05.06.2019
2 Min

Kotitalouksista kerätty muovi saa uuden elämän Fortumin jalostamossa

Muovinkeräykseen ja kierrätykseen on viime vuosina alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota. Olet myös saattanut huomata konkreettisen muutoksen omassa taloyhtiössäsi; muovinkeräysastioita löytyy yhä useammilta jätepisteiltä. Tiesitkö, että näiltä jätepisteiltä suurin osa kerätystä muovista matkaa Fortumin muovijalostamolle Riihimäelle?


Muovia ei siis lennätetä Kiinaan, vaikka jotkut saattavat elää edelleen siinä uskossa. Sama muovi, jonka olet vienyt taloyhtiön keräykseen, saattaa myöhemmin päätyä takaisin kotiisi vaikkapa tiskiharjana, kukkaruukkuna tai kaupan ostoskassina.

Muovin kierrätyksessä jäte muuttuu uudeksi raaka-aineeksi


Tällä hetkellä etsitään globaalisti kestävämpiä ratkaisuja ympäristöystävälliseen energiantuotantoon ja materiaalien kierrätykseen, ja Fortum on mukana näiden ratkaisujen kehittämisessä ja tarjoamisessa. Maailmanlaajuisesti on herätty siihen, ettei muovijätettä sallia syydettävän enää vahingoittamaan merten monimuotoisuutta, vaan oikea suunta on kerätä muovi talteen ja kierrättää se.

Iloinen uutinen on, että Suomessa ollaan nyt hyvässä vauhdissa, ja muovinkeräysastetta tullaan vain nostamaan lähivuosina. Esimerkiksi vuonna 2021 pääkaupunkiseudulla muovinkeräys muuttuu pakolliseksi vähintään viiden asunnon taloyhtiöissä.

Muovia kannattaa kerätä  ja kierrättää, koska se on raaka-aineena pitkälti uusiokäyttöön sopivaa; kierrätysmuovista voidaan valmistaa monipuolisesti erilaisia uusia tuotteita.  Siksi on tärkeää valjastaa muovi palvelemaan kiertotaloudessa niin pitkään kuin mahdollista. Kiertotalouden periaatteen mukaisesti jäte ei ole vain jätettä, vaan se voidaan hyödyntää uutena raaka-aineena. Fortum on keskeisessä roolissa muovin kierrätyksessä Suomessa, sillä asuinkiinteistöistä ja Rinki-ekopisteillä kerätty muovipakkausjäte kierrätetään pääosin Fortumin muovijalostamossa, joka on ainoa kuluttajamuovipakkauksia kierrättävä laitos Suomessa.

Kuluttajamuovipakkausten kierrätys alkoi Suomessa vuonna 2016, kun Riihimäen muovijalostamo perustettiin. 

Mitä kerätylle muoville tehdään Riihimäellä?

Kotitalouksista kerätty pakkausmuovi toimitetaan Fortumin Riihimäen muovijalostamolle. Riihimäen muovijalostamolla muovilaadut tunnistetaan ja lajitellaan  infrapunateknologiaan perustuvilla optisilla  lajittelijoilla,  pestään, silputaan ja granuloidaan. Fortum Circo®- kierrätysmuovigranulaatiksi, joka on kustannustehokas ja vastuullinen valinta muoviteollisuuden raaka-aineeksi. Kierrätykseen kelpaamaton muovi hyödynnetään energiana eli siitä tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä.

Muovin kierrättäminen vie vain noin 15 prosenttia energiasta, jonka uuden muovin valmistaminen vaatii. Ero kierrätysmuovin ja uuden muovin välillä on täten varsin huikea! Tuotteiden raaka-aineena kierrätysmuovi on paitsi laadukasta, myös muovituotteiden valmistajille neitseellistä raaka-ainetta ympäristöystävällisempää.

Jalostamalla muovi saadaan kiertämään materiaalina niin pitkään, kun sillä arvoa – muovin voi kierrättää jopa kymmenen kertaa.


Millaisia tuotteita kierrätysmuovista voidaan valmistaa?

Fortum Circo® -kierrätysmuovigranulaatti on monipuolinen raaka-aine, joka soveltuu moneen tarkoitukseen. Kaupoista löytyy esimerkiksi Sini-siivousvälineitä, jotka ovat Fortum Circo-kierrätysmuovista valmistettuja. Monelle tuttuja ovat myös Orthexin kukkaruukut sekä Plastexin kastelukannut. Sinullakin saattaa olla jo kotonasi näitä tuotteita!

Jokaisella kierrättämälläsi muovipakkauksella on väliä

Muovipakkausten lajittelu ei siis ole turhaa työtä – se on raaka-aineen kierrätystä. Jos omassa taloyhtiössä muovin kierrätys ei ole vielä mahdollista, muovipakkauksia kerätään yli 620 Rinki-ekopisteessä kautta Suomen. Lähin muovipakkauksia vastaanottava Rinki-ekopiste on helppo tarkistaa tästä.  

 

Hae inspiraatiota muovin keräyksen järjestämiseen kodin sisustukseen sopivalla tavalla ihastuttavasta Char and the City -blogista.

New call-to-action