20.05.2019
6 Min

Eksotiikkaa ikkunalaudalla – kasvata viherkasveja hedelmäosaston antimista

Päästä piilevä viherpeukalosi esiin ja perusta ikkunalaudalle astetta omintakeisempi kasvitarha! Siemenistä, mukuloista ja juurakoista pääsee kasvattamaan lajeja, joita ei näe ihan jokaisessa kodissa. Kun kasvatat viherkasveja itse alusta alkaen, saat myös lumoutua niiden kehittymisestä päivä toisensa jälkeen.


Oman viherprojektin saat käyntiin kierrätystarpeilla. Kylvöastian siemenille saat esimerkiksi mistä tahansa raejuusto- tai rahkapurkista, jossa on läpinäkyvä kansi. Pese astia, tee sen pohjaan muutama n. 5 mm halkaisijaltaan oleva reikä ja laita sen alle lautanen, jolle liika kasteluvesi pääsee valumaan.


Purkin kansi estää vettä haihtumasta kylvöksen pinnalta – loksauta se takaisin paikalleen kylvämisen jälkeen ja poista, kun ensimmäiset versot alkavat kurkistella mullasta.

Juurakot ja mukulat kannattaa kasvattaa suoraan ruukkuun tai vaikka vanhaan ämpäriin, jonka pohjaan on tehty reikä.


Kokeile ohjeitamme ja koukutu kasvun ihmeeseen!

Kardemumman tuoksua kotitarhasta

Miltä kuulostaisi oma kardemummapensas? Kardemumma tuoksuu mummon pullassa ja aasialaisessa ravintolassa, mutta harva tietää, että siitä saa myös kokonaisuudessaan aromaattiselta tuoksuvan viherkasvin! Oikein hyvästä hoidosta kardemumma saattaa kiittää esittelemällä sirot, orkideamaiset kukkansa.

Kardemumman kasvattaminen

siemenet

Mausteputkiloissa myytävä rouhittu tai jauhettu kardemumma ei suostu itämään. Tarvitset viherkasviasi varten siis kokonaisia kardemummansiemeniä, joita myydään hyvin varustetuissa marketeissa, ekomyymälöissä ja etnisissä kaupoissa.


Toimi näin:

  1. Täytä n. 4/5 purkista kylvömullalla.
  2. Tiivistä kevyesti painelemalla.
  3. Kylvä jokaiseen purkkiin 5 –7 siementä työntämällä ne sormella n. sentin syvyyteen.
  4. Kostuta multa haalealla vedellä.
  5. Laita purkin päälle sen oma kansi ja nosta kylvös valoisalle ikkunalle.

Parin viikon päästä siemenet alkavat itää. Kun ne ovat noin etusormesi pituisia, niiden on aika päästä suurempaan ruukkuun ja ravinteikkaaseen huonekasvimultaan. Tee siirto varovasti vaikkapa kahta haarukkaa käyttäen ja varo vahingoittamasta herkkiä juuria. Jos haluat nopeammin tuuheamman kasvin, voit hyvin laittaa samaan ruukkuun vaikka kolmekin tainta.


Kardemumma viihtyy valoisalla ikkunalla ja kesäaikaan myös ulkona. Suorasta auringonpaahteesta se ei oikein pidä, vaikka kasvukaudella innostuukin helteisestä lämpötilasta. Runsas hajavalo on kardemummalle kaikkein mieleisin. Lämpimällä säällä kardemumma on myös varsin janoinen, ja sen multa saakin olla kosteaa koko ajan. Talvella multa voi antaa kuivahtaa hiukan kasteluiden välillä.

Bataatista upea kukkaköynnös

bataatti_itaminen

Tiesitkö, että bataatista voi kasvattaa myös näyttävän, kukkivan kesäköynnöksen?  Bataatti on läheistä sukua puutarhassa kukkivalle päivänsinelle ja aitoelämänlangalle. Sen vaaleanlilat kukat ovat kauniin suppilomaiset.

Bataatin kasvattaminen

Toimi näin:

  1. Istuta bataatti pystyasentoon reilunkokoiseen ruukkuun tai vanhaan ämpäriin, jonka pohjaan on tehty reikä.
  2. Käytä ravinteikasta kukkamultaa.
  3. Jätä mukulan suipompi pää pilkistämään mullasta. Jos et erota, kumpi pää on suipompi, älä hätäile: bataatti osaa kasvattaa versonsa ja juurensa oikein päin joka tapauksessa, mutta kokemuksen mukaan suippoon päähän versot ilmestyvät nopeammin.
  4. Kastele bataattiasi huolellisesti ja pidä se valoisassa ja lämpimässä paikassa – bataatti ei pidä paleltumisesta.
  5. Ole sinnikäs: bataattisi voi pohtia uusia olosuhteitaan jopa kuukauden ennen kuin alkaa kasvattaa versoja.

Voit ohjata bataattiköynnöksen kasvamaan säleikköön tai antaa sen laskeutua alas amppelista. Kesäkukka-asetelmaan se kannattaa paleltumisvaaran vuoksi lisätä vasta kesäkuussa.


Jos haaveilet pienistä, itse kasvatetuista bataattimukuloista, kannattaa mullaksi valita kaktus- ja kylvömulta ja jättää lannoitus vähiin. Tällöin bataatti panostaa enemmän mukuloiden kuin versojen kasvuun.

Inkivääriä ikkunalaudalta

inkivaari

 

Inkivääri on kaikille tuttu maustekasvi, jolla terästetään mm. piparkakut ja tuliset ruoat. Siitä voi myös uuttaa flunssassa miellyttävästi lämmittävää teetä. Huonekasvina inkivääri on helppo ja kaunis – ja saapa siitä uuttera hoitaja omaa inkiväärisatoakin.

 

Inkiväärin kasvattaminen

Valitse kaupan vihannesosastolta pullukan ja napakan oloinen inkiväärin juurakko. Jos löydät yksilön, jossa näkyy jo pieniä itujen aiheita vaaleampina nystyinä, nappaa se!


Toimi näin:

  1. Liota juurakkoa vedessä ensin muutama tunti.
  2. Istuta se n. 5 cm syvyyteen muhevaan kukkamultaan.
  3. Käytä suurehkoa (halkaisija vähintään 20 cm) ruukkua tai pientä ämpäriä, jonka pohjassa on useita reikiä.
  4. Kastele kylvös hyvin ja sijoita valoisaan, lämpimään paikkaan.

 

Muutamassa viikossa inkiväärin idut alkavat ojentautua esiin mullasta.

Kuten sukulaisensa kardemummakin, myös inkivääri pitää enemmän runsaasta hajavalosta kuin suorasta paahteesta. Lämpöä ja kosteutta se arvostaa erityisesti, mutta anna mullan pinnan kuitenkin kevyesti kuivahtaa kasteluiden välillä, ettei inkiväärisi mätäne.


Jos onnistut löytämään kaupasta tuoreen kurkuman juurakon, voit kasvattaa sitä samoilla ohjeilla.

 

Avokado on jo viherkasviklassikko


Avokadon siemeniä on kasvatettu viherkasviksi niin kauan, kuin hedelmää on ollut meillä kaupan. Koska siemen on pullea, elinvoimaisen oloinen pallukka, sille tulee luonnostaan miettineeksi jatkokäyttöä. Mikäs sen luontevampaa, kuin kokeilla, versooko se?

Avokadon kasvattaminen

Avokadon siemenen voi kasvattaa kahdella eri tavalla. Molemmat aloitetaan putsaamalla siemen huolellisesti hedelmälihasta. (Ruskeaa kalvoa siemenen pinnalta ei ole tarpeen poistaa.) Sitten siemenen annetaan kuivahtaa pöydällä pari päivää.


Helpossa menetelmässä avokadon siemen tökätään multaan terävä kärki ylöspäin n. 5 cm syvyyteen ja kylvöstä kastellaan säännöllisesti. Itäminen vie muutamia viikkoja.


Kuriositeettimenetelmässä siemen tuetaan neljän hammastikun avulla vedellä täytettyyn lasiin niin, että puolet siemenestä jää veden alle ja terävä pää osoittaa ylöspäin. Vettä lisätään tarpeen mukaan ja vaihdetaan viikoittain. (Älä laske hanasta kylmää, vaan käytä huoneenlämpöistä!) Kun lasiin on ilmaantunut juuria ja siemenestä kurkkaa noin kymmenen sentin mittainen verso, on aika siirtää avokado varovasti multaan. Muista poistaa hammastikut!

Jälkimmäinen menetelmä on erityisen kiinnostava tiedeprojekti perheen lapsille ja uteliaille aikuisille – on mukavaa seurata juurten ja kehittymistä lasissa!

Itämisen jälkeen avokado haluaa syvän, mutta hengittävän kasvualustan. Kaktus- ja kylvömulta tai kukkamulta, johon on sekoitettu ¼ kevytsoraa, on avokadolle mieleen. Avokadon ruukku tai ämpäri saisi olla korkea, sen pohjassa on oltava reikä, ja alimmaiseksi ruukkuun kannattaa laittaa 2–3 sentin kerros kevytsoraa.

Juurilla seisovaa vettä avokado ei siedä, mutta pölisevän kuivaksikaan multaa ei saisi päästää. Sopiva kosteustaso löytyy, kun mullan pinta ehtii kasteluiden välillä kuivahtaa, mutta multaan työnnetty sormi löytää nihkeyttä jo parin sentin syvyydestä – silloin voit kastella jälleen!

Pidä avokado kodin valoisimmalla paikalla, vaikka suorassa auringonpaisteessa. Sumuttamista avokado haluaisi etenkin talvella päivittäin, sillä se pitää korkeasta ilmankosteudesta.

Mikäli toivoit avokadostasi pensasmaista, haaroittumista voi koettaa edistää typistämällä nuoren verson kärkeä siten, että jäljelle jää muutama lehti.

Mikään kaunotar kotiavokadosta meillä harvoin kehittyy: yleensä viimeistään talvella valon vähyyden vuoksi siitä kasvaa piiskamainen roikale, joka moittii keskuslämmityksen ja koneellisen ilmastoinnin kuivattamaa ilmaa lehtiään kuihduttamalla. Älä siis masennu, jos avokadosi heittäytyy hankalaksi – syy ei ole sinun vaan olosuhteiden.

Jos kuitenkin valoa on tarjolla riittävästi ympäri vuoden ja jaksat sumutella avokadoasi uskollisesti, se kiittää kasvamalla ihan mukavan näköiseksi viherpensaaksi tai puuksi.

Hedelmiä yksinäiselle avokadolle kehittyy todella harvoin, sillä useimmat kaupalliset avokadolajikkeet tarvitsisivat pölyttyäkseen kaverin.

Oma pitaijakaktus hedelmäosastolta

lohikaarmehedelma

Pitaijan eli lohikäärmekaktuksen hedelmä on jännittävän näköinen ja raikkaan makuinen. Pitaijan siemenistä kasvaa piikikäs ja kasvutavaltaan lonkeroinen kaktus, joka menestyy Suomessa eteläikkunalla.

Pitaijan kasvattaminen

Tämän hedelmän löydät helposti kaupan hedelmälaarista: sen räikeänpinkki tai keltainen väri erottuu kauas. Valitse kylvöpuuhia varten mahdollisimman kypsä hedelmä.

Näin tunnistat kypsän pitaijan:

  • Väri on tasainen ja voimakas.
  • Hedelmästä siirottavat suomut ovat vihertäviä, rusehtavia tai jo kuihtuvia.
  • Hedelmä antaa hieman periksi, kun painat sitä peukalolla
  • Jos löydät jo pehmenneen, tummatäpläisen yksilön, niin aina parempi!

Pitaijan kasvattaminen ei vaadi erityisiä kommervenkkeja. Pieniä, mustia siemeniä työnnetään kaktus- tai kylvömultaan n. sentin syvyyteen ja kylvös pidetään valoisassa, lämpimässä paikassa tasaisesti kosteana.


Pitaija kannattaa kylvää suoraan ruukkuun, johon haluat sen jäävän, sillä piikikkäiden mutta hauraiden ”lohikäärmeenpoikasten” siirtäminen ruukusta toiseen on hankalaa.

Siemenet itävät hitaasti – älä anna periksi! Kun versojen sirkkalehdet viimein ilmaantuvat esiin, ne eivät muistuta lainkaan kaktusta. Vasta kasvin kehittyessä se alkaa saada tyypillistä, lohikäärmemäistä ulkonäköään.

Pitaija nauttii auringosta, ja siementen itämisen jälkeen sen multa saa kasteluiden välillä kuivahtaa. Ylikastelu ja valonpuute ovat tyypillisimmät syyt pitaijan huonolle menestykselle.

 

Kasvit ammentavat energiansa auringonvalosta. Mitä, jos sinäkin tekisit samoin? Tilaa puhdasta aurinkosähköä kätevästi verkosta.

Fortum-cta-banneri-600x400

New call-to-action