20.06.2022
5 Min

Tue paikallista - 5 hyvää syytä ostaa lähituotteita ja -palveluita

Haluaisitko ostaa eettisemmin, tuntea ruoan tai tuotteen tuotanto-olot ja vahvistaa oman asuinalueesi elinvoimaisuutta ja hyvinvointia? Tiesitkö, että tukemalla paikallisia tuotteiden ja palveluiden tarjoajia teet juuri näin? Sukelsimme syvemmälle paikallisen tuotannon vaikutuksiin ja keräsimme vinkit, joilla pääset oman niin lähialueesi kuin ylipäänsä kotimaisten pienyrittäjien aarteiden jäljille helpommin.

Miksi lähellä tuotettua kannattaa suosia?

Moni on varmasti kuullut, että lähiruokaa ja esimerkiksi Suomessa tuotettuja tuotteita kannattaa suosia. Vanha viisaus paikallisesta tuotannosta pätee yhä, ja sen arvo on alettu viime vuosina jälleen oivaltamaan. 

Nyrkkisääntönä on, että jos voit valita lähellä ja kauempana tuotetun tuotteen tai palvelun väliltä, lähempänä tuotettu on yleensä kestävämpi vaihtoehto. Kun kyse on puhtaasti paikallisesta tuotannosta, ollaan useimmiten lähellä kuluttamisen eettisyyden kultasuonta monestakin syystä.

Tässä syyt, miksi mahdollisuuksien mukaan paikallisen tuotannon tukeminen kannattaa:

1. Lähituotannon tukeminen pitää lähiseudun elinvoimaisena

Lähituotannon tukeminen on osa kulttuurista kestävyyttä. Mitä enemmän oman alueen pienyrittäjien tuottamia palveluja tuet, sitä enemmän vaurautta virtaa koko alueelle ja kotiseutusi säilyy elinvoimaisena. Jos esimerkiksi valitset lähikasvattajan kananmunat ja tomaatit, varmistat myös, että tulevaisuudessakin sinulla ja muilla on mahdollisuus lähellä tuotettuun, tuoreeseen ruokaan. Sen lisäksi maatila pystyy jatkamaan toimintaansa ja työllistää paikallisia ihmisiä.

Paikallisen hyvän kehä voi jatkaa pyörimistään esimerkiksi näin: kun ruoantuottaja löytyy läheltä, voi lähiravintolakin valita paikallisia raaka-aineita menulleen. Tuoreet ja paikalliset raaka-aineet nostavat ravintolan kiinnostavuutta, ja kun asiakasvirta alkaa kasvaa, päättää ravintoloitsija kokeilla myös pienpanimotoimintaa. Se kiihdyttää ravintolan suosiota entisestään ja tuo jälleen uutta asiakaskuntaa ja työllistää uusia ravintolatyöntekijöitä. Lopulta eloisa paikkakunta houkuttelee puoleensa lisää asukkaita, jotka entisestään kasvattavat alueen elinvoimaa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Photo by Kyle Nieber

2. Paikalliset tuotanto-olot ovat paremmin tiedossa

Oleellinen asia paikallisen tuotannon tukemisessa on myös se, että tuotanto-olot ovat tällöin paremmin tiedossa. Parhaassa tapauksessa voi kuluttaja itse jopa vierailla tuotantolaitoksella tai maatilalla ja nähdä ympäristön omin silmin. Niin ihmis- kuin eläinoikeuksien sekä ympäristölakien noudattaminen toteutuvat usein varmemmin lähituotannon lyhyemmissä ja läpinäkyvämmissä tuotantoketjuissa.

3. Lähituotteiden kuljetusmatkat ovat lyhyempiä

Mitä lähempänä ostamasi tuotteet on kasvatettu tai valmistettu, sitä lyhyempiä matkoja niitä kuljetetaan. Kuljetuspäästöt siis vähenevät. On kuitenkin hyvä huomioida, että ruoan päästöt syntyvät koko tuotantoprosessista. Toisinaan kauempana tuotettujen suurempien erien ruokatuotanto voi olla niin energiatehokasta, että hiilijalanjälki pääsee tasoihin lähellä tuotetun ruoan kanssa.

Lähiruoassa on kuitenkin paljon muita - tässäkin artikkelissa läpikäytyjä - hyviä syitä, jotka puoltavat sen suosimista. Lähiruoka myös pääsee tuoreena ja herkullisena  lautasellesi, eikä esimerkiksi lähihedelmiin ja -vihanneksiin tarvitse käyttää niin tehokkaita suojelu - ja säilöntäaineita, kun ruoka ei matkaa valtamerien yli. 

4. Lähituotanto on osa huoltovarmuutta

Kansallisessa mittakaavassa paikallinen ruoantuontanto on myös tärkeä osa jokaisen maan huoltovarmuutta. Epävarmoina aikoina ja globaalin kriisin sattuessa esimerkiksi oman maan ruokatuotanto sekä esimerkiksi perushygieniatuotteiden tuotanto on paras turva.

Photo by Salvador Godoy

5. Paikalliset tuotteet ja palvelut lisäävät mielekkyyttä ja elämänlaatua

Paikallisten palveluiden ja tuotteiden saatavuus vaikuttaa myös suoraan elämänlaatuun ja arjen sekä lomailun mielekkyyteen paikkakunnalla.

Kuvittele päivä, jona lounastat paikkakunnan ravintolassa, ja vaihdat samalla kuulumiset tuttujen kanssa. Sen jälkeen haet juureen leivotun leivän lähileipomo-kahvilasta ja jäät samalla kahville ihastelemaan paikallisen taitelijan näyttelyä. Sitten pistäydyt käsityöputiikissa, josta ostat ystävällesi syntymäpäivälahjaksi paikkakunnan omasta lampaanvillasta kudotun villapaidan. Kuvittele sitten päivä paikkakunnalla ilman mitään näistä pienyrittäjistä. Ainoa mahdollisuutesi on ajaa kauemmas supermarkettiin tai tilata haluamasi paita netistä, todennäköisesti tehdasvalmisteisena tai jostain toisesta maasta. Huomaat varmaan eron?

Photo by Peter Wendt

Mistä löytää oman paikkakunnan helmiä?

 

1. Paikallinen lähiruoka 

Paikallista lähiruokaa voi nykyisin etsiä ja tilata suoraan tuottajalta helposti eri sivustojen kautta. Sivustoilta  löydät apajat niin vihanneksista marjatuotteisiin, paikallisista kananmunista maitotuotteisiin ja jäätelön - sekä juustonvalmistajiin. Eläinperäisissä tuotteissa voit panostaa eettisyyteen suosimalla  luomua ja etsimällä sopivia, reilun kulutuksen mukaisia tuottajia lähiseudultasi. Muista myös, että paikallinen riista on varsin eettistä lähilihaa. Sitä voit myös kysellä paikallisilta metsästysseuroilta.

2. Suomalaiset viinitilat

Oletko tietoinen, että myös Suomessa valmistetaan palkittuja viinejä? Suomalaisista marjoista ja hedelmistä valmistetut viinit ovat raikas tuttavuus, ja useilla viinitiloilla pääsee myös vierailemaan ja  majoittumaan viininmaistajaisten, luonnossa samoilun ja erilaisen ohjelman puitteissa. Samalla on siis luvassa ihana elämys, jollaista et ehkä osannut odottaakaan kotimaassa. Kotimaan eksotiikkaa - miltä kuulostaisi viinimatka Suomessa?

3. Paikalliset pienpanimot

Olutharrastajille sekä uteliaille maistelijoille tässä maassa tunnelmallisia ja persoonallisia pienpanimoita on noussut kuin sieniä sateella. Toisinaan panimoissa valmistetaan myös alkoholittomia tuotteita ja esimerkiksi kombutchaa. Tutustu Suomen pienpanimoihin täällä.

4. Pienet keraamikkapajat

Suomessa on myös mielikuvitusta kutkuttavia keramiikkapajoja, joista voi ostaa kotiin hurmaavaa ja uniikkia keramiikkaa tai usein päästä myös kokeilemaan itse keramiikan tekemistä. Voit näin olla myös osa lähituotantoa itse! Muun muassa Kotiliesi listasi ihanimpia keraamiikkapajoja Uudellamaalla. Voit myös googlettaa oman paikkakuntasi tai lomapaikkakuntasi keramiikkapajoja. 

5. Paikalliset käsityöliikkeet

Suomi on pullollaan muitakin ihastuttavia käsityöpuoteja, joista saa paikallisesti tehtyä käyttötavaraa, kodin sisustusta, neuleita ynnä muuta. Kurkkaa esimerkiksi  Ihana- käsityölehden listaus.

6. Pienyrittäjien leipomot, kahvilat  ja ravintolat

Oli kyseessä sitten oma kotipaikkakuntasi tai lomakohteesi, etsi kahviloita, ravintoloita ja leipomoita, jotka ovat pienyrittäjien omistamia ketjujen sijaan. Näissä uniikki tunnelma pääsee ilahduttamaan, ja tuet paikallista pienyrittäjää sekä alueen elinvoimaa.

7. Suomalainen luonnonkosmetiikka 

Yksi tapa tukea kotimaista tuotantoa on myös valita suomalaista luonnonkosmetiikkaa, joka pitää sisällään myös päivittäisiä hygieniatuotteita kuten saippuoita ja shampoita. Kun käyt paikallisissa puodeissa tai luontaistuotekaupoissa, voit kysyä suomalaisten valmistajien luonnonkosmetiikkaa. Näiden valmistajat ovat useimmiten pienyrittäjiä, jotka käyttävät myös paljon kotimaasta saatavia raaka-aineita tuotannossaan. Joten vaikka tuote ei aina olisi ihan samasta tai edes naapuripitäjästä, tuet kuitenkin suomalaista pienyrittäjää ja kotimaista tuotantoa.

Joillain luonnonkosmetiikan valmistajilla on myös tilalla omat puodit, joilla voi vierailla. Yksi vanhimmista valmistajista on esimerkiksi Frantsilan yrttitila Hämeenkyrössä, joka on myös Frantsilan luonnonkosmetiikan takana. Sen lisäksi esimerkiksi  Kaurilan sauna Helsingissä valmistaa niin ikään luonnonkosmetiikkaa, jota voi ostaa saunottelun yhteydessä tai puodista. Voit etsiä vastaavia mahdollisuuksia myös omalta paikkakunnaltasi.

Hyviä paikallisten aarteiden löytöhetkiä!

Haluatko saada lisää kestävän elämäntavan vinkkejä?

Liity Pikku Juttu -asiakasohjelmaamme, jossa arkisilla, pienillä teoilla voit luoda kestävämpää tulevaisuutta ja saada ilmaisia sähkötunteja.

New call-to-action