24.02.2020
2 Min

Lämpöä kierrätyksestä, värejä Indonesiasta

Arjen luksus syntyy kestävistä ratkaisuista


Aivan tavallinen, skandinaavinen moderni puutalo: harmaa ulkoverhous, harjakatto ja suuri terassi. Tältä näyttää Syvälahden perheen talo Tuusulan asuntomessualueella. Sisäänsä se kätkee palan Indonesiaa ja roppakaupalla kestäviä ratkaisuja. 

Kestävä rakentaminen kantaa hedelmää – ja lämpöä. Syvälahtien asumisen valinnat ovat samaan aikaan arjen luksusta ja kestävää rakentamista. Taloon on suunniteltu muun muassa vesikiertoinen lattialämmitys, joka on mahdollista toteuttaa Fortumin kaukolämmön ansiosta.  Rakennusaikainen puujäte jalostuu Järvenpään laitoksessa lämmöksi, joka palaa takaisin kotiin, joka on sisustettu kierrätysteemalla indonesialaiseen tyyliin. Rakentaminen on kuitenkin vielä kesken, vaikka uusi arki siintää jo perheen mielessä.

Rakennusarkkitehtina toimiva Roope halusi suunnitella perheelleen sellaisen talon, mistä hän on perheineen haaveillut. Rakennuskumppaniksi valikoitui Omatalo ja niin alkoi perheen yksi unelma toteutua. Entuudestaan Tuusulassa asuva perhe, Roope ja hänen indonesialainen vaimonsa Arum sekä 5-vuotias poika, Gabriel käyvät tontilla joka päivä tarkistamassa projektin etenemistä.

"Kierrätys on talomme kantava teema, kertoo Roope esitellessään itse suunniteltua taloa."

Talomalli tulee osaksi Omatalon uutta mallistoa.

"Talosta on tulossa kompakti, 108 neliötä, mutta esimerkiksi liukuovien ansiosta hukkaneliöitä ei käytännössä ole lainkaan ja huoneet voi sisustaa jokaista seinää myöten."

Kestävä rakentaminen sopii Syvälahden perheelle, sillä perhe on innostunut rakentamisen aikaisesta kierrätyksestä siinä määrin, että pihassa on kahdeksan keräysastiaa eri jätelajeille.

"Ajatus lähti siitä, kun Tuusulan kunta ja Fortum järjestivät pientalorakentajille kierrätyspisteen, jonne voi lajitella rakentamisessa syntyviä jätteitä. Halusimme yhdessä Omatalon kanssa helpottaa rakentajien työtä tuomalla myös pienet astiat omalle tontille, josta niitä sitten tyhjennetään tarpeen mukaan Fortumin kierrätyspisteelle."

Fortumin kierrätyspiste sijaitsee keskeisellä paikalla messualueella ja sinne voi tuoda 11 eri jätelajia rakennuspaikalla syntyvästä jätteestä. Vaihtolavojen ja puristimen ansiosta lajittelu on tehokasta eri materiaaleille ja näin suurin osa jätteistä saadaan kierrätettyä ja jalostettua uusioraaka-aineiksi.

Kierrätysteema tulee näkymään myös Syvälahtien talon sisustuksessa, sillä perhe halusi kahden kulttuurin, Suomen ja Indonesian tyylit osaksi kodin tunnelmaa. Ulkoapäin näkyy minimalistinen pohjoismaisuus ja sisältäpäin värikäs aasialaisuus. Kodin kalusteet tulevat pääasiassa Indonesiasta yhteistyössä porvoolaisen Playhousen kanssa.

"Seinille tulee indonesialaista taidetta, sähkökaappi verhotaan vanhalla ovella ja terassin aasialainen tunnelma syntyy puusohvista sekä suurista ja värikkäistä tyynyistä, luettelee Roope muutamia sisustusvalintoja."

Arjen luksusta Syvälahden perheelle on paitsi vanhempien makuuhuoneesta avautuva pukeutumishuone, josta on suora yhteys omaan kylpyhuoneeseen, mutta myös lähellä tuotettu kaukolämpö. Koko talon vesikiertoinen lattialämmitys on mahdollista toteuttaa toimintavarman kaukolämmön ansiosta. Järvenpään voimalaitokselta saatava kaukolämpö tuotetaan uusiutuvilla energianlähteillä ja messualueen puujäte palaakin kaukolämpönä takaisin syntysijoilleen Tuusulan messukoteihin. Kaukolämpö oli perheelle helppo valinta sen ekologisuuden ja helppouden vuoksi. Käyttösähkö tuotetaan kuitenkin aurinkopaneeleilla.

Rakennusprojekti näyttää kaikin puolin siistiltä ja hallitulta ja jätehuolto toimii erinomaisesti. Roope on ollut positiivisesti yllättynyt vähäisestä jätteen määrästä rakentamisen aikana.

"Materiaalia on kuitenkin joka astiassa, vaikka meillä onkin elementeistä rakennettu talo."

Fortumin raportista selviää, että alueen 50 pientalosta on lajiteltu 126 tonnin edestä jätteitä joulukuun 2019 mennessä. Eniten on syntynyt puu- ja kiviainesta. Kaikki jakeet matkaavat uusio- tai energiahyötykäyttöön joko Fortumin omiin laitoksiin tai yhteistyökumppaneiden prosesseihin.

Kierrätys jatkuu Syvälahden perheessä myös projektin päätyttyä. Roope haaveilee yhteisöllisestä kierrätyspisteestä myös rakentamisvaiheen jälkeen. Keittiöön tulee nimittäin seitsemän eri astiaa kotitalouden jätteille.

"Olisi hienoa nähdä omakotiasujille suunniteltu yhteisöllinen kierrätyspiste", tuumii Roope.

New call-to-action