15.10.2019
5 Min

Ekologiset DIY-siivousaineet löytyvät omasta keittiöstä

Kodin puhdistukseen ei välttämättä tarvitse käyttää järeitä kemikaaleja, jotka kuormittavat ympäristöä, vaan vaihtoehtoja on olemassa. Keittiön kaappien aineksista saat helposti tehtyä itse ekologisia DIY-puhdistusaineita, joilla kodin pinnat puhdistuvat hellävaraisemmin. Vanhat isoäitien vinkit toimivat edelleen, kun vain tiedät, mikä aine tehoaa mihinkin kohteeseen. Keräsimme muutamat ekologiset siivousvinkit, jotka puhdistavat kodin luonnollisemmin.

Etikka

 

Väkiviinaetikka on yksi vanhoista monitoimiaineista, joka puhdistaa, poistaa kalkkia ja kiillottaa. Väkiviinaetikka on vahvaa ainetta etikkahapponsa vuoksi, ja siksi sitä tarvitaan vain tilkka veden sekaan. Sen käytössä on myös muutamia rajoituksia, jotka tulee ottaa huomioon. Kun etikkaa osaa käyttää oikein, se on kuitenkin tehossaan luottoaine kodin hoidossa.

Ominaisuudet: Hapan, kiillottava, puhdistava, poistaa kalkkeumia, raikastava, joillekin pinnoille syövyttävä.

Ikkunat ja peilit:

Ikkunanpesuveteen voit sekoittaa tilkan (n. 1 rkl) etikkaa sekä muutaman tipan astianpesuainetta (ekologisia merkkejä ovat mm. Ecover, Method ja esimerkiksi Ekolon valikoimassa olevat astianpesuaineet). Peilit ja ikkunat puhdistuvat hyvin, ja etikka estää raitojen muodostumiset pintoihin.

Kattilat:

Pinttyneen lian saa irtoamaan kattiloista keittämällä kattilassa kaksi kolmasosaa etikkaa ja yksi kolmasosaa vettä. Lisää vielä yksi ruokalusikallinen suolaa ja anna liuoksen olla yön yli. (Tämä puhdistustapa ei sovellu alumiinikattiloille!)

Teepannut: 

Tee suolasta ja etikasta tahna ja puhdista teepannun pinttynyt lika pyyhkimällä pannua tahnalla ja puhdistussienellä.

Huuhteluaine:

Käytä etikkaa pyykinpesussa huuhteluaineen tavoin pehmentämään pyykkiä: lisää loraus pyykkikoneen huuhtelulokeroon. Etikka auttaa myös säilyttämään pyykin värit. Tuoksusta ei tarvitse huolehtia; vaikka etikka voi tuoksua hieman kosteassa pyykissä, tuoksu katoaa, kun pyykki kuivuu.

Vaatteiden hien hajun poistaja:

Jos treenivaatteisiin tuntuu jäävän hien haju, miedossa etikkaliuoksessa liottaminen auttaa. Laita astiaan viisi litraa viileää vettä ja puoli desiä etikkaa, ja anna liota puoli tuntia ennen normaalia konepesua.

Lasien ja lautasten kirkastus: 

Huuhtele lasit ja lautaset etikkavedellä. Laimea etikkavesi, johon tulee yksi kolmasosa etikkaa ja kaksi kolmasosaa vettä, riittää tähän. Laimeaa etikkavettä voi myös käyttää astianpesukoneen huuhteluaineena.

Kalkkeutumien poisto:

  • Pyykkikone: Etikkavedellä saat myös pyykkikoneen kalkkeumat pois. Kaada litra etikkaa ja litra vettä pesukoneeseen ja pese valkopyykkiohjelmalla.
  • Hanat: saat hanat kiiltämään, kun teet miedon puhdistusaineen 1/10 osaa etikkaa, 9/10 vettä, suihkutat ainetta hanan päälle ja pyyhit sen.
  • Suihkun suutinpää: kalkkeumat lähtevät, kun irrotat suutinpään ja liotat sitä puoli tuntia astiassa, jossa on yksi neljäsosaa etikkaa ja kolme neljäsosaa vettä.

Kahvinkeittimen puhdistus:

Kaada keittimeen puolet vettä ja puolet etikkaa. Keitä puolet liuoksesta, katkaise virta, odota puoli tuntia, ja keitä sitten loputkin liuoksesta. Sen jälkeen keitä vielä kaksi kannullista pelkkää vettä. Ruskeat pikkutahrat keittimestä ja pannusta  lähtevät, kun niitä hankaa pyyhkeellä, jota on kastettu etikassa (voit tarvittaessa tarkistaa etikan soveltuvuuden laitteesi valmistajalta).

Rajoitukset:

  • Käytä etikkaa varovasti, se on vahva aine, vaikka onkin luonnonmukainen.
  • Älä laimenna etikkaa kuumaan veteen. Näin estät sen haihtumasta, menettämästä tehoaan tai ärsyttämästä hengitysteitä. 
  • Älä käytä etikkaa tai muuta hapanta ainetta kaakeli- ja silikonisaumoihin, sillä se syövyttää niitä.
  • Emali, alumiini ja marmori eivät pidä etikasta tai muista happamista aineista.

 

Ruokasooda

Ruokasooda on emäksinen aine, jolla saat poistettua tahroja, kuten keittiön rasvatahroja, neutraloitua hajuja, ja se toimii myös lievästi valkaisevana hankausaineena. 

Ominaisuudet: emäksinen, neutraloiva, tarhoja poistava, lievästi valkaiseva.

Lavuaarit ja kattilat

Saat kirkastettua lavuaarit ja tummuneet kattilat kostutetulla liinalla, jossa on hieman ruokasoodaa.

Pinttyneet tee- ja kahvikupit:

Värjäytyneet ja pinttyneet tee- ja kahvikupit saat puhtaaksi hankaamalla kupin sisäpuolta pesusienellä, jossa on hieman ruokasoodaa. Varo kuitenkin naarmuttamasta kuppien pintaa. Huuhtele tämän jälkeen kupit hyvin.

Termospullo:

Saat puhdistettua termospullon täyttämällä sen kuumalla vedellä ja lisäämällä 2 rkl ruokasoodaa. Sekoitus saa seistä muutaman tunnin, jonka jälkeen voit pestä pullon ja huuhdella hyvin. 

Hopeat:

Ruokasoodan ja lämpimän veden seos toimii erinomaisesti hopeiden kiillottamiseen. Sekoita isossa kattilassa kuumaan veteen ruokasoodaa ja laske hopeaesineet veteen. Puoleen litraan vettä tarvitset noin 2 rkl ruokasoodaa. Osa hopeaesineistä voi kirkastua jo muutamassa minuutissa, toisia voi joutua liottamaan yön yli.

Mikron hajujen neutralointi: 

Laita mikroon astia, jossa on 2 rkl ruokasoodaa ja yksi kupillinen vettä. Kuumenna n. kaksi minuuttia täydellä teholla. 

Uuninpuhdistus: 

Uuninpuhdistusaineen ei tarvitse olla hengitystä ja ihoa ärsyttävää ainetta. Kokeile puhdistaa uuni tahnalla, johon tulee 2 rkl ruokasoodaa, 2 rkl suolaa ja 2 rkl kuumaa vettä. Levitä tahna uuniin ja anna vaikuttaa parin tunnin ajan. Sen jälkeen hankaa uuni puhtaaksi ja huuhtele lämpimällä vedellä. 

Tunkkaisen maton raikastus:

Jos matto tuoksuu tunkkaiselta, voit raikastaa sitä ripottelemalla ruokasoodaa maton päälle ennen imurointia. 

Väriliidun jälkien poistaja:

Jos lapset ovat piirrelleet seiniin tai lattioihin väriliiduilla, voit kokeilla poistaa jälkiä ruokasoodalla. Ripottele kostutetun pesusienen päälle hieman ruokasoodaa, ja hankaa jälkeä varovasti. Ennen käsittelyä on hyvä varmistaa, että pinta kestää kosteutta, jottei se vahingoitu.

siivous_koti

Sitruuna

Sitruuna on todella monipuolinen yleispuhdistusaine, joka sopii lähes kaikenlaiseen siivoukseen. Sitruunalla puhdistuvat niin pesualtaat, tasot kuin hanat. Sitruunan teho tulee sen sisältämästä sitruunahaposta, joka tehoaa niin rasvaan kuin kalkkeutumiinkin.

Ominaisuudet: Hapan, rasvaa poistava, tummentumia poistava, raikastava, hajuja poistava, kiillottava.

Yleispuhdistusaine:

Sitruunaa voi käyttää yleispuhdistusaineena. Voit lisätä lämpimän veden sekaan sitruunan mehua ja putsata sillä tasot, pienet tahrat kaappien ovista ja hangata sillä hanan kirkkaaksi. Käytä apuna myös rättiä ja vettä.

Tiskialtaan puhdistus:

Halkaise sitruuna, ja ripottele sen pintaan reippaasti suolaa. Hankaa sitten tiskiallasta sitruunalla, kunnes se on puhdas ja kirkas, ja huuhtele.

Laattojen kirkastus:

Putsaa ensin laatat, ja huuhtele etenkin saumat hyvin. Sen jälkeen sitruunahappo ei imeydy saumoihin ja pääse vaurioittamaan niitä. Kun olet tehnyt alkuputsauksen, halkaise sitruuna ja hankaa sillä tummuneita laattoja, kunnes ne kirkastuvat. Varo kuitenkin hankaamasta saumojen kohdalta. Huuhtele tämän jälkeen.

Puisten leikkuulautojen raikastus:

Pese lauta irtoliasta ja hankaa sen jälkeen puupintaa sitruunan puolikkaalla. Kuivaa pinta puhtaalla, nihkeällä rätillä. Kun lauta kuivuu, huomaat selvän eron.

Kulhojen ja muovisten leikkuulautojen puhdistus:

Muovisten leivontakulhojen tummentumat lähtevät niin ikään sitruunalla. Purista sitruunasta mehua tahrakohtaan, anna vaikuttaa hetken ja huuhtele pois. 

Ikkunanpesu:

Voit käyttää sitruunamehua kuten etikkaa lisäämällä sitä ikkunanpesuveteen kirkastamaan ikkunoita.

Jääkaapin raikastaja:

Laita siivouksesta jäänyt sitruunanpala jääkaappiin, jolloin se raikastaa hajusieppona jääkaappia.

 

Suola

Suolaan saa imeytettyä likaa, ja se kirkastaa myös hopeita.

Valurautapannun puhdistus:

Valurautapannun saa puhtaaksi karkealla suolalla. Lämmitä pannua jolle olet ripotellut runsaasti suolaa pienellä lämmöllä muutama minuutti. Suola imee tuolloin pois rasvan, lian ja kosteuden. Kun lika on tarttunut suolaan, pese se pois vedellä tiskiharjalla. 

Hopeiden kirkastus:

Laita hopeat alumiinifoliovuokaan ja kaada haaleaa vettä kunnes esineet peittyvät. Lisää sekaan kourallinen ruokasuolaa, ja sekoita. Anna vaikuttaa jonkin aikaa ja huuhtele.

Punaviinitahrojen poisto:

Punaviinitahrat saa pois, kun hieroo märkään punaviinitahraan reilusti suolaa. Tahraan tehoaa myös kivennäisvesi.

Palasokeri

Kostutetulla palasokerilla saa hangattua piintynyttä likaa pois kattiloista ja liedestä.

Kattilan ja lieden puhdistus:

Kostutetulla sokeripalalla hankaamalla saat pohjaan palaneesta kattilasta lian pois. Sokeripala tehoaa myös pinttyneen lieden puhdistukseen.

Valurautalieden puhdistus:

Onko mökillä tai vanhassa talossasi vielä valurautaliesi? Levyjen reunaan kiinni palaneet ruoantähteet ja roiskeet saa myös puhdistettua sokeripalalla. Kostuta sokeripalaa ja hankaa levyn reuna puhtaaksi.

 

 

New call-to-action