11.03.2020
4 Min

13 sisustusvinkkiä pieneen asuntoon muuttavalle

Etenkin kaupunkikodit ovat usein kompakteja, ja pieni tila luo erilaisia sisustus- ja tilaratkaisutarpeita. Ennen pieneen asuntoon muuttoa kannattaa käyttää hetki sisustuksen suunnitteluun, sillä sisustus vaikuttaa lopulliseen asumismukavuuteen. Kokosimme pieneen asuntoon muuttavalle parhaat vinkit, joilla saat asuntoon todellisia neliöitä enemmän tilaa sekä etenkin tilantuntua.


1. Käy etukäteen läpi tavarasi ja huonekalusi, jos mahdollista


Muutto on loistava mahdollisuus karsia turhat tavarat pois ja tehdä inventaario omaan irtaimistoon. Etenkin pieneen asuntoon muuttaessa tavaroiden läpikäynti on järkevää, sillä pienessä asunnossa on harvoin tilaa ylimääräisille tavaroille. Kun tavaraa on uudessa asunnossa vain sen verran kuin tarvitset, helpottuu uuden asunnon järjestäminen merkittävästi. Huonekalujen paikkoja kannattaa myös mittailla etukäteen. Jos huomaat, että jokin vanha huonekalusi on liian suuri uuteen asuntoon, on helpompi laittaa se kierrätykseen tai myydä jo ennen muuttoa.


2. Tarkastele tilan mahdollisuuksia korkeussuunnassa

 

Pienten asuntojen ensimmäinen nyrkkisääntö on, että tilaa kannattaa hyödyntää korkeussuunnassa. Samaan lattiatilaan mahtuu usein esimerkiksi korkea kaappi, jossa voi olla säilytystilaa jopa tuplasti matalampaan verrattuna. Esimerkiksi kirjahyllyn voi rakentaa kiertämään oviaukon päältä, jolloin kirjoille tulee lisätilaa. Tämä kikka toimii myös hauskana sisustusratkaisuna.

Jos asunnon huonekorkeus on normaalia korkeampi, esimerkiksi parven rakentaminen nukkumapaikaksi ei ole yhtään hullumpi idea. Näin saat lisää lattiatilaa. Jos päätät rakentaa parven, kannattaa portaat suunnitella mahdollisimman helppokulkuisiksi, jotta kiipeäminen ei tuota arjessa harmitusta.

3. Valitse siroja, kevyitä ja pinottavia huonekaluja


Samaa asiaa ajavia huonekaluja on moneen lähtöön. Pienessä asunnossa kannattaa panostaa siroihin huonekaluihin, sillä ne jättävät enemmän tilantuntua ja kulkutilaa. Kevyet, pinottavat ja helposti liikuteltavat kalusteet ovat käteviä, sillä niillä saat tarpeen mukaan luotua lisätilaa, jos esimerkiksi haluat kutsua vieraita kylään tai muuttaa olohuoneen joogastudioksi.

Myös lasiset tai muutoin läpinäkyvät pöydät sekä tuolit luovat asuntoon keveyttä ja ilmavuutta. Aivan kaiken ei tietenkään tarvitse olla pientä ja kevyttä, mutta jos suurin osa kalusteista noudattelee tätä linjaa, saat kokonaisuuden toimimaan varmemmin pienemmässäkin tilassa.


4. Valitse monikäyttöisiä huonekaluja ja kodinkoneita


Monikäyttöisyys on avainsana, joka sopii erityisen hyvin pieneen asuntoon. Todellinen tilansäästäjä on esimerkiksi vuodesohva tai futon, jonka saa levitettyä sohvasta helposti kahden nukuttavaksi sängyksi. Ruokapöytä voi toimia myös kirjoituspöytänä, ja esimerkiksi klaffihuonekaluista saa muunnettua lisäpinta-alaa tarpeen tullen. Ruokapöytä voi olla omaan kaappiinsa piiloon taitettavaa mallia – hauska idea on myös tehdä seinälle kollaasi kokoon taitettavista tuoleista.

Nykyisin on saatavilla monitoimikodinkoneita, kuten uuni, jossa on mikroaaltotoiminto. Sauvasekoitin toimii hätätapauksessa myös sähkövatkaimena, ja se vie vain vähän tilaa. Kodinkoneet kannattaa siis valita käytettävissä olevan tilan mukaan.


5. Harkitse mittatilaustyönä tehtyjä tilaratkaisuja


Tilaratkaisuja, kuten kaappeja ja erilaisia tasoja, voi pienessä kodissa olla järkevää teettää mittatilaustyönä. Etenkin pidempiaikaiseksi kodiksi suunniteltuun asuntoon mittatilaustyö voi olla paras ratkaisu. Niillä tilasta saadaan luotua juuri sinun käyttöösi sopiva koti, jossa neliöt ovat tehokäytössä.

6. Ota huomioon ovien aukeamissuunnat


Ovien ja kaappien aukeamissuunta voi toisinaan rajoittaa pienen tilan sisustusta. Ratkaisuna voivat olla tällöin liukuovet. Lisäksi saatavilla on saranoita, joilla kaapinovi nousee ylös nosto-oven tapaan eikä ovi vie avautuessaan sivulta tilaa.

7. Osa kaapeista ja hyllyistä voi olla kapeita


Kaikkien kaappien ei tarvitse olla standardisyvyyden eli noin 60 cm:n mukaisia. Viikatut paidat tai kengät mahtuvat hyvin kapeampaankin kaappiin, ja esimerkiksi 30 cm voi olla riittävä syvyys tällaisille kaapeille. Esimerkiksi vähän tilaa vievät kenkähyllyt ovat usein kapean eteisen pelastus.

8. Hyödynnä kaikki säilytystila


Pienessä tilassa on erityisen tärkeää, että tavaroiden säilytys on suunniteltu järkevästi ryhmittäin. Vaatteet ja tavarat kannattaa sijoittaa omille paikoilleen. Lisäksi tavaroista tyhjää lattiatilaa kannattaa jättää mahdollisimman paljon. Kaapeissa säilytyslaatikoiden ja lokerikkojen avulla tavarat pysyvät kätevästi järjestyksessä, eikä niitä etsiessä tarvitse penkoa läpi suuria vaate- tai tavarakasoja.

Henkaritankoon voi ripustaa esimerkiksi riippuvan lokerikon, johon saa asusteita järjestykseen. Laukkuja tai asusteita on näppärä säilyttää myös kaapinoviin ripustettavissa koukuissa joko kaapin sisällä piilossa tai ulkopuolella – tällöin ne voivat toimia osana persoonallista sisustusta.

9. Peilit luovat lisätilaa


Peilit heijastavat valoa ja tuovat tilaan avaruutta. Peilejä asetellessa kannattaakin miettiä, mitä peilistä kyseisessä kohdassa heijastuu. Ikkunaa vastapäätä asetettu peili luo illuusion suuremmasta tilasta ja heijastaa ikkunasta tulevaa valoa. Efekti luo vaikutelman tuplaantuneista ikkunoista. Toinen vinkki on asettaa peili lampun taakse – peili heijastaa valaisimen valoa tehden tilasta suuremman oloisen.

10. Suosi vaaleita ja yhteneviä värejä sekä toisiinsa sointuvia materiaaleja


Pienessä tilassa kannattaa välttää suurta värien ja materiaalien kirjoa. Se ei tarkoita kuitenkaan tylsää ja yksipuolista tilaa. Jos suurin osa huonekaluista sointuu väreiltään ja materiaaleiltaan yhteen, saavat myös statement-värit ja katseenvangitsijat paikkansa valokeilassa paremmin. Pienen tilan sisustuksessa suositellaan yleisesti vaaleita sävyjä ja yhteneväisyyttä, sillä ne luovat eittämättä tilantuntua. Toki vaaleissa väreissäkin voi käyttää erilaisia sävyjä ja materiaaleja, mikä tekee sisustuksesta kiinnostavan.

11. Kiinnitä huomiota valaistukseen sekä erilaisten osioiden luontiin


Valaistus on oleellinen osa avaruutta luovaa sisustusta. Jos käytössä on vain yksi tila, kannattaa luoda erilaisia osioita huoneen eri käyttötarkoituksille valaisimilla ja matoilla tai vaikka sermeillä. Nukkumiselle, ruokailulle, työskentelylle ja rentoutumiselle voi luoda omat alueensa. Myös viherkasveilla ja pitkillä verhoilla voi jakaa tilaa eri alueisiin ja vaikuttaa tilantuntuun.

12. Jätä huonekalut hieman irti seinästä


Etenkin pienissä tiloissa huonekalut sijoitetaan monesti aivan seinän viereen, jotta tilaa jäisi mahdollisimman paljon. Kuitenkin väljyyden tuntua lisää se, jos huonekalut vedetään hieman irti seinästä. Nojatuoli voi olla keskellä tilaa, jos se muodostaa ryhmän sohvan tai tv-alueen kanssa. Tämä luo ilmavan vaikutelman.

13. Hyödynnä ikkunan edusta


Pienessä kodissa ei yleensä ole kovin monia ikkunoita. Jos asunnossa on vain yksi ikkuna, sen eteen kannattaa asettaa ruokapöytä. Usein samainen pöytä toimii työskentelytasona, ja pöydän ääressä on mukava viettää aikaa, kun ikkunasta tulee valoa ja voi katsella ulos. Ikkunaverhoilla voi luoda vaikkapa tekstiilitaidetta ja pitkillä verhoilla lisätä korkeudentuntua.

 


New call-to-action