Lämmitä harkiten
Kovalla pakkasella kodin lämmitys kannattaa suunnitella tavallista tarkemmin. Säästät lämmityskuluissa laskemalla termostaatista lämpötilaa kaikissa niissä tiloissa, joissa et oleskele jatkuvasti. Jo yhden asteen lämpötilan pudottaminen säästää noin viisi prosenttia lämmityskuluissa. Tällaisia ovat esimerkiksi tuulikaappi, kodinhoitohuone, rappukäytävä, autotalli ja varastot. Näissä tiloissa lämpötilan voi alentaa jopa 7 asteeseen rakenteiden siitä kärsimättä. Pidä ovet suljettuina viileisiin tiloihin, muuten siirrät vain lämmityslaitteiden kuormitusta tilasta toiseen eikä säästöä synny.
Makuuhuoneissa kannattaa pitää alempaa lämpötilaa kuin muissa huoneissa, sillä vuode pitää nukkujan lämpimänä. Makuuhuoneissa alempi lämpötila parantaa yleensä myös unen laatua. Jos olet lähdössä lomalle, alenna lämpötilaa kaikkialla asunnossa.
Lisälämmönlähteet käyttöön
Jos kodissa on takka, leivinuuni tai puuhella, ne kannattaa ottaa säännölliseen käyttöön. Parhaan hyödyn niiden käytöstä saat, jos lämmität tulisijaa jo ennen pakkaskauden alkua ja jatkat puiden polttamista koko pakkasjakson ajan. Varaavalla tulisijalla sähkölämmittäjä voi parhaimmillaan säästää 30 prosenttia lämmitysenergian vuosikulutuksesta. Vaikka tulisija ei olisi varaava, kevytrakenteisenkin tulisijan käytöstä on hyötyä. Jos asunnossa on käyttämätön tulisija hormeineen, ne toimivat jäähdyttimenä ja lisääntynyt energiantarve nostaa lämmityskustannuksia.
Erilliset lämmittimet voivat olla tarpeellisia etenkin vanhoissa- rakennuksissa, joissa talon lämmitys ei pysy mukana pakkasen kiristyessä. Sijoita lämmitin mahdollisimman keskeiselle paikalle, jotta lämpö leviää tasaisesti asunnon oleskelutiloihin.
Ilmalämpöpumpun käyttö pakkasella riippuu laitteesta ja sen iästä. Noudata valmistajan käyttöohjeita välttääksesi laiteen rikkoutumista. Motiva suosittelee, että ilmalämpöpumppua ei käytetä kovilla pakkasilla, mutta esimerkiksi Ilmalämpöpumppuyhdistyksessä arvioidaan, että uudet mallit eivät pakkasesta pahastu. Laitteen uudelleen käynnistäminen kylmällä ilmalla voi olla riski, koska kovalla pakkasella käynnistys rasittaa koneistoa. Osa uudemmista malleista sammuu automaattisesti pakkasen lähetessä kolmeakymmentä astetta. Tarkista oman laitteesi pakkasrajat valmistajan nettisivuilta.
Ovet ja ikkunat
Pidä asuinhuoneiden ovet auki, jotta lämmin ilma kiertää tasaisesti huoneisiin eri lähteistä. Sen sijaan ovet kannattaa pitää suljettuina niihin huoneisiin, joissa olet alentanut lämpötilaa tai et oleskele kuin harvakseltaan.
Ikkunoiden tiivisteiden kunto kannattaa tarkistaa säännöllisesti. Ikkunat hohkaavat kylmää, joten verhojen ja sälekaihtimien pitäminen ikkunoiden edessä ainakin öisin hillitsee lämmityskuluja. Älä kuitenkaan tulipalovaaran takia peitä ikkunoiden alla sijaitsevia pattereita esimerkiksi verhoilla.
Termostaatit kuntoon ja patterit esille
Termostaattien toiminta kannattaa myös tarkastaa säännöllisesti . Ethän peitä termostaatteja verhoilla ja huonekaluilla, jotta ne voivat mitata huoneen lämpötilan oikein. Pattereiden luovuttaman lämmön pitää päästä mahdollisimman vapaasti kulkeutumaan huonetilaan.
Suosituslämpötilat
Muista, että liika lämmityskään ei kannata. Se nostaa asumiskuluja ja alentaa ilman kosteutta, joka voi aiheuttaa ihon ja limakalvojen ärsytysoireita. Jos asunnossa on useita lisälämmönlähteitä ja lämpötila nousee korkealle, voit säätää päälämmitysjärjestelmän alhaisemmalle tasolle.
Sosiaali- ja terveysministeriön Asumisterveysohjeen (2003) mukaan asunnon hyvä lämpötila on +21°C ja tyydyttävä +18°C. Lämpötilan ei tulisi lämmityskaudella ylittää 23–24 astetta. Asumisterveysasetuksen (2015) mukaan toimenpiderajat ovat lämmityskaudella +18 °C – +26 °C.