27.11.2020
7 Min

DIY-diffuuseri ja ympäristöystävälliset joululahjavinkit

Joululahjoissa ele ja ajatus lahjan takana merkitsevät usein eniten. Keräsimme tälle joululle ihanat lahjaideat, jotka ilahduttavat ympäristöystävällisinä niin lahjan antajaa kuin saajaa. Kaikki lahjavinkkimme vähentävät uuden ostamisen tarpeen minimiin. Jos DIY-henkinen käsillä tekeminen vetää puoleensa, voit kokeilla kierrätysmateriaaleista syntyvää, ihanaa eteerisen öljyn diffuuseria tai valaa helpolla ohjeella kauniita kynttilöitä itse. Voit myös antaa aineettoman lahjan, joka samalla tukee sinulle tärkeää tahoa: joko palveluntarjoajaa tai hyväntekeväisyyttä.

Blogin lopusta löydät myös perinteisen Fortumin joulubingon!

P1066147

1. DIY-diffuuseri 

Eteeriset öljyt ovat täysin luonnollisia tuoksuja, jotka vaikuttavat joko rentouttavasti tai piristävät. Ne luovat ihanan tunnelman kotiin, eivätkä ärsytä hengitystä tai yleensä tunnu liian voimakkailta hajusteille herkillekään. Jos öljyä ei laiteta suoraan iholle tai johonkin kosmetiikkatuotteeseen, se tarvitsee ympäristöön levitäkseen diffuuserin, eli tuoksuhaihduttimen. Siirry suoraan tästä kierrätysmateriaalista tehdyn kauniin ja toimivan diffuuserin ohjeeseen.

P1066590

2. Kynttilät kierrätysmateriaalista

Olet heittänyt kynttilänjämät yleensä roskiin? Tämän ohjeen jälkeen ne kannattaa laittaa talteen! Sulaneista kynttilöistä voi helposti tehdä uusia, suloisia kynttilöitä. Halutessasi voit lisätä pari tippaa eteeristä öljyä, ja saat luonnollisen aromaattisen tuoksukynttilän. Tarvitset vain sydänlankaa sekä kuumuutta kestävän astian kynttilöille. Siirry ohjeeseen suoraan tästä.

3. Leivo jotain herkullista

Nostalgiset tavat voi ilolla nostaa kunniaan uudestaan: joulun herkulliset leivonnaiset menevät aina kaupaksi! On ihanaa, jos joku näkee vaivaa ja leipoo esimerkiksi joulukarkkeja, kuivakakkuja tai muuta suussa sulavaa lahjaksi. Katso esimerkiksi herkullisia, modernisoituja  kuivakakkureseptejä täältä tai joulukarkkireseptejä täältä.

4. Lahjakortti palveluun tai hyväntekeväisyyteen, jota haluat tukea

Tämä vuosi on koetellut monia yrittäjiä. Jos ostat pitkäaikaisen lahjakortin johonkin hyvään palveluun tai esimerkiksi ravintolaan (ota selvää myös kotiinkuljetuksista), ilahdutat niin lahjansaajaa kuin tuet mieleistäsi yritystä koettelevana aikana. Lahjoitat siis monin verroin joulumieltä. Esimerkiksi Helsingissä 12 ravintolaa on aloittanut yhteisen Raising HEL-kampanjan, tarkoituksenaan tukea paikallisia ravintoloita haastavassa tilanteessa. Raising HEL:n ensimmäinen teko on Lahjakorttikampanja, josta voit lukea lisää täältä.

Toinen hieno vaihtoehto on ostaa osuus hyväntekeväisyyteen lahjansaajan puolesta. Jos tiedät, että esimerkiksi luonnonsuojelu on lähellä lahjansaajan sydäntä, tämä on nappivalinta. Esimerkiksi John Nurmisen Itämerta suojelevan säätiön nimissä  voit ostaa palan suojeltavaa Itämerta hänelle, jolle meremme on erityisen merkityksellinen. 

5. Hanki lahja second hand -tuotteena

Jos tiedät tarkalleen, mitä läheisesi haluaa tai tarvitsee lahjaksi, tee etsintä ensin kirppareilta. Käytetyn tavaran ostaminen on tärkeä ekoteko, ja yksi osa kestävän kehityksen mukaista elämää. Myös materiaa tarvitaan, mutta sen ei tarvitse aina kuluttaa uusia luonnonresursseja! Kun etsit läpi muun muassa  Tori.fi:n, Facebookin kirppariryhmät sekä esimerkiksi Zadaan ja  Rekki.fi:n, saatat yllättyä positiivisesti! Käytettynä myydään myös uudenveroista tavaraa ja vaatetta. Turvalliset kaupat onnistuvat pakettien lähetyksellä, ja se laajentaa myös hakukenttääsi maantieteellisesti.

Voit katsoa myös viime vuoden ekologiset  joululahjavinkkimme täältä.


Muita hauskoja ja ekologisia jouluniksejä löydät täältä.

Valoisaa joulumieltä,
toivottaa Fortumin väki


DIY-joululahjojen teko-ohjeet

P1066147

1. DIY-diffuuseri ohje

Helpoin itse tehty diffuuseri syntyy yksinkertaisuudessaan tyhjään pilttipurkkiin. Purkin kansi kaunistetaan akryylimaalilla. Liuokseen tarvitset vettä, 60% kirkasta alkoholia, (kuten vodkaa) sekä valitsemaasi eteeristä öljyä. Alkoholi on oleellinen ainesosa, sillä vesi ja öljy tarvitsevat aineen, joka toimii liuottimena, jotta vesi ja öljy sekoittuvat toisiinsa. Alkoholi auttaa myös liuosta säilymään pidempään. Tämän lahjan tekoon sinun on siis oltava 20-vuotias tai 20-vuotiaan seurassa, jotta saat käyttöösi kaikki tarvitsemasi ainekset. Tikut imevät liuosta itseensä ja levittävät tuoksua huoneeseen – tähän sopivat grillitikut!

Ainekset:

Vettä
Muutama tippa eteeristä öljyä
Loraus 60% kirkasta alkoholia

Välineet:

Pilttipurkki
2 pilttipurkin kantta
Purkinavaaja
Pihdit
Grillitikkuja
Akryylimaali
Pensseli

Vaiheet:

  1. Puhdista pilttipurkki ja irrota tarra. Tee toiseen kanteen reikä purkinavaajalla. 

P1066159

 

   2. Avaa reikä sopivan kokoiseksi pihdeillä.

P1066166

 

   3. Kun grillitikut mahtuvat läpi kannesta ja asettuvat kauniisti, aukko on sopivan kokoinen.

P1066173

 

  4. Maalaa kannet valitsemallasi akryylimaalilla.

P1066195

 

 5. Voit halutessasi myös dipata pilttipurkin pohjan maaliin.

P1066200

6. Kun maalit ovat kuivuneet, sekoita liuos: vettä n. puoleen väliin purkkia, loraus alkoholia ja 5-15 tippaa eteeristä öljyä. Voit kokeilla, milloin tuoksua on tarpeeksi mielestäsi.


P1066329P1066453

7. Diffuuseri on valmis! 

PS. Kun haluat sulkea diffuuserin, vaihda tilalle ehjä kansi. 

 

Vinkki: Lahjaksi menevään diffuuseriin laita mukaan käyttöohje. Voit sekoittaa valmiiksi ensimmäisen liuoksen, sulkea purkin ehjällä kannella, ja laittaa mukaan tikut. Tällöin pidä kuitenkin huoli, että lahja annetaan niin, ettei purkki pääse kaatumaan. Voit lisätä mukaan myös pienen alkoholipullon, eteerisen öljyn sekä ohjeen liuoksen sekoitukseen.

 

P1066204

2. Kynttilöiden teko-ohje

Kun keräät sulaneita kynttilänjämiä, voit lajitella värit ennen tekoa. Valkoista saat vain valkoisesta massasta, ja valkoinen sävyttyy kivasti, jos siihen lisää vähän jotain värillistä steariinia. Esimerkkikuvissa käytettiin toiseen erään valkoisia kynttilänjämiä ja toiseen erään valkoisia sekä turkoosin sävyisiä kynttilänjämiä. Lisäämällä eteeristä öljyä seokseen, saat luonnollisen, aromaattisen tuoksukynttilän. Jos haluat koristella muottina toimivan pilttipurkin, katso ohje DIY-diffuuserin tekovaiheista tästä.

Jos käytät astiana pilttipurkkia tai muuta lasista purkkia, kokeile sen kestävyyttä ensin turvallisessa paikassa polttamalla tuikkua siinä pitkän aikaa; nopea testaus ei toimi, sillä purkki kuumenee sitä kuumemmaksi, mitä kauemmin kynttilää poltetaan. Esimerkiksi paksusta lasista valmistetut avoimet kynttilälyhdyt, kuten Iittalan Kivi, ovat hyvä valinta astiaksi – materiaali on suunniteltu kynttilän liekin kovaa kuumuutta kestäväksi. Käytä kynttilän kanssa aina palamatonta, tasaista alustaa äläkä jätä sitä valvomatta.

Tarvikkeet:
Kynttilänjämiä
Iso kattila
Sydänlankaa
Metalliset ottimet
Pilttipurkkeja ja vanhoja kahvikuppeja (tai jokin muu kuumuutta kestävä muotti)
Pumpulipuikko tai muu tikku, johon sitoa sydänlanka
(Eteeristä öljyä – jos haluat aromaattisen tuoksukynttilän)

Tekovaiheet:

  1. Lajittele kynttilänjämät väriryhmittäin.

IMG_4039

 

     2. Sulata kynttilämassa miedolla lämmöllä kattilassa.

P1055969

 

   3. Kun massa on sulanut, nouki metallisilla ottimilla sydänlanganpätkät pois.

P10559824. Lisää halutessasi 15-30 (riippuen massan määrästä, tuoksuttele seosta, niin tiedät määrän) tippaa eteeristä öljyä ja sekoita.


    5. Leikkaa sopiva pituus sydänlankaa ja sido toinen pää tikkuun.

P1066094

 

    6. Aseta tikku muotin päälle poikittain ja kaada kynttilämassa muottiin ja anna jähmettyä.

P1066063

 

    7. Kynttilät ovat valmiita tunnelmointiin!

P1066724

 

 PS. Steariinin astioista saat pois parhaiten kuumalla vedellä ja astianpesuaineella.

Ekstravinkki: Joulubingo

Jo klassikoksi muodostunut riemukas joulubingomme on täällä taas! Bingon voi tulostaa, tai tallentaa puhelimiin. Se, joka ensimmäisenä saa rastitettua viisi peräkkäistä havaintoa ruudukosta vaakasuoraan, pystysuoraan tai vinosti kulmasta kulmaan, voittaa!

Palkinnoksi suosittelemme aineettomia lahjoja, kuten etuoikeutta valita konvehti suklaarasiasta ensimmäisenä tai lupaa välttää jouluna kotitöitä.

joulubingo-2020

 

New call-to-action