Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Aurinkopaneeleilla sähköä koko vuoden

Salolainen Lasse Areva toi ensimmäisenä Suomessa aurinkopaneelit myyntiin 1970-luvulla. Hän ei keksi yhtään syytä, miksei jokaisen, jolle se suinkin on mahdollista, kannattaisi hyödyntää aurinkopaneeleja.

”Aurinko paistaa Suomessa ihan riittävästi, joten täälläkin paneelit tuottavat sähköä mukavasti. Kustannuksetkin ovat viime vuosina laskeneet reilusti. Meillä on Salon kaupunkikodissa 16 paneelia ja mökillä 20. Olen ollut hyvin tyytyväinen molempien kohteiden paneeleihin ja niiden tuottaman sähkön määrään”, Areva kertoo.

 

1508_aurinkopaneeliasiakkaat_artik_ahtela_w367px Antti Ahtela seuraa kiinnostuneena ylijäämätuotantoaan Fortum Valpas -palvelussa.

 

Oitissa asuvan Antti Ahtelan 20 paneelia on sijoitettu maa-asennustelineisiin. Järjestelmän teho on 4,8 kW, ja vuotuinen tuotto noin 4600 kWh. Ahtela hankki paneelit vävynsä innoittamana ja on ollut tyytyväinen: ”Paneeleista ei juuri tarvitse huolehtia ja ne tuottavat sähköä mukavasti pilviselläkin säällä.”

Kätevä investointilaskuri ja Fortum Lähisähkö -sopimus

Turkulainen Jukka Ikuli seuraa jo toista vuotta, miten hänen aurinkopaneelinsa tuottavat sähköä eri vuodenaikoina.

”Tein Fortumin näppärän aurinkoinvestointilaskurin avulla tuottolaskelman nähdäkseni, olisiko paneeleista hyötyä meille. Laskelma piti hyvin paikkansa: viime vuonna paneelit tuottivat noin 3550 kilowattituntia, kun sähkönkulutuksemme oli noin 15 000 kWh. Näin ollen pystyimme kattamaan aurinkoenergialla reilut 20 % vuosikulutuksestamme, joten investointi oli kannattava. On hienoa, että voimme käyttää uusiutuvalla energialla tuotettua aurinkoenergiaa. Investointipäätökseni ratkaisi tuotannon ekologisuus ja se, että Fortum ostaa mahdollisen ylijäämätuotannon. Varaavien akkujen kanssa toimien en olisi ryhtynyt tähän,” Ikuli kertoo.

Tuotetun sähkön määrä näkyy Valpas-palvelussa

Fortum Valpas -palvelussa asiakas voi seurata kulutustaan ja sähköntuotantonsa määrää jopa tunnin tarkkuudella. Halutessaan palvelussa voi myös asettaa erilaisia rajoja ja hälytyksiä.

Lähisähkösopimusasiakkaat saavat automaattisesti käyttöönsä Valpas-palvelun. Ahtela hyödyntää tätä palvelua.

”Seuraan verkkoon menevää ylijäämää Fortum Valpas -palvelun kautta”, hän kertoo.

Kun asiakkaalla on Fortum Lähisähkö -sopimus, hän voi myydä oman pientuotantonsa ylijäämän Fortumille. Asiakkaalle maksettava korvaus määräytyy sähköpörssin tuntihinnan mukaan. Tästä vähennetään välityspalkkio, ja korvaus* maksetaan suoraan asiakkaan tilille.

 

1508_aurinkopaneeliasiakkaat_artik_vaateri_w367px Tarmo Vaateri on seurannut aurinkopaneelien kehitystä pitkään ja on tyytyväinen valintaansa.

 

Aurinkopaneelit hankkinut Tarmo Vaateri Sastamalasta on tyytyväinen voidessaan myydä ylijäämätuotantoaan.

”Lähisähkösopimus on todella näppärä. Nyt ei tarvitse pelata akkujen kanssa, vaan ylimääräinen sähkö menee suoraan sähköverkkoon. Hankkimalla aurinkopaneelit vähennän helposti osaltani ilmaston lämpenemistä ja teen samalla ekoteon.”

Vaaterilla on ollut noin vuoden verran 26 aurinkopaneelin järjestelmä. Tuottoa on tullut noin 6000 kWh vuodessa. Myös Vaaterin mielestä aurinkopaneelit ovat helppo ja käyttäjälleen vaivaton tapa kuitata osa sähkönkäytöstään omalla pientuotannolla. Vaateri on laskenut, että 6000 kilowattituntia vastaa noin 800—1000 litran öljynkulutusta.

”Asiakas saa parhaan hyödyn korvaamalla osan ostosähköstään omalla pientuotannolla”, tuotepäällikkö Kiti Ryytty Fortumilta vahvistaa miesten ajatukset.

”Lähisähkösopimuksella myytävän tuotannon tulee olla nimenomaan uusiutuvaa energiaa, ja pientuotantojärjestelmän pitää olla kytketty sähköverkkoon. Pientuottajalla pitää myös olla voimassa oleva sopimus sähkönsiirtoyhtiön kanssa”, Ryytty kertoo.

Kaikki haastateltavat ovat samaa mieltä siitä, että Lähisähkö-sopimuksen tekeminen on helppoa. Ikuli summaa miesten ajatukset: ”Saan Fortumilta kahden kuukauden välein tuotantoraportin sekä hyvityksen tuottamani sähkön ylijäämästä tililleni. Vaikkei tässä puhuta isoista summista, se tuntuu kyllä hyvältä.”

 

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä

Laske Fortum aurinkoenergialaskurilla, paljonko sinun aurinkosähköjärjestelmäsi voisi tuottaa sähköä.

Tutustu Fortum Aurinkopakettiin tai soita asiakaspalveluumme ma–pe klo 9–17, 0200 99 330 (pvm/mpm)

Jos olet jo aurinkosähkön pientuottaja, tee Fortum Lähisähkö -sopimus

 

Lisää samasta aihealueesta

aurinkoenergia, aurinkopaneelit, Ympäristö

   |   
Tummat paneelit paistattelevat jo yhä useamman omakotitalon ja kesämökin katolla. Nuo hiljaiset auringonottajat työstävät meille kaappaamastaan säteilystä sähköä – ...
Lue lisää

Energiansäästö, aurinkopaneelit

   |   
Halkian kylällä Pornaisissa, rauhaisan maalaismaiseman keskellä sijaitsee islanninhevostalli Stall Saer. 15 hevosen tallin omistaa Harri Virtanen puolisonsa kanssa, ja ...
Lue lisää

aurinkopaneelit, aurinkosähkö

   |   
Aurinko kasvattaa viljan ja humalan. Porvoolaisen puutalon kellarissa se keittää myös panimoveden ja pienentää muutenkin sähkölaskua. Pilvipalveluiden parissa ...
Lue lisää

Energiansäästö, aurinkopaneelit

   |   
Kallion legendaariselle Pub Sirdielle nimensä antanut yrittäjäpariskunta suosii uusiutuvaa energiaa niin kotona kuin mökilläkin. Dieter Gehring muistuttaa tammea. Hän ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, kierrätys

   |   
  Kierrätys on arkinen teko, jolla voimme osaltamme vaikuttaa päivittäin ympäristön tilaan. Kun kierrätämme, tuotteisiin sitoutunut energia sekä luonnosta saadut ...
Lue lisää

Ympäristö

   |   
Matala Itämeri on herkkä haavoittumaan. Yhteistyö on tarpeen, jotta saamme pienen, mutta ainutlaatuisen meremme terveeksi.   Puhdas luonto kirkkaine vesistöineen on osa ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA