28.05.2020
2 Min

Itämeri puhtaammaksi auringon voimalla

100% aurinkoenergiaa -lisäominaisuudella saa sähkösopimukseen 100 % aurinkosähköä. Tuotteeseen sisältyy  Fortumin vuotuinen 5 euron tuki John Nurmisen Säätiölle, Itämeren ja sen perinnön pelastamiseksi.

John Nurmisen Säätiön työ puhtaamman Itämeren puolesta alkoi toden teolla vuoden 2004 pahojen sinileväkesien jälkeen. Aivan ensiksi keskityttiin Pietarin jätevesien fosforivalumien estämiseen. Nyt säätiön hankkeissa leikataan myös maatalouden ravinnehuuhtoumia. ”Itämeren pahin ongelma on rehevöityminen, mikä on seurausta liiallisen fosforin ja typen valumisesta maalta mereen. On hyvä, että aloitimme jo 2004, sillä kiihtyvä ilmastonmuutos ei tee Itämeren tilanteesta yhtään parempaa. Itämeri voidaan kuitenkin pelastaa, kunhan suojelutyötä tehdään määrätietoisesti,” painottaa John Nurmisen Säätiön asiamies Annamari Arrakoski-Engardt.

Rakkolevaa_JukkaNurminen

Pellot kipsiin ja särjet lautaselle

Säätiön missio on kunnianhimoinen: pelastaa Itämeri ja sen perintö tuleville sukupolville. Viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana on saatu aikaan upeita tuloksia. Maalta Suomenlahteen valuvan liukoisen fosforin päästöistä on leikattu 75 prosenttia. Sen takia Itämeri on muuttunut kirkkaammaksi. Sukeltajat ja kalastajat raportoivat näkösyvyyden lisääntyneen jopa 2–3 metriä. Säätiön tekemä ja tukema suojelutyö hyödyntää teknisiä innovaatioita. Yksi uusimmista hankkeista on lupaavia tuloksia jo tuottanut peltojen kipsaaminen. ”Kipsi sitoo peltomaan sisältämää fosforia maaperään,  jossa viljelykasvit voivat hyödyntää sitä sen sijaan, että fosfori valuisi mereen. Maatalouden valumat rehevöittävät Itämerta eniten, joten jokainen edistysaskel sillä saralla auttaa Itämerta paljon”, Arrakoski-Engardt selittää. Kun maalta tulevat ravinnevalumat on saatu vähenemään, on aloitettu Itämeressä jo olevan fosforin poistaminen ekosysteemiä vaarantamatta. Yksi tapa tehdä sitä on rehevöityneissä vesistöissä viihtyvien särkikalojen kalastus herkulliseksi lähiruoaksi, Saaristolaiskalapihvituotteeksi.

100% aurinkoenergiaa on vastuullisen energiankäyttäjän valinta

100% aurinkoenergiaa -sopimusten tuomat tuet käytetään Itämeren hyväksi, muun muassa Lähikala-hankkeeseen ja peltojen kipsauksiin. ”Vitosella saadaan Itämerestä poistetuksi jopa 25 kiloa sinilevää, eli pienellä summalla on iso vaikutus”, Arrakoski-Engardt vakuuttaa. ”Kuljemme kohti puhtaampaa maailmaa, ja kutsumme kaikki mukaan tekemään muutosta yhdessä”, sanoo tuotekehityksestä vastaava Niina Timisjärvi Fortumilta. ”Tiedämme, että asiakkaamme haluavat tehdä vastuullisia valintoja myös energian suhteen, mutta se koetaan välillä hankalaksi. 100% aurinkoenergiaa on mielestäni täydellinen palvelu, sillä siinä yhdistyvät vastuullisesti tuotettu energia ja puhtaampi elinympäristö meille kaikille.”

Fortum 100% aurinkoenergiaa

• Lisähinta: 5,90 euroa/kk.

• Aina 100-prosenttista, alkuperävarmennettua aurinkosähköä.

• Viiden euron vuotuinen tuki Puhdas Itämeri -hankkeille.

• Yksinkertainen, mutta tehokas teko auttaa pitämään meille tärkeän Itämeren puhtaana.

• Ole mukana edistämässä uusiutuvan energian tuotantoa – haluamme lisää aurinkosähköä!

• 100% aurinkoenergiaa sopii kaikille kotitalouksille, mutta on erityisen hyvä uutinen kerrostaloasujille, joilla ei aina ole mahdollisuutta tuottaa aurinkosähköä itse.

Tutustu täällä!

 Kuvat:  Jukka Nurminen, Ilkka Vuorinen / John Nurmisen Säätiö

 

New call-to-action