Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Sekajäte palaa kotiin energiana

Jätteiden lajittelu alkaa olla jo kansalaisvelvollisuus.

”Kuluttajan tulee kotona noudattaa kunnallisia jätehuoltomääräyksiä, joissa on kerrottu, miten ja mitä lajitellaan”, huomauttaa johtaja Auli Westerholm Fortum Recycling and Waste Solutionsilta.

Jätteiden lajittelu voi myös olla taloudellisesti kannattavaa, koska se vähentää kotitalouden maksullisen sekajätteen määrää.

Erilliskerättäviä jätteitä ovat muun muassa biojäte, lasi, metalli, kartonki ja paperi. Niitä varten on kauppojen lähellä keräysastioita, joten kierrätysjätteiden kuskaamisesta ei koidu kohtuutonta vaivaa.

”Alussa voi tuntua hankalalta lajitella ja viedä metalleja, laseja sekä pahvipakkauksia omiin kierrätysastioihinsa, mutta kun siihen tottuu, syntyy hyödyllinen rutiini”, Westerholm kannustaa.

Lajitelluista jätteistä syntyy uutta

Lajitelluista jätteistä valmistetaan uusioraaka-aineita, kuten paperia tai muovia. Biojätteestä voidaan valmistaa mullan raaka-ainetta tai biokaasua.

”Myös vaaralliset jätteet, kuten paristot, lamput, lääkkeet, jäteöljyt, akut ja maalit, viedään erilliseen keräykseen, eikä niitä saa sekoittaa muihin jätelaatuihin.”

Se, mitä lajittelun jälkeen jää jäljelle, on sekajätettä. Sekajäte on jätejae, jonka avulla kierrätykseen päätyvä materiaali pysyy korkealaatuisena.

”Onkin hyvä lajitella esimerkiksi likaiset muovipakkaukset sekajätteeseen, jolloin kierrätykseen päätyvä jäte pysyy puhtaampana”, Westerholm neuvoo.

Sekajätteestä tuotetaan energiaa

Sekajäte päätyy yleensä suoraan jätevoimaloihin, ja siitä tuotetaan energiaa eli sähköä ja kaukolämpöä. Kaatopaikat on suljettu sekajätteeltä jo vuonna 2016. Joillakin alueilla sekajätettä lajitellaan edelleen ja siitä pyritään erottelemaan muun muassa metalleja, muoveja ja biojätettä kierrätykseen. Näin tehdään Fortumin Kiertotalouskylän Ekojalostamossa Riihimäellä.

”Metalleja lukuun ottamatta sekajätteestä eroteltujen kierrätysmateriaalien laatu on kuitenkin merkittävästi huonompi kuin erilliskerättyjen materiaalien. Siksi kotitalouksien omatoimista lajittelua kannattaa edelleen tehostaa”, Westerholm toteaa.

”Ja toisaalta, jos ei ole varma, kuuluuko jokin roska kierrätykseen vai sekajätteeseen, se kannattaa mieluummin laittaa sekajätteeseen. Väärä, likainen tai myrkyllinen materiaali väärässä kierrätysastiassa voi pilata uusiokäyttöön sopivia jakeita.”

Nämä voit laittaa sekajätteeseen

– kertakäyttövaipat, tamponit ja terveyssiteet

– rikkinäiset tekstiilit ja kengät

– nahka, keinonahka ja kumi

– juomalasit ja kuumuuden kestävät lasiastiat

– posliini ja keramiikka

– pölynimuripussit

– hehku- ja halogeenilamput sekä sulakkeet

– tuhka ja tupakantumpit

– kaikki muovit

Älä laita sekajätteeseen:

Kierrätyskelpoista jätettä, joka käy uusien tuotteiden raaka-aineiksi, kuten

– biojäte

– lasipullot ja -purkit

– metalli (erityisesti isot metallikappaleet voivat olla haitaksi jätevoimalassa)

– paperi

– kartonki

Lähde: kiitoskunlajittelet.fi/

Lisää samasta aihealueesta

Energiansäästö, aurinkopaneelit

   |   
Halkian kylällä Pornaisissa, rauhaisan maalaismaiseman keskellä sijaitsee islanninhevostalli Stall Saer. 15 hevosen tallin omistaa Harri Virtanen puolisonsa kanssa, ja ...
Lue lisää

Energiansäästö, Ympäristö

   |   
Yhä useammat tiedostavat nykyisin ympäristönsuojelun merkityksen ja haluaisivat tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja arjessaan. Lopulta pienet teot voivat viedä ...
Lue lisää

Energiansäästö, Ympäristö

   |   
Uudella Aurinkovalinta-lisäominaisuudella saa sähkösopimukseen 100 % aurinkosähköä. Jokaisesta Aurinkovalinnasta lahjoitetaan vuosittain viisi euroa John Nurmisen ...
Lue lisää

Energiansäästö, aurinkopaneelit

   |   
Kallion legendaariselle Pub Sirdielle nimensä antanut yrittäjäpariskunta suosii uusiutuvaa energiaa niin kotona kuin mökilläkin. Dieter Gehring muistuttaa tammea. Hän ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, kierrätys

   |   
  Kierrätys on arkinen teko, jolla voimme osaltamme vaikuttaa päivittäin ympäristön tilaan. Kun kierrätämme, tuotteisiin sitoutunut energia sekä luonnosta saadut ...
Lue lisää

Ympäristö

   |   
Matala Itämeri on herkkä haavoittumaan. Yhteistyö on tarpeen, jotta saamme pienen, mutta ainutlaatuisen meremme terveeksi.   Puhdas luonto kirkkaine vesistöineen on osa ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA