18.09.2020
2 Min

Pikku Juttu – ei ihan pikku juttuja ilmastolle

Parempien valintojen tekeminen ei aina ole aivan helppoa. Moni tekisi mielellään ilmastoystävällisempiä tekoja, mutta usein tieto hukkuu lukuisten neuvojen viidakkoon arjen keskellä - tai yksinkertaisesti unohtuu muiden kiireiden alle. 

Meille Fortumilla puhtaampi tulevaisuus on toimintaamme ohjaava tekijä, se on aidosti tärkein asia. Tämän vuoksi etsimme jatkuvasti uusia ratkaisuja energia-alalle, kehitämme ilmastoystävällisiä tuotteita ja aloitamme kestäviä hankkeita. Ilmastoystävällisten sähkösopimusten lisäksi halusimme antaa asiakkaillemme myös toisen keinon vaikuttaa ja tehdä helppoja ekologisia valintoja. Siksi loimme etuohjelman, joka haastaa asiakkaitamme tekemään pieniä ilmastotekoja arjessa. Syntyi Pikku Juttu.

Palkitsemme arjen ilmastoteot sähkötunneilla

Joka kuukausi käynnistyy uusi haaste, johon voi halutessaan osallistua ja kerätä näin sähkötunteja. Osallistuminen on aina vapaaehtoista, joten voit valita juuri sinulle sopivat ekoteot. Haasteita suorittamalla ansaitset aurinkovoimalla tuotettuja ilmastoystävällisiä, ilmaisia sähkötunteja. Tunteja kerätään kalenterivuoden ajan, ja ne vähennetään sähkölaskustasi kerran vuodessa.

Ekologisilla teoilla sähkölaskusi kevenee, ja mikä parasta – usein haaste voi muuttua ajan saatossa myös todelliseksi tavaksi. Siihen tarvitaan usein vain käytännön kokemus siitä, kuinka pieni muutos on oikeastaan kyseessä. 

Pikku-juttu_Janita-Autio1285-1

Millä tavalla Pikku Jutun haasteet valitaan?

Pikku Jutun haasteita ei ole temmattu tuulesta, vaan luotamme tutkimuslaitosten tarjoamaan tietoon siitä, millaisilla arkisilla teoilla on todella vaikutusta ympäristöön ja ilmastoon. Esimerkiksi Sitra on julkaissut paljon innostavaa tietoa siitä, millaiset teot vaikuttavat hiilijalanjälkeemme – usein kyseessä on ihan pikku juttu, mikä on helppo muuttaa omassa arjessa! Pikku Jutun haasteet vaihtelevat kierrättämisestä pyöräilyn lisäämiseen ja ekologisen puhdistusaineen kokeilusta hävikkiruokavinkkeihin. Kehitämme haasteita jokaiseen makuun ja elämäntapaan - ja otamme aina vastaan myös ideoita uusista haasteista asiakkailtamme.

Pikku Juttu hakee eri teemoista ne teot, joista on helpoin aloittaa. Ohjelman avulla hiilijalanjäljen keventäminen tulee kuin luonnostaan osaksi arkea. Kyseessä ovat pienet viilaukset elämäntavoissa – ja lähtölaukaus ajattelutavan muutokseen.

Joukossa on voimaa – yhdessä on helpompi onnistua

Vaikka yksittäinen kuluttaja ei voi omaa kulutustaan muokkaamalla rakentaa esimerkiksi kestävämpiä kaupunkeja, voimme yhdessä saada aikaan suuren muutoksen. Yksilöiden kulutustottumusten muutos on oleellinen teko matkalla kohti hiilineutraaliutta – teko, jota ilman tavoitteisiin ei päästä.  Me Fortumilla haluamme tukea asiakkaitamme uusien tapojen kokeilemisessa ja oppimisessa ilahduttavalla tavalla – se on yhdessä helpompaa!

Tiesitkö, että jos miljoona suomalaista puolittaa suihkuajan, säästyy vuosittain 5 000 henkilön kokonaishiilijalanjälki, eli 51 500 kg hiilidioksidia? Suihkuajan puolittamiseen riittää usein jo se, että veden ei anneta virrata turhaan saippuoinnin ja shampoon vaahdotuksen aikana.

Myös sähkösopimuksen valinnalla on suuri vaikutus kokonaisuuteen. Tiesitkö, miten suuren vaikutuksen olet yhdessä muiden asiakkaidemme kanssa saanut aikaan valitsemalla ilmastoystävällisen sähkösopimuksen? Viime vuonna vähensimme yhdessä sinun ja muiden asiakkaidemme kanssa hiilijalanjälkeä yli 420 000 000 kg Suomessa. Joukossa todella on voimaa, ja juuri siihen Pikku Juttu pyrkii – pienemmilläkin teoilla voi olla yllättävä merkitys, kun vaikutusta voidaan vertailla suuremmassa mittakaavassa.

 

Pikku-juttu_Janita-Autio1759

Muutos alkaa pikku jutuista 

Muutos on yleensä helpompi aloittaa pienistä asioista –  kunhan tietää, mistä aloittaa. Sama pätee kaikenlaisiin elämäntavan muutoksiin. Pikku Juttu auttaa kokeilemaan uutta ilmastoystävällisempää toimintatapaa – tai se voi vahvistaa jatkamaan jo omaksutulla, ekologisella toimintatavalla – sillä erotuksella, että haasteeseen osallistunut asiakas saa nyt toiminnastaan myös palkinnon. Jo ohjelmaan mukaan ilmoittautumisesta saat 24 tuntia aurinkosähköä käyttöösi!

Lähde mukaan Pikku juttuun!Lue lisää Pikku jutusta

New call-to-action