11.12.2019
2 Min

Puhtaasta aurinkoenergiasta sähköt kotiin ja autoiluun

Ekologisuus ja omavaraisuus innoittivat hyvinkääläisen perheen hankkimaan sähköauton ja aurinkopaneelit. Tämän muutoksen myötä myös sähkönkulutus on pienentynyt.

Kirsi ja Perttu Immonen ajavat sähköautoa ja asuvat perheineen Hyvinkäällä omakotitalossa, jonka katolle on asennettu aurinkopaneelit. “Haluamme tuottaa käyttämämme sähkön mahdollisimman omavaraisesti”, Kirsi kertoo.

Immosten perhe muutti Hyvinkäälle vuoden 2013 asuntomessualueelle viime kesänä. Näin perhe pääsi asettumaan lähelle 6-vuotiaan lapsensa Samun isovanhempia, jotka toimivat tärkeänä tukena ja apuna perheen arjessa. Ajatus aurinkopaneelien hankkimisesta oli itänyt Kirsin ja Pertun ajatuksissa jo pidemmän aikaa. Nyt uuteen kotiin muuton myötä he päättivät tehdä suunnitelmistaan totta.

Perheen käytössä oli ollut sähköauto jo parin vuoden ajan ja sen myötä oli noussut kiinnostus ottaa harppaus myös kohti ekologisempaa ja omavaraisempaa sähkönkäyttöä. “Kun huomaa, että voi sähköllä liikkua niin sujuvasti ja vaivattomasti, niin tulee mieleen, miksen tuottaisi sitä sähköäkin sitten itse. Nämä liittyvät aika hyvin yhteen”, Perttu pohtii.

Kun päätös aurinkopaneelien hankkimisesta oli tehty, kaikki kävi lopulta todella nopeasti. “Ensimmäisestä yhteydenotosta meni vain noin pari viikkoa, niin paneelit olivat jo katolla”, Kirsi muistelee tyytyväisenä. Tilaus- ja asennusajankohta osui heille sopivasti keskikesälle, jolloin kevään kiireisempi jakso aurinkopaneelien toimituspuolella oli jo rauhoittunut.

Nyt puoli vuotta myöhemmin Immosten omakotitalon katolla komeilee kaksi aurinkopaneelijärjestelmää, joissa on yhteensä 18 paneelia. Paneelien määrä ja sijoittelu on pohdittu huolella yhdessä Fortumin asiantuntijan ja asentajan kanssa, jotta auringonsäteistä saataisiin mahdollisimman suuri hyöty pitkin päivää ja ympäri vuoden.

Pariskunta ei voisi olla tyytyväisempi tekemäänsä ratkaisuun. “Mikäs sen parempaa kuin että tulee tuolta luonnon kautta ilmastoa kuormittamatta tuo sähkö” Kirsi iloitsee.

 

“Mitä omavaraisempi, sen parempi”

 

Vaikka ekologisuus on ollut tärkein syy sähköauton ja aurinkopaneelien hankintaan, myös puolittunut sähkölasku ilahduttaa.

“Puoleen tippui sähkölasku aiemmasta. Sähköautoa lukuunottamatta oltaisiin varmasti ainakin kesällä oltu jo hyvinkin omavaraisia”, Perttu laskeskelee.

Ylijäämäsähkön lataaminen omaan autoon on myös todella kätevä ominaisuus Fortumin tarjoamassa Charge & drive -asiakkuudessa. Omalta katolta saatava aurinkosähkö riittääkin varsin hyvin päivittäiseen ajeluun Immosten perheessä.

“Onhan se ajatuksena ihan mielenkiintoinen, että voi itse tuotetulla aurinkosähköllä ajaa autoa”, Perttu pohtii.

Kirsi kertoo alkaneensa kiinnittää selvästi enemmän huomiota myös perheen sähkönkulutukseen aurinkopaneelien hankkimisen myötä. Samalla sähkönkäyttö on jopa pienentynyt ja ajatusmaailma muuttunut yhä ekologisempaan suuntaan kaikin tavoin.

Sähköntuotannon ja käytön seuraaminen omasta puhelimesta tai tabletilta Fortumin sovelluksen avulla on pariskunnan mukaan helppoa ja hauskaakin. Se on tullut luontevaksi osaksi perheen arkea.

Perhe on alkanut keskittää sähkön käyttöä ajankohtiin, jolloin sähköntuotto on korkea. Pyykkikone ja tiskikone laitetaan päälle ensisijaisesti silloin, kun aurinkoenergiaa on runsaimmin saatavilla. Jos ei ole muuta tarvetta, voi laittaa auton latautumaan, pariskunta kertoo. Se sähkö, mitä vielä jää yli, menee sähköverkkoon suoraan muiden käyttäjien hyödynnettäväksi ja siitä Immoset saavat hyvityksen kuukausittain.

Nyt Kirsi ja Perttu odottavat pian saapuvaa ilmalämpöpumppua, joka on kätevä lisä aurinkopaneelien ohelle. Sitä tullaan käyttämään kesällä asunnon viilentämiseen ja talvella lämmittämiseen, puhtaalla aurinkoenergialla. “Kehitteillä on myös akustoja, joilla voi tulevaisuudessa varastoida itse tuotettua sähköä. Se tulee olemaan piste iin päälle, mutta siihen asti on hyvä näin”, Kirsi kertoo.

Myös lapsiperheen näkökulmasta nykyinen tapa tuottaa ja käyttää sähköä toimii oikein hyvin. Eskari-ikäinen Samu ymmärtää jo, millä tavoin kodin sähkö tuotetaan. Vanhemmista on hauska kuulla, kuinka poika toisinaan juttelee aurinkosähköstä myös kavereidensa kanssa.

“Kyllähän siinä tulevaisuuteen annetaan toisenlaisia eväitä ja vaihtoehtoja lapsillekin, ja he oppivat ajattelemaan asiaa eri tavalla”, Kirsi pohtii.

Aurinkoenergian ja sähköautoilun tulevaisuuden suhteen Kirsi ja Perttu ovat hyvin toiveikkaita:

“Sitä huomaa, että itse voi tehdä jotain ja jos joku toinenkin tekee, niistä syntyy hyvä ketjureaktio tulevaisuutta ajatellen. Omilla valinnoilla voi vaikuttaa siihen, miten sähköä tulevaisuudessa tuotetaan.”

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
Tilaa