Fortum.fi
29.03.2022
4 Min

Pikku jutussa on säästetty jo 80 keskiverto suomalaisen vuoden päästöjen verran

Pikku juttu -asiakasetuohjelma luotiin, jotta voisimme kannustaa ja auttaa asiakkaitamme opettelemaan uusia, ympäristöystävällisempiä elämäntapoja kanssamme. Halusimme luoda ohjelman, jossa pienistä, arkisista ilmastoteoista palkitaan, ja josta saa tukea ja inspiraatiota uuden opetteluun. Kun keräsimme vuoden 2021 Pikku jutun lukuja ja laskimme auki tekojen yhteisvaikutusta, olimme todella vaikuttuneita. Tässä jaamme nyt ylpeänä asiakkaittemme saavutuksia.

Asiakkaamme ovat ottaneet Pikku jutun upeasti vastaan ja lähteneet ilmastohaasteisiin mukaan aktiivisemmin kuin osasimme uneksiakaan.

Pikku juttu -asiakkaamme ovat vähentäneet päästöjä jo lähes yhden keskiverto suomalaisen koko elämän verran

Pikku juttuun osallistuneet asiakkaamme ovat keventäneet päästöjä arkisiiin ilmastohaasteisiin osallistumalla huimat yli 828 172 kg CO₂e . Mitä se tarkoittaa käytännössä? Lukua kannattaa verrata keskiverto suomalaisen vuosittaiseen hiilijalanjälkeen, joka on 10 300 kg CO₂e. Se tarkoittaa, että pikku juttulaiset ovat yhdessä onnistuneet säästämään päästöjä jo reilun 80 suomalaisen koko vuoden päästöjen verran. Se ei totisesti ole aivan pikku juttu!

Pikku jutussa yhdessä tehtyjen päästövähennysten muhkean luvun voi kääntää myös näin päin: kun keskiverto suomalaisen eliniän odote on nykyisin noin 82 vuotta, on Pikku jutussa pian säästetty yhden suomalaisen koko elämän verran päästöjä. Ja työ on vasta aloitettu – ajan mittaan vaikutus vain kasvaa. Nyt on käynnistynyt jälleen uusi vuosi täynnä Pikku jutun haasteita, joihin voit Fortumin asiakkaana osallistua.

TYOMATKAHAASTE

Vuosi 2021 – ympäristöä säästämällä ansaittiin 4,8 miljoona ilmaista sähkötuntia

Vuoden 2021 aikana Pikku jutussa säästettiin yhteensä 217 410 litraa vettä, 176 544 ajokilometriä vaihdettiin kävelyyn sekä pyöräilyyn ja 93 699 liha-annosta korvattiin kasvisaterioilla. Entä mitä tällaiset luvut tarkoittavat käytännössä?

Kun suomalainen kuluttaa n. 120 litraa vettä vuorokaudessa, vettä säästettiin lähes viiden keskiverto suomalaisen koko vuoden vedenkulutuksen verran. Entäs kasvisruoka? Jos laskettaisiin, että henkilö syö keskimäärin 3 ateriaa päivässä, kasvisruokapäiviä tästä yhteisestä luvusta riittäisi yhdelle henkilölle yli 85 vuodeksi.

Autottomien kilometrien suhteellisuus on myös helpompi tavoittaa, jos sitä vertaa esimerkiksi maapallon ympärysmittaan, joka on 40 075 km. Automatkoja jätettiin tekemättä haasteissa lähes neljän ja puolen matkan verran maapallon ympäri. Se on aika monta reissua. 

Nämä vaikuttavat luvut kertyivät asiakkaidemme arkisista muutoksista, joita tehtiin haasteiden aikana. Pari minuuttia lyhyempi suihku. Muutamana viikkona pääosin kasvisruokaa. Pyörällä tai jalan kouluun tai töihin. Muun muassa tällaisilla teoilla muutosta tehtiin.

Vielä kirsikka kakun päälle: koska Pikku jutussa saa jokaisesta toteutetusta haasteesta palkkioksi ilmaisia sähkötunteja, keveni pikku juttulaisten hiilijalanjäljen lisäksi myös heidän sähkölaskunsa yhteensä yli 4,8 miljoonan ilmaisen sähkötunnin verran. 

SUIHKUHAASTE

Yhdessä lähes mahdottomasta tulee täysin mahdollista

Miksi sitten jokainen kevennys päästöihin on niin tärkeää? Keskiverto suomalaisen hiilijalanjälki on 10 300 kg CO₂e. Se on lähtökohtaisesti melko korkea niin maailmanlaajuisessa kuin pohjoismaisessakin vertailussa. Esimerkiksi keskiverto ruotsalaisen hiilijalanjälkeä on saatu laskettua viime vuosina alaspäin, ja se on nykyään suomalaista naapuriaan yli puolet pienempi. 

Tähän vaikuttaa moni seikka, mutta yhtenä tärkeimpänä tekijänä päästövähennyksiin on fossiilisten energialähteiden vähentäminen muun muassa sähköntuotannossa. Fortumilta saat aina täysin päästötöntä sähköä, mutta halusimme tuoda asiakkaille mahdollisuuden vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä helposti muillakin osa-alueilla. 

Hiilijalanjälki kertyy monista pienistä puroista asumisesta matkustustapoihin, ruokailutottumuksiin ja kulutustottumuksiin. Arkisia tapoja muokkaamalla pääsee yllättävänkin merkittäviin kevennyksiin – kuten Pikku juttuun osallistuvien asiakkaidemme huimat yhteissaavutukset osoittavat. Ajan mittaan pienistä teoista kertyy mittavia päästövähennyksiä. 

Vaikka yhden ihmisen on käytännössä mahdotonta tehdä elämäntavastaan kerralla täysin hiilineutraali, yhdessä pieniä muutoksia tekemällä saadaankin aikaan lähes mahdottomia – kuten kompensoidaan 80 suomalaisen vuoden päästöt.

RUOKAHAASTE

Pikku jutussa pääset opettelemaan uusia tapoja ilmastoystävälliseen arkeen yhdessä kanssamme

Vaikka Pikku jutun haasteet kestävät kerrallaan yleensä vain muutaman viikon, monesti haaste ei jää pelkästään siihen, vaan muuttuu parhaimmillaan tavaksi. Moni on Pikku jutun haasteissa oppinut paljon hyödyllisiä tapoja, jotka sopivat omaan arkeen jatkossakin. 

Esimerkiksi hyötyliikunnan lisääminen tuo energiaa arkeen ja tukee terveyttä, kuten vaikkapa kasvisruoan lisääminen ruokavalioon on suositeltavaa muutenkin kuin vain ilmastovaikutuksen vuoksi.

Ehkä esimerkiksi haasteiden hävikkiresepteistä on myös löytynyt hauskoja, uusia tapoja käyttää ylijäämäraaka-aineita herkullisella tavalla arjessa, ja samalla säästää niin luontoa kuin ruokalaskussa. Sen lisäksi, että oma vointi voi uusien tapojen myötä kohentua, myös ilmastoahdistus helpottaa useimmiten parhaiten sillä, että pyrkii itse toimimaan muuttaakseen asioita tavalla, jolla voi.

Todellisuudessa Pikku jutun vaikutus on esittelemiämme lukujakin suurempi, sillä luvuissa on laskettu mukaan vain haasteen aikana tehdyt muutokset. Sen sijaan tapojen pysyvämpi muutos on vieläkin suurempi voima, jonka vaikutus kasvaa moninkertaiseksi.

Voit lukea myös Nata Salmelan kokemuksia Pikku juttuun osallistumisesta täältä.

Pikku jutussa pääset halutessasi myös suojelemaan ikimetsiä

Tuemme myös Pikku juttu -asiakasohjelmassamme Luonnonperintösäätiön toimintaa. Kun olet asiakkaana mukana Pikku jutussa ja syntymäpäiväsi lähestyy, voit valita, haluatko lahjaksi yhden neliömetrin ikimetsien suojelua!

Olemme mukana suojelemassa ikimetsää Mukkavaaran vanhassa metsässä, aivan Sompion luonnonpuiston kainalossa Sodankylässä. Puusto alueella on todella vanhaa, arvioitu keski-ikä on noin 200 vuotta. Luonnonpuisto on suosittu retkikohde vaihtelevine maastoineen.

Haluatko sinäkin mukaan Pikku juttuun tekemään pieniä ilmastotekoja arjessasi? Tervetuloa joukkoomme!

Liity mukaan Pikku juttuun!

 

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
Tilaa