06.05.2018
2 Min

Sähköautot ja päästötön yhteiskunta

Fortum edistää sähköautoilua Suomessa kehittämällä älykästä latausverkostoa ja älykkäitä palveluja sähköautojen käyttäjille.

Fortumissa tehtiin sähköautoiluun liittyvää tutkimusta ja tuotekehitystä jo 1990-luvulla. Charge & Drive tuotteistettiin kuluttajapalvelukonseptiksi vuonna 2011.

”Rakensimme oman Charge & Drive -verkoston sekä palvelun yrityksille ja kotitalouksille. Samanaikaisesti olemme luoneet ABC:n ja Nissanin kanssa Pohjoismaiden pääkaupungit yhdistävän pikalatausverkoston”, kertoo Rami Syväri Fortumilta.

Suomessa on tällä hetkellä 45 älykästä latauspistettä, joista 20 on pikalatauspisteitä. Määrä lisääntyy hyvää vauhtia, kun vanhoja latauspisteitä uusitaan ja uusia liitetään verkkoon.

Pikalataus kestää noin 30 minuuttia ja tuossa ajassa saadaan ladattua 80 prosenttia akkujen varauskapasiteetista. Fortumilla on Pohjoismaissa tällä hetkellä latausverkostossaan 400 latauspistettä. Ajankohtainen kartta pohjoismaisesta latausverkostosta löytyy osoitteesta map.chargedrive.com

Veroedut vauhdittavat kehitystä


”Norja on lähes 60 000 sähköautollaan asukaslukuun suhteutettuna maailman johtava sähköautoilumaa. Ruotsissa autoja on yli 10 000 ja meillä Suomessa noin 1000”, Syväri kertoo.

Suomen hidasta kehitystä selittää sähköautojen hinta. Meillä valtio ei tue kuluttajien sähköauton hankintaa kuten useassa muussa maissa. Esimerkiksi Norjassa autoilua on kehitetty periaatteella: jos saastutat, maksat, ja jos et saastuta, et myöskään maksa.

”Näin ajatellen sähköauton voi hankkia käytännössä ilman veroja. Verohyödyn lisäksi sähköautoilla voi Norjassa ajaa joukkoliikennekaistoilla, ja parkkipaikat ovat ilmaiset”, Syväri kertoo.

Sähköauton suosio kasvaa, kun ihmiset kertovat hyviä kokemuksiaan sähköautoista ja yhä useampi pääsee itse kokeilemaan niitä.

”Onhan sähköautolla todella hienoa ajaa. Se on hiljainen, ja ajotuntuma ihan toisenlainen kuin perinteisillä autoilla”, Syväri kertoo.

Älykkäät latauspisteet

Suurin osa Fortumin latausverkostosta on älykkäitä latauspisteitä. Ne ovat yhteydessä Fortumin Charge & Drive -järjestelmään, joka mahdollistaa latauspisteiden etäseurannan ja -hallinnan, sekä käyttäjien tunnistamisen ja maksutoiminnot.

Tunnistautumisen ja maksun voi tehdä RFID-avaimenperällä, tekstiviestillä ja jatkossa myös mobiilisovelluksella. Näin Charge & Drive -asiakaspalvelu pystyy tarvittaessa paremmin auttamaan asiakasta latauspisteellä.

Fortum on toimittanut latauspisteitä myös yrityksille, kuten ostoskeskuksiin ja pysäköintihalleihin


Näin toimii kätevä RFID–latausavaimenperä


Auton lataaminen halutaan tehdä mahdollisimman sujuvaksi ja yksinkertaiseksi. Autoilijat käyttävät älykkäitä latauspisteitä RFID-avaimenperällä, jonka voi tilata maksutta rekisteröitymällä Charge & Drive -palveluun. 1502_sahkoauto_artik_avain_w367px

Avaimenperä aktivoidaan Fortumin verkkosivustolla avain.chargedrive.fi. Aktivoinnin yhteydessä annetaan mm. sen luottokortin tiedot, jolta latausmaksut veloitetaan. 

1502_sahkoauto_artik_avain_w367pxLatauspaikalle tullessaan autoilija kiinnittää latauskaapelin ja tunnistautuu osoittamalla avaimenperällään lataustolpan tunnistuspistettä. Lopuksi painetaan latauspainiketta ja annetaan sähkön virrata autoon.

Sähköauton käyttäjä voi seurata omia latauksiaan ja maksujaan netissä olevalla avain.chargedrive.fi-sivustollaan.

New call-to-action