Fortum.fi
13.04.2017
1 Min

5 vinkkiä: Näin luot kesämökin puutarhan – helposti

Yksi rakastaa kukkia, toinen mansikoita ja kolmas luonnon omia taideteoksia. Luo kesäasunnolle kaunis puutarha – pienellä vaivalla.

Kesämökin puutarha on osa mökkiläisen onnea. Mökkipuutarhuri pääsee halutessaan helpolla, kun suunnittelee pihan mökkiluonnon ja oman puutarhakiinnostuksensa ehdoilla.

Listasimme viisi ideaa kesästä nauttivalle puutarhurille:

 

1. Punainen mummonmökki ja värikkäät perennat kuuluvat yhteen


Isoäidin puutarhasta napsitut ukonhatut, akileijat, kurjenpolvet ja siperianunikot tuovat lapsuuden ihanat kesät nykypäivään. Nauhukset houkuttelevat perhosia, ja juhannusruusut levittävät mökkipihaan kesän tuoksua. Perennat viihtyvät vähällä vaivalla, jos saavat lannoitetta alkukesästä. Jos haluat rajata liian innokkaan perennan leviämistä, voit istuttaa sen riittävän suureen kuoppaan, jonka pohjan ja reunat peität maisemointikankaalla.


2. Puutarha ruukuissa: kesäkukat, yritit ja muut hyötykasvit sulassa sovussa

Voit huoletta yhdistellä lempikukkasi – pelargonia, annansilmä, ahkeraliisa – sekä yrtit ja vaikka amppelimansikat mökkiterassille erilaisissa ruukuissa. Mitä tiiviimpään muodostelmaan asettelet mieleisesi ruukut, sitä vähemmän niistä huolehtimiseen kuluu aikaa. Estä kasvien nuukahtaminen, vaikka et olisikaan joka päivä kastelemassa ruukkupuutarhaasi: rakenna kastelusysteemi muovipullosta ja kangasliuskasta, jota pitkin vesi imeytyy multaan. Auringonvaloa keräävät, hämärässä syttyvät aurinkopaneelivalaisimet viimeistelevät ruukkupuutarhan salaperäisen tunnelman loppukesän hämärinä iltoina.


3. Villivadelmaa, ruohosipulia ja salaattia kesämökin omasta puutarhasta

Kesämökin keittiöön on ilo tuoda antimia omasta puutarhasta. Istutetut marjapensaat vaativat hoivaa ja suojaverkkoja, mutta annapa vadelman villiintyä hallitusti mökkipuutarhan reunamille! Minttu valtaa alaa, jos sallit, ja timjami sekä ruohosipuli kasvavat melko vaivatta. Helppohoitoinen salaattimaa syntyy, kun tuikkaat ruukkusalaatin kannan ravinteikkaaseen multaan.

4. Valaistus ja maanpeitekasvit tuovat eloa karuun pihaan

Merellisen mökin luonnonläheinen puutarha paljastaa kalliot ja kivet, ja havupuut ja – pensaat korostuvat ympärillä. Valaise tarkasti rajatut kulkuväylät energiatehokkaasti led-valoin, jotka on sijoitettu nostamaan esiin luonnon yksityiskohtia. Erilaiset maanpeitekasvit ovat helppohoitoisia ja koristavat kauniisti kallioita ja kivenreunuksia.


5. Kasvata isoon pihaan luonnonniitty

Suurella mökkipihalla aurinkoiseen kohtaan kannattaa usein nurmikon sijaan kasvattaa luonnonniitty. Ketokasvit ovat sopeutuneet suomalaisiin, usein vaatimattomiin oloihin ja kestävät hyvin myös pitkän talvemme. Perusta niitty pihan aurinkoisimmalle ja kuivimmalle paikalle, esimerkiksi paahteiseen rinteeseen. Kuivimmilla paikoilla menestyvät esimerkiksi kissankello, kangasajuruoho ja ruusuruoho, ja hiukan kosteimmissa oloissa pärjäävät muun muassa metsäkurjenpolvi ja käenkukka. Heittele syksyisin niitylle mökkitien varrelta keräämiäsi luonnonkukkien siemeniä ja seuraa, miten keijukaisten valtakunta vähitellen kehittyy.

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
Tilaa