Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Ilmailun tulevaisuus on sähköinen

Lentoliikenne aiheuttaa maailman hiilidioksidipäästöistä peräti kolmesta viiteen prosenttia, ja osuus on kasvussa matkailun lisääntyessä. Lentämisen sähköistyminen on jatkossa tehokas keino pienentää päästöjä.

Moni matkustamisesta nauttiva luonnonystävä on ongelman edessä: Kuinka nähdä uusia maita ja kulttuureita, mutta vähentää osuuttaan hiilidioksidipäästöihin? Niiden vähentämiseen on löydettävä ratkaisu jo pelkästään lentoliikenteen jatkuvan kasvun vuoksi. Joidenkin lentokonevalmistajien mukaan tulevina vuosina tarvitaan peräti 40000 uutta lentokonetta korvaamaan vanhoja ja vastaamaan kasvuun. Sähkömoottorikoneilla lentäminen muuttuisi merkittävästi ekologisemmaksi. Siksi niiden käyttöä tutkitaan paraikaa ahkerasti. Sähköautot ja niiden latauspisteet ovat jo tavallinen näky. Sähkölentokoneita sen sijaan ei juuri taivaalla näy. Asiantuntijoiden mukaan tähän on tulossa muutos: esimerkiksi Norjan suurimman lentoasemayhtiö Avinorin tavoitteena on muuttaa kaikki alle puolentoista tunnin lennot sähköisiksi vuoteen 2040 mennessä. Suomessakin lyhyiden lentoreittien – etenkin maan poikittaisen liikenteen – sähköistäminen on mielenkiintoinen kehityskohde.

Sähköautoista lentokoneisiin

Sähkölentokoneiden yleistyminen ei kuitenkaan tapahdu hetkessä. Malmin sähkölentokoneyhdistys toi maahan kesäkuussa Suomen ensimmäisen sähkölentokoneen, Pipistrel Alpha Electron. Polttoaineella toimivan suihkumoottorin sijaan sen voimalähteenä on akuilla varustettu sähkömoottori. ”Olemme jo edelläkävijä sähköautoliikenteen latausverkoston kehittämisessä ja laajentamisessa Pohjoismaissa. Uskomme, että ilmailukin sähköistyy, joten on luontevaa olla mukana tässä hankkeessa alusta lähtien – ja tulevaisuudessa mahdollisesti osallisena sähkölentokoneiden latausinfrastruktuurin ylläpitäjänä”, projektipäällikkö Tapio Poutiainen Fortumilta kertoo. ”Tässä projektissa saamme tietoa muun muassa sähkölentokoneiden akkujen lataamisesta, akkujen kestosta ja virrankulutuksesta lennon eri vaiheiden aikana.”

Ekologisempaa, hiljaisempaa ja taloudellisempaa lentämistä

Sähkölentokoneet sopisivat erityisen hyvin Suomen sisäiseen lentoliikenteeseen, onhan valtaosa maamme kaupallisista reiteistä pituudeltaan alle 500 kilometriä. ”Sähkömoottorilentokone kulkee tunnissa muutaman sata kilometriä. Jatkossa sähkölentokoneella voisi päästä esimerkiksi Lappeenrannasta suoraan Turkuun huomattavasti nopeammin kuin maantietä pitkin. Ja päästöjä syntyy tietenkin vähemmän”, sanoo Janne Vasama sähkölentokoneyhdistyksestä. Vasama muistuttaa, että sähkölentokoneet eivät aiheuta hiukkaspäästöjä, kuten maassa kulkevat ajoneuvot. Meluhaittojakin ne aiheuttavat vähemmän. Sähkölentokoneiden yleistyminen tekee lentämisestä ympäristöystävällisempää mutta myös taloudellisempaa. ”Polttoainekulut jäävät noin kymmenesosaan verrattuna polttomoottorin kulutukseen, samoin huoltokulut”, Vasama toteaa.

Katso tästä video sähkölentokoneen ensilennosta: 

Pipistrel Alpha Electro

• Suomen ensimmäinen sähkömoottorilentokone.

• Kaksipaikkainen.

• Hinta noin 150 000 euroa.

• Kulutus 15 kWh 100 kilometrillä (eli sama, kuin pienellä sähköautolla).

• Toiminta-aika tunti puolen tunnin reservillä (siinä ajassa lentää noin 100–200 kilometriä).

• Latautuu tyhjästä täyteen hitaalla laturilla seitsemässä tunnissa, pikalaturilla 45 minuutissa.

Lisää samasta aihealueesta
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, kierrätys

   |   
  Kierrätys on arkinen teko, jolla voimme osaltamme vaikuttaa päivittäin ympäristön tilaan. Kun kierrätämme, tuotteisiin sitoutunut energia sekä luonnosta saadut ...
Lue lisää

Ympäristö

   |   
Matala Itämeri on herkkä haavoittumaan. Yhteistyö on tarpeen, jotta saamme pienen, mutta ainutlaatuisen meremme terveeksi.   Puhdas luonto kirkkaine vesistöineen on osa ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA