26.11.2018
2 Min

10 asiaa, jotka todennäköisimmin unohdat muutossa


Muutossa siirretään tavaroiden lisäksi koko elämä toiseen osoitteeseen, joten ei ihme, jos jotain yksityiskohtia joskus unohtuu. Listasimme muutossa helposti unohtuvia asioita, joista myös fortumilaisilla löytyi omakohtaista kokemusta. Näiden pienten asioiden muistaminen helpottaa muuttoa merkittävästi.

1. Tarkasta alueen pysäköintisäännöt

Kun muuttoauto kulkee kahden osoitteen väliä, turhien pysäköintisakkojen saaminen heti muuttopäivänä harmittaa varmasti. Tarkasta etukäteen, mihin voit parkkeerata ja tuleeko pysäköintimaksu maksaa – vai onko paikka kenties varattu uudelle naapurillesi.


2. Ota huomioon pistokkeiden paikat

Uutta huonekalujen järjestystä suunnitellessa kannattaa miettiä, mihin kodin sähkölaitteet sijoitetaan. Usein uusi järjestys kaipaa avukseen uusia, sopivan mittaisia jatkojohtoja. Mittaa etäisyydet pistokkeisiin jo ennen sisään muuttoa, niin voit hankkia sopivan pituiset johdot etukäteen.


3. Selvitä, missä jätehuone sijaitsee

Muutossa tulee usein paljon roskaa. Niin muuttopäivän kuin tulevien päivien mukavuuden vuoksi on hyvä selvittää jo ennen muuttoa, missä talon jätehuone sijaitsee. Se ei välttämättä ole näkyvillä ja voi sijaita lukitun oven takana, mistä sitä ei osaa ensimmäisenä etsiä. Tämä kannattaa kysyä joko vuokranantajalta tai edelliseltä asukkaalta.


4. Selvitä, mitkä varastotilat kuuluvat käyttöösi

Varastotilat voivat niin ikään olla kinkkisiä löytää uudesta paikasta. Tämän vuoksi varastotilojen sijainti kannattaa kysyä vuokranantajalta tai edelliseltä vuokralaiselta. Toisinaan voi olla epäselvää, mitä varastotiloja kyseiselle asunnolle kuuluu. Joissain taloissa häkkivarasto voi löytyä niin kellarista kuin ullakolta, toisissa taloissa säilytystilaa on vain yhdessä paikassa. Joissain tapauksissa kaikki asunnolle kuuluvat varastotilat eivät myöskään ole kokonaan vuokralaisen käytössä.


5. Tarkista nettipistokkeen sijainti asunnossa

Ethernet-sisääntulo eli nettipistoke ei välttämättä ole asunnossa näkyvillä. Se voi olla piilotettuna esimerkiksi huomaamattoman sisäänrakennetun kaapin uumeniin. Pistokkeen sijainnin voit tarkastaa jo etukäteen vuokranantajalta ja säästää turhauttavat etsinnät.


6. Varmista, että olet saanut kaikki oikeat avaimet

Asuntoon on yleensä avaimien lisäksi ainakin yhdet vara-avaimet. Sen lisäksi on hyvä tarkastaa, onko talossa esimerkiksi eri avaimet varastoon tai vaikkapa pesutupaan. Kun tarkastat vuokranantajalta jo etukäteen eri avainten olemassaolon ja saatavuuden, et jää kriittisenä hetkenä jonkin oleellisen tilan oven ulkopuolelle.

7. Tarkasta asunnon vauriot ja ota niistä kuvat 

Vaikka asunnon tarkastuksesta usein muistutellaan, se voi muuttohässäkässä silti unohtua. Päällisin puolin kaikki voi näyttää olevan kunnossa, mutta siitä huolimatta kannattaa käydä asunto ajatuksella läpi. Jos kolhuja tai muita vaurioita näkyy, niistä on hyvä ottaa kuva ja kirjata ne ylös, jotta niitä ja mahdollisia korjaustöitä ei myöhemmin laskuteta sinulta.

8. Katso, millainen on pyykinpesukoneen tulovesiletkun liitin

Kylpyhuoneessa oleva pyykinpesukoneen tulovesiletkun liitin voi osoittautua yllätyksen paikaksi. Liittimiä on erilaisia, eivätkä kaikki mallit sovi toisiinsa. Joten jos tarkastat tämänkin asian heti muuton yhteydessä, sinun ei tarvitse havaita asiaa vasta sitten, kun pyykit ovat jo koneessa odottamassa pesua.

9. Muista siirtää tai hankkia nettisopimus

Nykyaikana on vaikea hoitaa asioita ilman kunnollista nettiyhteyttä. Muista siirtää nettisopimuksesi uuteen asuntoon tai hankkia uusi sopimus. Monissa taloyhtiöissä on oma ilmainen tai edullinen nettiyhteys jo valmiina. Tämäkin kannattaa tarkastaa etukäteen, jotta et maksa turhaan kahta päällekkäistä sopimusta.

10. Muista siirtää tai hankkia sähkösopimus ajoissa

Tämä unohdus menee varmasti heittämällä harmituslistan kärkeen. Ilman sähköä on uudessa asunnossa hankalaa aloittaa asumista. Muistathan, että sähkösopimus tulee tehdä viimeistään kolmea päivää ennen muuttoa.


Onko sinulla muutto edessä? Katso tästä Fortumin tarjoamat sähkösopimusvaihtoehdot.

New call-to-action