12.11.2020
2 Min

Kurkistus Pikku Jutun taakse - mistä kaikki alkoi?

Pikku Jutut ovat pieniä arjen ilmastotekoja, joita tekemällä asiakkaamme voivat omalta osaltaan osallistua puhtaamman huomisen tekemiseen. Fortumin Pikku Juttuja on tehty jo yli vuoden ajan, joten on aika katsoa hetkeksi menneeseen. Mistä kaikki lähti ja mitä on saavutettu? 

Asiakkaat muutoksen alullepanijana

Pyörät pyörähtivät käyntiin noin kaksi vuotta sitten, kun lähdimme yhdessä asiakkaiden kanssa miettimään, mitä voisimme yhdessä tehdä ympäristön hyväksi. Asiakkaat ovatkin olleet tiiviisti mukana koko matkan ajan: suunnittelussa, testauksessa ja toteutuksessa. Mietimme, mitä tehtävät ilmastoteot voisivat olla. Asiakkaamme auttoivat meitä ymmärtämään millaisiin tekoihin he olisivat valmiita osallistumaan.  

Keskusteluissa nousi nopeasti esiin se, että moni koki julkisen keskustelun ympäristöhaasteiden ympäriltä haastavaksi. Keskittyminen isoihin ongelmiin ja niiden ehdottomiin ratkaisuihin, kuten autoilun ja lentämisen lopettamiseen, tuntui lamaannuttavalta. Isojen asioiden painolastin alla oli vaikea nähdä, miten omalla toiminnalla voisi olla vaikutusta. Totesimme, että tässä voisimme auttaa asiakkaitamme alkuun ja osoittaa, että kaikkien tekojen ei aina tarvitse olla elämää suurempia. 

Tavoitteena vähentää hiilidioksidipäästöjä ja haastaa ajattelua

Niin syntyi Pikku Juttu. Yhdessä asiakkaidemme kanssa ymmärsimme, että Pienillä teoilla on iso vaikutus, kun niitä tekee iso joukko ihmisiä. 

Etuohjelman tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä sekä inspiroida ja kannustaa ihmisiä tekemään pieniä asioita, jotka auttavat säästämään luonnonvaroja. Ohjelmassa haluamme haastaa niin itseämme kuin asiakkaitamme miettimään aktiivisesti omia arjen valintoja. Lopulta jokainen voi valita itselleen sopivat pienet teot. 

Pikku-juttu_Janita-Autio0139-1

Jo kymmeniätuhansia tehtyjä pieniä tekoja

Asiakkaat innostuivat ohjelmasta heti alussa ja lähtivät joukolla tekemään pieniä ekotekoja. Saimme kuulla, että jotkut hyppäsivät mukaan puhtaasti tavoittelemaan pienempää sähkölaskua, mutta osallistuttuaan ohjelmaan huomasivat, ettei ilmastoystävällisten valintojen tekemisen tarvitsekaan olla vaikeaa. Ohjelman myötä arjen valinnat ovat muuttuneet monilla ekologisempaan suuntaan. 

Fortumin asiakkaat ovat vuodessa tehneet kymmeniätuhansia Pikku Juttu -tekoja ympäristön puolesta. Ohjelman aikana asiakkaat ovat mm. kokeilleet vähentää ruokahävikkiä, huoltaneet ja korjanneet kodin tavaroita, kierrättäneet purkkeja ja purnukoitaja lisänneet offline-aikaa. Juju on siinä, että haasteet ovat olleet varsin helppoja ja yksinkertaisia toteuttaa. 

Haluatko mukaan? 

Asiakkaanamme pääset liittymään Pikku Juttu -etuohjelmaan kirjautumalla Oma Fortum -palveluun. Liittymisen jälkeen jäsenille tipahtaa sähköpostiin kuukausittain uusi haaste, joita tekemällä he kartuttavat ilmaisia sähkötunteja. 

Jokainen meistä voi tietenkin tehdä pieniä ekotekoja arjessaan ilman etuohjelmaa. Kun suuri määrä ihmisiä tekee pikkuasioita ympäristön hyväksi, sillä saadaan aikaan isoja asioita. 

Liity mukaan Pikku juttuun

New call-to-action