-aine luettelo on hyvin lyhyt, ilman raskasta kemikaalikuormaa.

ihonhoito_1910xnosto

3. Suosi uudelleen täytettäviä ja  zero waste -pakkauksia
Kosmetikkateollisuudesta on tullut yksi valtamerten pahimmista saatuttajista. Edelleen lähes 90% ihmisten tuottamasta muovijätteestä jää kierrättämättä ja päätyy valtameriin. On arvioitu, että tätä tahtia vuonna 2050 valtamerissämme on enemmän muovia kuin kalaa. Suosi siis brändejä, joiden pakkaukset ovat kierrätettäviä, maatuvia tai vielä parempaa – uudelleen täytettäviä. 

4. Käytä puhtaita öljyjä
Öljyt ovat helppo ja tehokas tapa yksinkertaistaa ihonhoitoa. Sama ja yksi öljy sopii usein kasvoille, silmänympärysiholle sekä koko vartalolle. Esimerkiksi oliivi-, manteli-, argan-, auringonkukka-, avokado- tai manteliöljyllä voi poistaa meikit, käyttää sitä kasvojen ja vartalon kosteutukseen, hierontaöljynä, hiusnaamiona tai sheivausvoiteena – ja salaatinkastikkeen pohjana! Kookosöljyllä paistat banaanipannukakut ja peset hampaat.  

5. Suosi monitoimimeikkejä
Käytä mielikuvitusta! Kätevät monitoimimeikit ovat helppo tapa yksinkertaistaa meikkipussin sisältöä. Ruusuvesi toimii kasvovetenä, mutta suihkepullossa myös virkistävänä kasvosuihkeena meikin päällä. Voidemaista kuultotuotetta voi käyttää sellaisenaan, sekoittaa meikkivoiteeseen tai käyttää luomivärinä. Voidemaisella poskipunalla taas meikkaat myös huulet tai huulipunalla posket. Kokeile poski- tai huulipunaa myös luomivärinä. Tai tee kuten meikkitaiteilijat ja sekoita huulipunista oma sävysi ja hyödynnä hylsyjen jämät. 

Tässä juttusarjassa Fortum ja Yhdessä-blogi etsivät helppoja ja arkipäiväisiä keinoja elää kaunista elämää kestävämmin. Tartu haasteeseen ja tee jokin pieni asia puhtaamman planeetan puolesta jo tänään.

 

New call-to-action