23.10.2023
2 Min

Testi: Kuinka ekologinen elämäntapasi on?

Kuten mikä tahansa uusi elämäntapa, myös ekologisuuden tuominen omaan elämään alkaa harjoittelulla. Silmissä vilisevät ohjeet voivat aluksi tuntua uudelta sääntöviidakolta, joka pitäisi selättää. Mutta saatat yllättyä positiivisesti – parhaimmat ohjeet ovat maalaisjärjellä luodut. Niissä on usein paljon asioita, joita jo teet. Kyse on enemmänkin ajattelun muutoksesta ja sen tiedostamisesta, mitkä elämäntavoistasi ovat jo ekologisia.

Teetkö jo ekotekoja huomaamattasi? Tee ekologisen elämäntavan testi >

Ekoteoista voi tulla tapoja, jotka sujuvat omalla painollaan

Ekologisten tapojen oppiminen on sama kuin minkä tahansa tavan oppiminen. Kun tapa muuttuu rutiiniksi, se ei enää vie energiaa, vaan sujuu omalla painollaan. Tutkimusten mukaan jopa yli 40 prosenttia päivän toimistamme sujuu automaatiolla.  Kun muuttaa rutiininsa sisällön, alkaa muutos muodostua tavaksi.

Aamurutiinisi voi olla vaikkapa suihku. Jos toiveena on tehdä tästä aamurutiinista ympäristöystävällisempi, voit pienellä vaivalla muuttaa kaksi yksityiskohtaa tämän tavan sisällä. Välttääkseesi turhaa vedenkulutusta voit sulkea saippuoinnin ajaksi hanan ja säästääksesi ympäristöä voit vaihtaa tavalliset pesuaineet ympäristöystävällisiin pesuaineisiin. Kuulostaako vaikealta? Tuskin. Voi olla, että aluksi hana toisinaan unohtuu päälle, ja ensimmäisellä ekologisten pesuaineiden ostokerralla joudut kysymään kosmetiikkaliikkeen myyjältä apua. Mutta pian uudet rutiinit ovat osa arkeasi, ja voit keskittyä ihan muihin asioihin.

Uudet tavat voivat helpottaa arkeasi

Useat ohjeet ovat jo monille tuttuja. Jotkut ohjeet voivat esimerkiksi tuoda mieleen isovanhempien neuvot, jotka perustuvat yksinkertaisesti siihen, ettei kuluteta enemmän kuin tarvitaan. Tällöin riittää, että asiat suunnittelee hieman etukäteen.

Esimerkiksi kotona syntyvän ruokahävikin voi välttää ennakkosuunnittelulla – joka lopulta myös usein johtaa terveellisempiin ruokavalintoihin sekä stressittömämpään arkeen. Ekologisuus ei tarkoita monimutkaisuutta, vaan parhaimmillaan se voi jopa selkeyttää arkeasi vaihtoehtojen paljouden keskellä. Jos ympäristöystävällisyys on sinulle tärkeää, siitä voi tulla simppeli ohjenuora jota noudattaa, etenkin kiireen keskellä.

Muista kiittää itseäsi asioista, jotka teet jo oikein

On tärkeää tiedostaa myös ne asiat, joita jo teet ympäristön hyväksi. Se motivoi näkemään lisää asioita, joita omaan arkeesi voisi helposti lisätä. Pidätkö työmatkapyöräilystä tai etäpäivistä? Hienoa, niin pitää ympäristökin! Oletko luova kokki, joka mielellään loihtii uusia ruokia eilisen tähteistä? Mainiota, jatka samaan malliin! Kuljetko harrastuksiin kimppakyydillä? Järjestely on edullisuuden lisäksi ekologinen!

Pyörää ei tarvitse siis keksiä uudestaan päästäkseen hyvään vauhtiin ekologisuuden lisäämisessä omiin elämäntapoihisi. Aluksi voi riittää, että vahvistat niitä tapoja, jotka itsessään ovat jo ekotekoja. Useat lähteet tarjoavat tietoa siitä, mitkä valinnat vievät kohti ympäristöystävällisyyttä ja hiilijalanjäljen kevennystä.

Mekin teimme valintoja helpottamaan ekologisen elämäntavan testin, josta voit tarkistaa, millaisia ovat omat tapasi. Sen lisäksi koostimme 23 arkisen ekoteon listan, josta voi hakea niin inspiraatiota kuin oivallusta siitä, mitä teet jo oikein.

Täydellisyyden tavoittelun sijaan kannattaa mieluummin aloittaa niistä asioista, jotka tuntuvat tutuimmilta ja arkeesi sopivimmilta. Tärkeintä on tähdätä siihen, mikä on arjessasi mahdollista, sillä se muuttaa jo paljon. Jos kaipaat helppoja lisäideoita arjen ekologisiin valintoihin, käy lukemassa bloggaaja Natalia Cernyn yhteistyössä kanssamme koostama Aloittelijan opas arkisiin ekotekoihin.

Tee ekologisen elämäntavan testi >

New call-to-action