Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Tilaa uutiskirje

TILAA
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Sekajäte palaa kotiin energiana

Jätteiden lajittelu alkaa olla jo kansalaisvelvollisuus.

”Kuluttajan tulee kotona noudattaa kunnallisia jätehuoltomääräyksiä, joissa on kerrottu, miten ja mitä lajitellaan”, huomauttaa johtaja Auli Westerholm Fortum Recycling and Waste Solutionsilta.

Jätteiden lajittelu voi myös olla taloudellisesti kannattavaa, koska se vähentää kotitalouden maksullisen sekajätteen määrää.

Erilliskerättäviä jätteitä ovat muun muassa biojäte, lasi, metalli, kartonki ja paperi. Niitä varten on kauppojen lähellä keräysastioita, joten kierrätysjätteiden kuskaamisesta ei koidu kohtuutonta vaivaa.

”Alussa voi tuntua hankalalta lajitella ja viedä metalleja, laseja sekä pahvipakkauksia omiin kierrätysastioihinsa, mutta kun siihen tottuu, syntyy hyödyllinen rutiini”, Westerholm kannustaa.

Lajitelluista jätteistä syntyy uutta

Lajitelluista jätteistä valmistetaan uusioraaka-aineita, kuten paperia tai muovia. Biojätteestä voidaan valmistaa mullan raaka-ainetta tai biokaasua.

”Myös vaaralliset jätteet, kuten paristot, lamput, lääkkeet, jäteöljyt, akut ja maalit, viedään erilliseen keräykseen, eikä niitä saa sekoittaa muihin jätelaatuihin.”

Se, mitä lajittelun jälkeen jää jäljelle, on sekajätettä. Sekajäte on jätejae, jonka avulla kierrätykseen päätyvä materiaali pysyy korkealaatuisena.

”Onkin hyvä lajitella esimerkiksi likaiset muovipakkaukset sekajätteeseen, jolloin kierrätykseen päätyvä jäte pysyy puhtaampana”, Westerholm neuvoo.

Sekajätteestä tuotetaan energiaa

Sekajäte päätyy yleensä suoraan jätevoimaloihin, ja siitä tuotetaan energiaa eli sähköä ja kaukolämpöä. Kaatopaikat on suljettu sekajätteeltä jo vuonna 2016. Joillakin alueilla sekajätettä lajitellaan edelleen ja siitä pyritään erottelemaan muun muassa metalleja, muoveja ja biojätettä kierrätykseen. Näin tehdään Fortumin Kiertotalouskylän Ekojalostamossa Riihimäellä.

”Metalleja lukuun ottamatta sekajätteestä eroteltujen kierrätysmateriaalien laatu on kuitenkin merkittävästi huonompi kuin erilliskerättyjen materiaalien. Siksi kotitalouksien omatoimista lajittelua kannattaa edelleen tehostaa”, Westerholm toteaa.

”Ja toisaalta, jos ei ole varma, kuuluuko jokin roska kierrätykseen vai sekajätteeseen, se kannattaa mieluummin laittaa sekajätteeseen. Väärä, likainen tai myrkyllinen materiaali väärässä kierrätysastiassa voi pilata uusiokäyttöön sopivia jakeita.”

Nämä voit laittaa sekajätteeseen

– kertakäyttövaipat, tamponit ja terveyssiteet

– rikkinäiset tekstiilit ja kengät

– nahka, keinonahka ja kumi

– juomalasit ja kuumuuden kestävät lasiastiat

– posliini ja keramiikka

– pölynimuripussit

– hehku- ja halogeenilamput sekä sulakkeet

– tuhka ja tupakantumpit

– kaikki muovit

Älä laita sekajätteeseen:

Kierrätyskelpoista jätettä, joka käy uusien tuotteiden raaka-aineiksi, kuten

– biojäte

– lasipullot ja -purkit

– metalli (erityisesti isot metallikappaleet voivat olla haitaksi jätevoimalassa)

– paperi

– kartonki

Lähde: kiitoskunlajittelet.fi/

Lisää samasta aihealueesta

Energiansäästö

   |   
Kallion legendaariselle Pub Sirdielle nimensä antanut yrittäjäpariskunta suosii uusiutuvaa energiaa niin kotona kuin mökilläkin. Dieter Gehring muistuttaa tammea. Hän ...
Lue lisää

Energiansäästö

   |   
Fortumin palvelumuotoilija Matti Kaipila käyttää analytiikkaa apunaan parantaessaan asiakkaidemme palveluita. Muotoilemme sähkönkäyttäjäpalvelumme asiakkaiden tarpeiden ...
Lue lisää

Energiansäästö

   |   
Yhä useampi suomalainen säästää rahaa ja ympäristöä tuottamalla uusiutuvaa energiaa. Edes kylmä keli ei estä aurinkosähkön syntymistä. Energiankulutus kasvaa, mutta ...
Lue lisää

Energiansäästö

   |   
Espoolaisen omakotitalon rakennustyömaalla on hymy herkässä. Rakentaminen on edennyt suunnitelmien mukaan, ja pian Stina Mäkelä-Korhonen ja Juha Korhonen pääsevät ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

asuntomessut, muovin kierrätys

   |   
Asuntomessut jatkuvat tällä viikolla 'Naapurien viikko'-teemalla. Meillä naapurustot nousevat puheenaiheeksi erityisesti kierrätyksestä sekä sähköautoilusta ...
Lue lisää
   |   
Muuttoon liittyy aina paljon mietittävää, muistettavaa ja hoidettavaa. Muuttaminen on helpompaa, kun muuton suunnittelee kunnolla. Siksi kannattaakin vähän ennen muuttoa ...
Lue lisää
bannerikuva_yhdessa_muutto
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 9–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA