10.01.2025
4 Min

5 myyttiä pörssisähköstä: totuus hintaheilahteluiden takaa

Pörssisähkö herättää usein vilkasta keskustelua ja siitä liikkuu paljon harhaluuloja. Tässä artikkelissa käsittelemme myyttejä pörssisähköön liittyen ja tuomme totuuden esiin niiden takaa.

Myytti 1: Pörssisähkö tulee aina kalliiksi

Totuus: Tuntihinnat ovat välillä korkeita, mutta pitkässä juoksussa pörssisähkö on keskimäärin edullisin vaihtoehto tilastojen valossa. Hintapiikkejä on silloin tällöin, mutta ne eivät yleensä kestä kauaa – ja Fortumilla ilmoitamme asiakkaillemme aina etukäteen epätavallisen korkeista hinnoista, jotta voit varautua hyvissä ajoin. Pörssisähkön hinta määräytyy sähköpörssissä ja vaihtelee tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan. Näinpä pörssisähkön hinnat laskevat kiinteitä sopimuksia nopeammin, sillä tuntihinnat ovat aina ajan tasalla. Toki hinnat nousevat myös välillä korkeammalle, johon kannattaa varautua. Tämä vaihtelu tarkoittaa, että voit säästää rahaa ajoittamalla sähkönkäyttöäsi edullisimmille tunneille. Esimerkiksi iltaisin ja viikonloppuisin sähkön hinta on usein alhaisempi, joten mahdollisuuksien mukaan on järkevä ajoittaa suurimpien sähkösyöppöjen käyttöä näihin ajanjaksoihin. Voisitko esimerkiksi ajastaa kodinkoneidesi käyttöä edullisimmille tunneille? 

Myytti 2: Talvisin tuntihinnat hipovat aina taivasta

Totuus: Talvisin nähdään kyllä silloin tällöin hintapiikkejä, joissa sähkön hinta käy varsin korkealla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että hinnat olisivat talvisin aina korkealla vaan on hyvä huomata, että sähkön hinnat vaihtelevat niin sään kuin sähkön tuotantokapasiteetin mukaan. Aurinkoisena ja tuulisena talvipäivänä sähkö voi olla hyvinkin edullista.

5 myyttiä pörssisähköstä_2_Fortum

Kylmempänä ajanjaksona sähkönkulutus on usein korkeampaa lisääntyneen lämmityksen vuoksi, mutta voit silti hyödyntää edullisia tunteja esimerkiksi lämmityksen ajoittamisessa. Tämä voi auttaa pitämään sähkölaskut kurissa myös kylminä kuukausina.

Tiesitkö, että pörssisähkön keskihinta oli joulukuussa 2024 vain 4,87 c/kWh? (Hinta sisältää ALV:n, mutta ei yrityskohtaista komissiota.)

Myytti 3: Pörssisähkö ei sovellu kerrostalossa asuville

Moni saattaa kuvitella, että pörssisähkö sopii vain suuriin kotitalouksiin, joissa kulutus on isoa ja sähkön käytön ajoittamisella on suuri vaikutus, kuten omakoti- tai rivitaloissa. 

Totuus: Pörssisähkö sopii kaikille, jotka haluavat vaikuttaa sähkölaskunsa loppusummaan sekä ovat valmiita hintaheilahteluille. Pienetkin kotitaloudet voivat siis hyötyä pörssisähköstä, kunhan kotitaloudessa ajoitetaan sähkönkäyttöä edullisimmille tunneille. Pörssisähkön etu on myös se, että sopimuksen hinta on aina täsmälleen markkinan tasolla – et siis joudu arvioimaan parasta ajankohtaa solmia sopimus tai vertailemaan määräaikaisten sopimusten hintatasoja keskenään tasaisin väliajoin. Säästyt siis kilpailutuksen vaivalta. 

5 myyttiä pörssisähköstä_4_kerrostalo_Fortum

 

Mietityttääkö vielä millainen sähkösopimus sopisi kerrostaloosi? Testaa mikä sopimus olisi sinulle oikeanlainen: Sähköapuri | Oma Fortum | fortum.fi

Myytti 4: Pörssisähkö on liian monimutkainen vaihtoehto tavalliselle kuluttajalle

Totuus: Pörssisähkön perusidea on yksinkertainen: hinta vaihtelee tunneittain kysynnän ja tarjonnan mukaan sähköpörssissä. Sähkön hintoja seuratessa Fortumin sovellus on varsin kätevä apuri. Sen avulla voit seurata tuntihintoja ja omaa kulutustasi eri ajanjaksoilla. Näiden avulla voit siis suunnitella sähkönkäyttöäsi ja säästää rahaa välttämällä kalliita tunteja. Hintoja ei myöskään tarvitse seurata jatkuvasti – kunhan kiinnität hieman huomiota isoimpien yksittäisten sähkölaitteiden käytön ajoitukseen, pääset pitkälle. Moni laite on nykyään hyvin energiatehokas – television katselua, kahvin keittämistä tai musiikin kuuntelua ei siis tarvitse ajoittaa muun kuin omien mieltymysten mukaan.

Jäikö joku mietityttämään pörssisähköön liittyen? Lue lisää täältä: Pörssisähköä kotiin - katso sähkön hinta nyt - Fortum.fi

Myytti 5: Ikäviltä yllätyksiltä ei voi välttyä

Totuus:  Vaikka pörssisähkön hinnat vaihtelevat, voit hallita kustannuksiasi seuraamalla hintoja ja ajoittamalla suurimman kulutuksen edullisimmille tunneille. Fortumin sovelluksesta voi myös asettaa hintahälytyksiä, jotka auttavat varautumaan mahdollisiin korkeampien hintojen ajanjaksoihin. Varsin kätevää, eikö?

Jos hintapiikit huolestuttavat, sinulla on myös mahdollisuus lukita sähkön hinta halutessasi kuukaudeksi kerrallaan maksullisella lisäpalvelulla. Tutustu hinnan kiinnittämiseen: Fortum Hintatakuu | Fortum

Pörssisähkön valitessa on kuitenkin aina hyvä muistaa, että energiakustannukset perustuvat omaan kulutukseesi. Pörssisähkön keskihinnoista voit saada hieman osviittaa siihen, millä tasolla sähkön hinta yleisesti ottaen on.

Yhteenveto

Pörssisähkö on varsin hyvä vaihtoehto monille, kunhan ymmärtää sen toimintaperiaatteet ja osaa hyödyntää sen tarjoamat mahdollisuudet. Pörssisähkö ei ole pelkästään isoille kotitalouksille vaan se sopii niille, jotka haluavat hallita sähkökustannuksiaan paremmin. Seuraamalla hintoja ja ajoittamalla sähkönkäyttösi, voit säästää rahaa ja jopa vähentää sähköverkon kuormitusta.

Valitse pörssisähkö ja aloita fiksumpi arki!

New call-to-action