Kaikilla ja kaikella on hiilijalanjälki: ruoalla, rockfestareilla, tuotteilla, palveluilla, pankeilla, säätiöillä, kouluilla ja jopa kivillä. Löydät sen joistakin elintarvikepakkauksista, kuten kauramaitopaketin kyljestä, tai jopa yritysten omilta verkkosivuilta tuotetiedoista. Myös sinulla on hiilijalanjälki. Mutta mitä hiilijalanjälki oikeasti meille kertoo, mistä sen saa selville ja miten voimme pienentää omaa jälkeämme?
Mikä on hiilijalanjälki?
Jokaiselle tuotteelle tai palvelulle on laskettavissa hiilijalanjälki sen mukaan kuinka paljon sen tuottaminen, kuluttaminen ja hävittäminen aiheuttaa kasvihuonekaasupäästöjä. Esimerkiksi keskiverto suomalaisen hiilijalanjälki on 10 300 kg CO2e. Luku näyttää hurjalta ja sillä on vielä outo päätekin. Miten tätä pitäisi tulkita?
Luku kuvaa, kuinka paljon päästöjä syntyy massana. Tuotteesta riippuen pääte voi olla ilmoitettu tonneina, kilogrammoina tai grammoina. Käytännössä siis jokainen suomalainen aiheuttaa yli kymmenentuhatta kiloa päästöjä vuodessa.
Hiilijalanjälki ei ole vain kivaa nippelitietoa
Hiilijalanjäljen selvittäminen helpottaa meitä kaikkia tekemään ilmastoystävällisiä päätöksiä ja hankintoja. Sen avulla tiedämmekuinka pienentää päästöjä suojellaksemme ilmastoa, teemme yhteiskunnasta hiilineutraalimman, pysäytämme luonnon monimuotoisuuden heikkenemisen ja siirryimme kohti kiertotaloutta.
Pienentämisen keinoista keskustellessa mennään helposti ääripäihin. Yrityksiä syytellään vastuunvälttelystä, ja kuluttaja puolustautuu, ettei heidän tekemisillään ole ilmastotavoitteiden kanssa paljonkaan vaikutusta.
Onneksi asia ei ole näin mustavalkoinen! Kyse ei ole vain joko suurista yhteiskunnallisista muutoksista tai meidän kuluttajien omista elämäntavoista. Molempia tarvitaan. Tietenkin yrityksillä ja valtioilla on vastuunsa, mutta myös kuluttaja voi tehdä paljon pienillä elämäntapamuutoksilla.
Miten pienennät omaa hiilijalanjälkeäsi?
Suomalaisten hiilijalanjälki muodostuu pääasiassa asumisesta, liikkumisesta ja ruoasta. Hyvä uutinen on se, että voimme pienentää hiilijalanjälkeämme kaikilla osa-alueilla.
Listasimme tähän vinkkejä pienistä ja vähän isommistakin teoista, joilla voimme kaikki pienentää aiheuttamiemme päästöjen määrää. Kaikkia näitä ei tietenkään tarvitse heti ottaa käyttöön. Aloita vaikka niistä, jotka tuntuvat helpoimmilta tai nopeimmilta toteuttaa.
Kokeile vaikka näitä:
- Vaihda vihreään, uusiutuvilla energiamuodoilla tuotettuun sähköön
- Käytä energiatehokkaita kodinkoneita
- Sulata pakastin 1-2 kertaa vuodessa
- Aja vähemmän: kulje vapaa-ajan matkat tai työmatkat (tai molemmat!) julkisilla
- Valitse staycation, kotimaan kaupunki- tai mökkiloma
- Tee kaukomatka vain vaikka joka toinen tai kolmas vuosi
- Lisää kasvisruokien määrää arjessa, tai siirry kokonaan kasvis- tai vegaaniseen ruokavalioon.
- Vähennä ruokahävikkiä suunnittelemalla ateriat etukäteen
- Kokeile hävikkiruokapalveluita kuten ResQ, Fiksuruoka ja MatSmart
- Harkitse uusia hankintoja. Tarvitseko asian varmasti? Voisiko sen ostaa käytettynä?
- Kierrätä tuotepakkaukset
- Pidennä vaatteiden käyttöikää:
- Opettele materiaalit ja niiden oikeat hoitotavat
- Farkkuja tai neuleita ei kannata pestä joka käyttökerran jälkeen. Sen sijaan laita farkut pakastimeen tai tuuleta parvekkeella
- Huolla ja korjaa kengät
- Ripusta vaate henkariin suihkun ajaksi: kuuma vesi freshaa vaatetta höyrypesurin tavoin
- Kuivaa vaatteet rekillä, älä kuivaajassa
- Pese vaatteet viileässä vedessä
Laske oma hiilijalanjälki
Ennen kuin laitat koko elämäntapasi remonttiin, testaa paria hiilijalanjälkilaskuria. Meidän kaikkien kulutustottumukset vaihtelevat, joten saatat huomata, että elätkin jo osittain tai jopa kokonaan ilmastoystävällisesti. Laskurit auttavat arvioimaan, missä elämän osa-alueissa on petrattavaa ja missä voit taputtaa itseäsi selkään.
Alla valmiiksi muutama kattava laskuri. Ne eivät suinkaan ole bittiavaruuden ainoat, mutta niillä pääset hyvään vauhtiin. Kannattaa muuten varata valmiiksi viereen ainakin sähkölaskun ja asuntosi tiedot, niitä kysytään monessa laskurissa.
Suomen ympäristökeskuksen ilmastodieetti laskurissa on huomioitu asumisen, liikenteen ruoan, ja joukko muiden tavaroiden ja palvelujen kulutus.
Testi antaa tuloksena räätälöityjä vinkkejä, kuinka voit pienentää hiilijalanjälkeäsi.
Ilmastolaskurisssa on huomioitu energiankulutus, liikenne, ostokset, jätteet, vedenkulutus ja päästöjen kompensointi.