Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Näin säästät energiaa käyttäessäsi keittiökoneita

Kylmälaitteet

 • Tarkista kylmälaitteiden sisälämpötilat mittaamalla ne muutaman kerran vuodessa. Laita erillinen lämpömittarin kaappiin sisälle useaksi tunniksi tai laita vesilasi yöksi kaapin keskikorkeudelle ja mittaa aamulla veden lämpötila. Jääkaapin suositeltava keskilämpötila on +5 ja pakastimen –18 astetta.
 • Jääkaapin ahtaminen täyteen ja tiheä oven avaaminen lisäävät energiankulutusta 15–20 %.
 • Täytä jääkaappi oikein: vihannekset ylähyllylle ja kylmyyttä vaativat maito-, liha- ja kalatuotteet alas. Kaapin näyttö kertoo lämpötilan kaapin keskiosassa ja sen alapuolella. Ylähyllyillä on lämpimämpää. Uusimissa jääkaapeissa voi alaosassa olla nollatilaksi sanottu kylmempi tila, jonka lämpötila todella on nollassa. Siellä tietyt raaka-aineet, kuten liha, kala ja kana, säilyvät moninkertaisen ajan tavalliseen jääkaappilämpötilaan verrattuna.
 • Automaattinen huurteensulatus lupaa, että huurre sulaa jääkaapista automaattisesti. Jos kylmälaitteen kulutus on kovaa, ei sulatus pysy aina mukana. Sulata ja puhdista kone pari kertaa vuodessa, sillä paksu huurrekerros lisää sähkönkulutusta.
 • Joskus kaksi pientä laitetta voi palvella paremmin kuin yksi iso. Jos olet ahkera marjastaja ja sienestäjä, saat sadon talveksi mukavasti pieneen pakastimeen ja keväällä pakasteiden huvetessa voit kytkeä toisen laitteen pois päältä.

Liesi

 • Voit vaikuttaa lieden sähkönkulutukseen käyttötottumuksilla – älä turhaan keitä esim. perunoita koko keittoaikaa täydellä teholla.
 • Käytä keittäessäsi kattilan kantta, niin voit vähentää lämpötilaa.
 • Sammuta levyt hyvissä ajoin ja hyödynnä loppulämpö ruuan lämpimänä pitämiseen.
 • Käytä aina sopivan kokoisia kattiloita ja pannuja. Keittoastian pohjan tulee olla keittolevyn kokoinen, jotta energiaa ei pääse hukkaan.

Uuni

 • Käyttämällä uunin kiertoilmatoimintoa, voit paistaa uunissa 2–3 pellillistä samanaikaisesti. Säästät myös paistolämpötilassa, sillä kiertoilmauunissa riittää noin 20 °C matalampi lämpötila kuin ylä-alalämpötoiminnolla. Sähkön säästö on noin 30 %, koska kiertoilmauunia ei tarvitse esilämmittää.

Astianpesukone

 • Vaikka taloudelliset mallit ovat kalliimpia, ne säästävät myös energiaa ja vettä. Astianpesukoneen energiatehokkuus, äänekkyys ja pesutulos luokitellaan kirjaimilla. Asteikko on A:sta D:hen, ja A antaa parhaan tuloksen. Jos taloudessa on käytössä yösähkö, kannattaa valita ajastimella varustettu astianpesukone ja pestä astiat edullisella energialla öisin.
 • Liitä astianpesukone lämpimään veteen, jolloin sähkönkulutus on 50 prosenttia pienempi kuin kylmävesiliitännässä.
 • Energiatehokkuuden ratkaisee lopullisesti pesukoneen käyttötapa.

Mikrouuni ja muut pienkoneet

 • Käytä mikroaaltouunia uunin sijasta, kun sulatat tai kypsennät pieniä määriä ruokaa.
 • Keittiön pienlaitteet, kuten leivänpaahdin, vedenkeitin ja pienoisgrillit ovat energiataloudellisia ja nopeampia vaihtoehtoja uunille. Esimerkiksi veden- ja kahvinkeittimet ovat energiataloudellisia ja nopeampia kuin vastuksilla kuumeneva keittoalue tai -levy. Esimerkiksi eineslaatikon lämmitys mikroaaltouunissa vie vain 10 % sen sähkön määrästä, joka kuluu uunissa kuumennettaessa.

Laitteiden puhdistusohjeita

Kodinkoneopas - käyttö ja turvallisuus

Lisää samasta aihealueesta

Energiansäästö, aurinkopaneelit

   |   
Halkian kylällä Pornaisissa, rauhaisan maalaismaiseman keskellä sijaitsee islanninhevostalli Stall Saer. 15 hevosen tallin omistaa Harri Virtanen puolisonsa kanssa, ja ...
Lue lisää

Energiansäästö, Ympäristö

   |   
Yhä useammat tiedostavat nykyisin ympäristönsuojelun merkityksen ja haluaisivat tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja arjessaan. Lopulta pienet teot voivat viedä ...
Lue lisää

Energiansäästö, Ympäristö

   |   
Uudella Aurinkovalinta-lisäominaisuudella saa sähkösopimukseen 100 % aurinkosähköä. Jokaisesta Aurinkovalinnasta lahjoitetaan vuosittain viisi euroa John Nurmisen ...
Lue lisää

Energiansäästö, aurinkopaneelit

   |   
Kallion legendaariselle Pub Sirdielle nimensä antanut yrittäjäpariskunta suosii uusiutuvaa energiaa niin kotona kuin mökilläkin. Dieter Gehring muistuttaa tammea. Hän ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, kierrätys

   |   
  Kierrätys on arkinen teko, jolla voimme osaltamme vaikuttaa päivittäin ympäristön tilaan. Kun kierrätämme, tuotteisiin sitoutunut energia sekä luonnosta saadut ...
Lue lisää

Ympäristö

   |   
Matala Itämeri on herkkä haavoittumaan. Yhteistyö on tarpeen, jotta saamme pienen, mutta ainutlaatuisen meremme terveeksi.   Puhdas luonto kirkkaine vesistöineen on osa ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA