11.06.2024
3 Min

Käytä tänä kesänä vettä fiksusti -  listasimme muutamia yksinkertaisia vinkkejä veden säästämiseen!

Vedenkulutuksen järkevöittämisen ei tarvitse olla vaikeaa - ehkä koko perhe voi nähdä sen hauskana haasteena? Listasimme muutamia yksinkertaisia vinkkejä vedenkulutuksen vähentämiseksi, jotka ovat erityisen tärkeitä kesällä, jolloin vettä käytetään enemmän. 

Vastuullinen vedenkäyttö 

Suomessa on väestömäärään nähden paljon vesivaroja, joita on totuttu käyttämään huolettomasti. Suomalaisten vedenkäyttöä tutkittiin Motivan ja Työtehoseuran toimesta Kestävä veden käyttö -projektissa vuosina 2019–2020. Suomalaiset kuluttavat vuorokaudessa keskimäärin 110 litraa vettä per henkilö. Käytetystä vedestä 65 prosenttia oli kylmää ja 35 prosenttia lämmintä vettä, joista 45 prosenttia käytetään peseytymiseen. 

Vinkkejä veden säästämiseen

 

1. Korjaa vuotavat hanat 

Et ehkä ajattele, että hanan vuotamisella on merkitystä, mutta tiputtava hana voi kuluttaa jopa 55 litraa vettä päivässä. Tiputtaminen johtuu yleensä pienistä asioista, jotka voidaan korjata esimerkiksi kalkinpoistolla, hanan tai pienempien osien vaihdolla. 

2. Käy suihkussa kylvyn sijaan

Normaalikokoiseen kylpyammeeseen mahtuu noin 150 litraa vettä, kun taas kolmen minuutin suihkuun tarvitaan vain 36 litraa. Käymällä suihkussa kylvyn sijaan voit vähentää vedenkulutusta merkittävästi. 

3. Lyhyempiä suihkuja 

Pienillä teoilla on väliä. Jos suihkusi kestää normaalisti kahdeksan minuuttia ja lyhennät sen viiteen minuuttiin, vedenkulutus vähenee noin 80 litrasta noin 36 litraan suihkua kohden. 

4. Pese täysiä tiskikoneellisia 

Varmista, että astianpesukone on täynnä, ja yritä käyttää sitä harvemmin. Ehkä kaikkia vesilaseja ei tarvitse pestä jokaisen käytön jälkeen? Täyden astianpesukoneen käyttäminen säästää sekä vettä että energiaa. 

5. Pyykkää fiksummin 

Yhdessä pesussa voi kulua jopa 50 litraa. Vaatteiden peseminen harvemmin täydellä koneella voi vaikuttaa pitkällä aikavälillä merkittävästi. Pesemällä harvemmin täysillä koneilla voit puolittaa vedenkulutuksesi. 

6. Älä odota kylmää vettä 

Kuinka monta litraa vesijohtovettä tuhlaamme pelkästään sillä, että annamme veden valua hanasta odottaessamme  oikeaa lämpötilaa? Kun jääkaapissa on kannu tai pullo, vedenkäytöstä tulee paljon fiksumpaa. 

7. Jätä käsin tiskaaminen väliin - mikäli mahdollista 

Astioiden peseminen käsin tuntuu usein aidommalta, mutta nykyaikaiset astianpesukoneet ovat paljon tehokkaampia. Yritä käyttää astianpesukonetta käsin tiskaamisen sijaan veden säästämiseksi. 

8. Osta vettä säästäviä suihkupäitä ja hanasuuttimia 

Investoimalla taloudellisempiin suihkupäihin voidaan rajoittaa vedenkulutusta. Taloudellisempi suihkupää voi vähentää veden virtausta noin 12 litrasta minuutissa noin 6 litraan minuutissa. 

9. Kastele kasvit illalla tai yöllä 

Jos puutarhasi vaatii kastelua, on viisasta säästää sadevettä tynnyreihin. Tehokkainta on kastella iltaisin, jolloin auringon lämpö ei saa vettä haihtumaan. Näin hyödynnät sadeveden parhaalla mahdollisella tavalla.

10. Ota koko perhe mukaan veden säästötalkoisiin 

Vesitietoisuuden lisäämisen ei tarvitse olla vaikeaa. Tekemällä pieniä muutoksia jokapäiväisessä elämässäsi voit säästää suuria määriä vettä ja rahaa, erityisesti kesällä, jolloin vedenkulutus on usein suurimmillaan. Tee siitä koko perheen haaste ja tee vedensäästöstä hauska osa jokapäiväistä elämääsi.

 

Vedenkulutusmäärät perustuvat Motivan ja Työtehoseuran Kestävä veden käyttö - projektin kyselytutkimuksen tuloksiin sekä Svenskt Vattenin laskelmiin. Laskelmassa ei ole otettu huomioon veden lisälämmitystä. 

 

Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

 

New call-to-action