30.04.2021
7 Min

Mistä löytää kiinnostavia sisältöjä ilmastonmuutoksesta?

Ilmastonmuutoksesta on paljon tietoa saatavilla ja siitä puhutaan useissa paikoissa – mutta mistä löytää luotettavaa sisältöä, jossa puhutaan asiasta ymmärrettävästi? Ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden kato ovat ilmiönä niin suuria – nehän vaikuttavat vähän kaikkeen. 

Nappaa vinkeistä  parhaimmat päältä

Yleensä omaa ymmärrystä on helpointa kirkastaa, kun löytää hyvät lähteet selkeässä muodossa. Mitä useamman eri tahon tutkittu tieto sisällössä yhdistyy, sitä monipuolisemman kuvan se antaa. Oli kyseessä podcast, sarja, kirja tai dokumentti, loistavaa sisältöä löytyy jokaiselle.

Keräsimme eri tekijöiden kiinnostavimpia sisältöjä ilmastonmuutokseen liittyen, joihin voit tutustua omaan tahtiisi. Listasta löydät mm. suomalaisten kirjailijoiden teoksia sekä ikisuosikki David Attenboroughn tuotantoa. 

Myös sisällön muodolla on väliä. Jos kirjaston varausjono tuntuu tuskastuttavan pitkältä, kannattaa kokeilla äänikirjaa painetun teoksen ostamisen sijaan - kirja kulkee kätevästi mukana kuulokkeissa ja hiilijalanjälki on pienempi. Useimmat kirjat löytyvät myös e-kirjoina, jos lukeminen on tutumpi vaihtoehto. Äänikirjoja löydät mm. Nextorysta, jonka kanssa olemme tehneet yhteistyötä jo pitkään - löydät sieltä mm. kaikki tässä jutussa listatut kirjat! Asiakkaanamme pääset kuuntelemaan äänikirjoja edullisemmin - jos päädyt kuuntelemaan jonkun tässä listatuista kirjoista, muista hyödyntää alennuksesi!

Jos et ole aiemmin kokeillut Nextorya, saat uutena tilaajana 45 päivää ilmaiseksi tämän linkin kautta. Jos olet aiemmin tilannut Nextoryn, mutta lopettanut tilauksen, saat sitä jatkaessasi 3 kk puoleen hintaan täältä

Planeettamme luonnon kauneuden säilyttäminen

Kantaaottavien luontodokumenttien voima on tiedon lisäksi niiden aistit täyttävässä kauneudessa. Kun pääsemme näkemään, miten uskomaton on monimuotoinen luontomme, ja miten siihen teoillamme vaikutamme, on helpompi sisäistää, miksi ympäristöä ylipäänsä suojellaan. Meidän kaikkien hyvinvointi lopulta riippuu sen tilasta. Tässä pari katsomisen arvoista tärppiä:

Dokumentti (Netflix)
Katoavaa korallia kuvaamassa

“Sukeltajat, tieteentekijät ja valokuvaajat ympäri maailman ponnistelevat yhdessä dokumentoidakseen koralliriuttojen valtavia tuhoja. Usean, toisistaan riippumattoman korallimaailman dokumentoijan ja tutkijan viesti on sama: korallien tuho on nopeaa.”

Kaunis dokumentti herättää korallien arvostuksen myös niitä tuntemattomille katsojille ja avaa vedenalaisen maailman silmiemme eteen. Tieto voi kirpaista, mutta joitain ratkaisujakin olisi käytettävissä korallien kadon pysäyttämiseen, jos niihin vain tartutaan. Dokumentti palkittiin myös Sundance-elokuvafestivaaleilla. 

Dokumentti (Netflix)
David Attenborough: Elämä planeetallamme


Tunnettu ja rakastettu tv-persoona David Attenborough on upea esimerkki siitä, kuinka mielensä voi pitää avoimena uudelle tiedolle läpi elämänsä. Yli yhdeksänkymppisenä legendaarinen luontodokumenttien kertoja ammentaa kaiken urallaan oppimansa meille koskettavassa ja kristallinkirkaassa muodossa. Hän kertoo elämästään sekä Maan evoluutiohistoriasta, suree koskemattoman luonnon katoamista ja tarjoaa toiveikkaan vision tulevaisuudesta tuleville sukupolville.

Innostavia ratkaisuja niin pienen ihmisen arkeen kuin maailmanlaajuisesti

Ratkaisuihin keskittyvät sisällöt ovat yksinkertaisesti innostavia. Entä jos kirjan lukemisen tai podcastin kuuntelun jälkeen olo olisikin intoa puhkuva, ja päättäisit saman tien tehdä itsekin jotakin? Jos etsit toimintaan inspiroivaa tietoa, joka paljastaa hyviä tekoja ja kehityssuuntia ilmaston ja luonnon monimuotoisuuden suojelusta, katso esimerkiksi nämä:

Dokumentti, Netflix
Kiss the ground - maaperä hiilivarastona 

Toivoa herättävässä dokumentissa tiedemiehet ja muun muassa valkokankaalta tutut aktivistit selvittävät, voiko maaperästä löytyä ratkaisu planeetan suojeluun ja taisteluun ilmastonmuutosta vastaan. Maanviljelyn kautta löydetyt havainnot tuovat toivoa teemaan uudesta ja virkistävästä näkökulmasta. Elokuvallisesti toteutettu dokumentti on sen tarjoaman toiveikkaan tiedon lisäksi ihanan mukaansatempaava.

Podcast
Pesula podcast

"Pesula on podcast, jossa otetaan selvää, ovatko pinttyneet väittämät vastuullisuudesta totta. Ovatko yritykset ahneita viherpesijöitä? Pelastaako teknologia maailman? Laita pesuohjelma päälle, niin tiedät."

Kirja
Rinna Saramäki: 250 ilmastotekoa, joilla pelastat maailman 

"Ilmastonmuutos huolettaa, mutta mitä yksi ihminen voi sille tehdä? Paljonkin! Teos tarjoaa jokaiselle kuukaudelle käytännöllisiä vinkkejä, joita noudattamalla voit arjen keskelläkin pienentää hiilijalanjälkeäsi. Rinna Saramäki antaa selväsanaiset ja tutkimustietoon perustuvat ohjeet ilmastonmuutoksen hillintään aina vaatevalinnoista bokashikompostointiin. Muutos alkaa arjesta; pieneltäkin tuntuvilla teoilla on suuri vaikutus!"

Saatavilla myös äänikirjana

Kirja
Risto Isomäki: Ruoka, ilmasto ja terveys

"Risto Isomäen kirja käy tiiviisti ja yleistajuisesti läpi, miten voimme vähentää päästöjämme tavoin, jotka samalla pitävät meidät terveempinä ja pidentävät elämäämme." 

Palkitun Isomäen taito asiantuntijuuden lisäksi on nimenomaan katsoa uhkien sijaan mahdollisuuksia ja inspiroida muitakin näkemään niitä. Jos tarvitset positiivisen, konkreettisen buustin niin omaan - kuin planeetan - hyvinvointiin, tässä on teos, joka vähentää ilmastoahdistusta kerralla!

Kuuntele tästä äänikirja

Mitä me Suomessa voisimme tehdä?

Tiesitkö, että viime vuosina on ilmestynyt myös teoksia, jotka selvittävät, mitä me juuri Suomessa voisimme - ja mitä meidän kannattaisi -  tehdä ilmastonmuutoksen jarruttamiseksi? Moni teoksista antaa uusia innostavia ideoita ja kertoo innovaatioista, jotka toimivat juuri meidän maassamme.

Kirja
Anssi Jokiranta: Metsä meidän jälkeemme 

Suomen suuret metsäpinta-alat toimivat valtaisana hiilinieluna ja vastavoimana päästöille. Samaan aikaan teollisuus tarvitsee puuta ja hakkuut vain kasvavat. Tämä uuden sukupolven, vetävästi kirjoitettu ja Tieto-Finlandialla palkittu metsäkirja pyrkii ratkaisemaan näiden asioiden ristiriitaa.

“Suomalainen metsä elää kohtalonhetkiään. Metsistämme valtaosa on talousmetsää, ja hakkuut ovat ennätysmäisen suuret. Miten tähän on tultu? Teos ehdottaa vaihtoehtoja puupelloille ja pohtii yhdessä metsänkäyttäjien ja tutkijoiden kanssa, millaista suomalainen metsä voisi olla tulevaisuudessa - sellainen metsä, josta hyötyvät niin kansantalous kuin helmipöllökin.”

Kuuntele tästä äänikirjana.

Kirja
Työryhmä ja Hanna Nikkanen:

Hyvän sään aikana – mitä Suomi tekee, kun ilmasto muuttaa kaiken 

Muutama vuosi sitten julkaistu tietokirja kurkkaa niin Suomen nykyhetkeen kuin tulevaan ja on siksi edelleen ajankohtainen. Miten Suomi keksii itsensä uudelleen ilmastonmuutoksen paineessa?  Tämä journalistiikan opiskelijoiden ja toimittaja Hanna Nikkasen yhteistyössä kirjoittama teos oli yleisön ja asiantuntijoiden suosikki, se palkittiin Kanava-palkinnolla vuoden parhaana tietokirjana ja valittiin tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi sekä voitti Yleisö-Finlandian. 

“Tällä vuosisadalla ilmasto muuttaa kaiken. Suomella on yksi jalka vanhassa maailmassa: siellä metsäteollisuus ja tehomaatalous ohjaavat politiikkaa, jatkuva kasvu perustuu öljyn kulutukseen, ja jokaisella uudella sukupolvella on aina edeltäjiään enemmän tavaraa ja hyvinvointia. Toinen jalka on astumassa täysin toisenlaiseen maailmaan, jota emme vielä tunne.”

Kuuntele äänikirjana.

Kirja
Risto Isomäki: Miten Suomi pysäyttää ilmastonmuutoksen

Tiedonjulkistamisen elämäntyöpalkinnon 2020 saanut  Risto Isomäki on listalla syystä jo toista kertaa. Tässä teoksessa hän tarttuu ilmastonmuutokseen innostavasta näkökulmasta: 

“Miten Suomi voi auttaa koko maailmaa vähentämään päästöjään ja tulla kansainväliseksi sankariksi? Risto Isomäki käy läpi kymmeniä suomalaisten yhtiöiden, tutkimuslaitosten ja kansalaisjärjestöjen jo käynnissä olevia hankkeita, joista monilla voi olla maailmanlaajuista merkitystä ilmastonmuutoksen torjunnassa.”

Hauskin Isomäen esiin nostama näkökulma on se, että näitä hankkeita voi tukea vaikka ei hyväksyisi, että ihmisen aiheuttama ilmastonmuutos on totta. Hankkeista nimittäin hyötyy ilmaston lisäksi suomalaiset itse, sillä maamme kaipaa uusia keinoja menestyä, myös työllisyyden astetta nostaaksemme.

Kuuntele äänikirjana.

Nextoryn etu asiakkaillemme

Fortumin asiakkaana saat nyt alennuksen Nextoryn ääni- ja e-kirjoista! 

Jos et ole aiemmin kokeillut Nextorya, saat uutena tilaajana 45 päivää ilmaiseksi tämän linkin kautta. Jos olet aiemmin tilannut Nextoryn, mutta lopettanut tilauksen, saat sitä jatkaessasi 3 kk puoleen hintaan täältä

Fortum_990x515

 

Katso kaikki muutkin innostavat sisältövinkit sisältöpankistamme!New call-to-action