20.06.2022
4 Min

Kodin sähköturvallisuus: Mitä sähköistä pitää huomioida kun perheeseen tulee uusi lemmikki?

Lemmikki on perheenjäsen, mutta toisin kuin useimmille ihmisille, niille voi olla haastavaa opettaa turvallisuusasioita. Koira voi oppia jättämään johdot rauhaan, mutta jyrsijältä se ei välttämättä onnistu ja toisaalta marsu tuskin kaataa televisiota, mutta koira voi siinä vahingossa leikkiessään onnistua. Mitä kaikkea lemmikkien kanssa sitten tulisi huomioida mitä sähköturvallisuuteen tulee?

Johdot
Johdot kiehtovat monia lemmikkejä ja niiden tuhoamiseen syyllistyvät niin koirat, kissat kuin jyrsijätkin. Ne ovatkin yleisin sähköisen vaaranpaikka lemmikille kotioloissa. Pistorasiaan kytketty johto voi aiheuttaa lemmikille sähköiskun kun siihen isketään hampaat tai kynnet kiinni.
Jatkuvasti kiinni olevat johdot kannattaa asetella kulkemaan huonekalujen takaa niin ettei niihin pääse käsiksi. Isommille eläimille tämä on usein jo riittävä toimenpide johtojen suojaamiseksi, mutta jyrsijät pääsevät yllättävänkin pieniin koloihin. Jos kotona liikkuu vapaana esimerkiksi marsuja tai kaneja, johtoja voi suojella hankkimalla niille suojakotelon tai johtolaatikon. Lisäksi saatavilla on erilaisia suojakouruja, jota nostavat kiinnostavat irtojohdot lemmikin ulottumattomiin.

Mikäli johtoa on jo pureskeltu tai raavittu, sitä ei tule enää käyttää. Johtoja ei myöskään tule itse alkaa korjailemaan tai yrittää teipata takaisin kasaan. Rikkinäinen johto on vaarallinen niin lemmikille kuin laitetta käyttävälle ihmisellekin.

Irtonaisesta johdosta ei sähköiskua saa, mutta siitä voi irrota palasia, jotka aiheuttavat syötynä ongelmia matkalla ruoansulatuskanavassa. Siksi kannattaa nostaa laturit, jatkojohdot ja muut irtonaiset piuhat lemmikin ulottumattomiin silloin kun ne eivät ole käytössä. Pennuille ja tuhotöihin alttiille aikuisille lemmikeille kannattaa varata runsaasti muuta pureskeltavaa ja raavittavaa tarjolle, jotta kiellettyjen esineiden houkutus pienenee.


Pistorasiat
Pistorasiat voivat kiinnostaa myös eläimiä, etenkin sellaiset jotka ovat sopivalla korkeudella ja usein käytössä. Niihin tarttuu omistajan käsistä tuttuja tuoksuja, mikä voi innostaa etenkin koiranpentuja merkkailemaan tai nuolemaan rasioita. Kannattaa myös valita lemmikille ruokailupaikka tai vesikupin sijainti, jonka läheisyydessä ei ole pistorasiaa sillä roiskeilta on vaikea välttyä.

Lemmikin kannalta otollisissa paikoissa oleviin pistorasioihin voi hankkia tulppia, jotka estävät suoran kosketuksen rasian kanssa ja suojaavat sitä sinne kuulumattomilta asioilta. Tulppia saa useimmista tavarataloista. Tulppia on saatavilla erilaisia ja niiden asentaminen ja irrottaminen on helppoa.

Sähkölaitteet
Mikäli uusi lemmikki on kookkaampi tai tapaa kiipeillä paljon, on syytä huolehtia että pöydillä tai muilla tasoilla ei ole valaisimia tai muita helposti kaatuvia tai hajoavia esineitä. Laitteet kannattaa myös kiinnittää esimerkiksi seinään, jos niissä on sellainen mahdollisuus. Myös erilaiset vitriinit ja kaapit, joiden ovet voidaan sulkea käytön päätyttyä, ovat omiaan suojaamaan helposti rikkoutuvia. Näppärimpiä karvaisia perheenjäseniä varten oviin saa vielä lapsilukkoja, jolloin niitä ei saa käpälillä tai kuonolla auki.

Sähkölaitteet voivat aiheuttaa paitsi kaatuessaan vammoja alle jääville, myös sähköiskuja tai oikosulun. Tippuneet ja kolhitut laitteet tulee ottaa käyttöön varovasti sähköiskuvaaran takia. Vika ei välttämättä aina näy päälle, joten laitetta käyttöön ottaessa on syytä olla erityisen huolellinen. Valaisimissa on syytä suosia esimerkiksi led-lamppuja energiansäästölamppujen sijaan. Kuumat energiansäästölamput vapauttavat rikkoutuessaan huoneilmaan elohopeaa, joka on myrkyllistä hengittää.
Keittiössä suurin vaaranpaikka on liesi. Mikäli kissoilla on tapana kiipeillä keittiön tasoilla tai koirilla hyppiä liettä vasten, kannattaa siihen hankkia lapsilukko eli suoja, joka estää nappuloiden vääntelyn ja painelun. Myös lieden päälle on saatavilla kuumaa kestäviä suojia, jos pelkona on, että lemmikki hyppää kuumalle tai saa vahingossa induktiolieden päälle.
On hyvä myös muistaa, että eläinten myötä kotiin tulee usein lisää karvaa, irtopölyä ja muuta likaa, joka helposti kertyy harvemmin siivottaviin paikkoihin kuten jääkaapin alle ja taakse tai muihin hankaliin koloihin. Näitä nurkkia ja aukkoja onkin syytä putsata lemmikkitalouksissa useammin sillä pöly lisää myös oikosulkujen ja tulipalojen riskiä.

Joskus sähköinen vaihtoehto on myös se turvallisempi. Esimerkiksi kynttilät voivat olla haastavia tiettyjen lemmikkien kanssa. Jos vaikkapa kissat eivät anna palavan kynttilän olla rauhassa tai tuppaavat kiipeilemään pöydillä, on syytä harkita paristollisten tekokynttilöiden hankintaa.

kanashi-IZaXUf6sLiA-unsplash_min

Akvaariot ja terraariot
Akvaarioiden ja terraarioiden asukkaat harvemmin pääsevät mellastamaan huoneistossa niin, että onnistuisivat aiheuttamaan suurempaa sähkövaaraa. Sen sijaan tällaisten lemmikkien asumusten kanssa on muutamia yleisiä asioita, joita on hyvä ottaa huomioon.

Akvaarion ja terraarion sijoitteluun vaikuttaa eniten se, keitä siellä asuu eli kuinka valoisassa tai pimeässä kyseiset eläimet viihtyvät ja onko niillä muita vaatimuksia elinolojen kuten huoneen lämpötilan suhteen. Akvaarioissa ja terraarioissa tarvitaan erilaisia sähköllä toimivia osia, kuten pumppuja ja lamppuja. Mikäli akvaarion läheisyydessä sijaitsee pistorasia, kannattaa siihen hankkia roiskeita kestävä rasia. Sitten ei haitta, jos puhdistuksen tai muiden toimien yhteydessä vettä pääsee roiskumaan akvaarion ympäristöön. Akvaarioissa ja terraariossa tulee myös aina käyttää vain niihin tarkoitettuja ja niissä oleville lajeille sopivia laitteita, jotta ne varmasti ovat lemmikeille turvallisia. Uusille harrastajille on saatavilla paljon vinkkejä eri yhdistysten ja erikoiskauppojen kautta.

Lisätietoa
Lisätietoa kodin sähköturvallisuudesta ja laitemerkinnöistä löytyy Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES) sekä Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry:n verkkosivuilta. Käy lukemassa myös aikaisemmat juttumme kodin sähköturvallisuudesta sekä sähköturvallisuudesta pihalla ja puutarhassa.

Jos mietit kotisi sähköasioita, voit helpon testimme avulla mikä sähkösopimus olisi sopivin juuri sinun kotiisi!


Oletko jo Fortumin asiakas? Oletko huomannut, että voit saada meiltä myös kotivakuutuksen? Käy täällä lukemassa lisää!

New call-to-action