10.08.2018
4 Min

12 timanttista vinkkiä ensimmäiseen muuttoon

Nyt se on käsillä. Aika jota olet odottanut – ensimmäinen muutto omaan asuntoon. Itsenäisyys, vapaus, täältä tullaan! Mutta ennen kuin heittäydyt huumaavaan itsemääräämistilaan, kannattaa järjestää muuttoon liittyvät käytännön asiat kerralla kuntoon.

Koko elämänsä muuttaminen vaatii suunnitelmallisuutta. Kun asunnossa on sähköt, netti toimii eikä juustohöylänä ole muovista voiveistä, on uudessa asunnossa paljon mukavampaa. Keräsimme yhteen vinkit, joilla ensimuuttaja pääsee kompuroimatta uuden elämänvaiheen alkuun.


1. Etsi asunto hyvissä ajoin

Kun tiedät, että olet uuden asunnon tarpeessa, etsinnät kannattaa aloittaa saman tien. Asuntoja löytyy muun muassa erilaisilta sivustoilta, kuten Oikotie.fi ja Vuokraovi.com, näillä sivustoilla ilmoittavat niin yksityiset vuokranantajat kuin erilaiset vuokrayhtiöt, kuten Sato ja Lumo. Sivustoilla ilmoitetaan myös kimppa-asuntohuoneista. Voit laittaa sivustoille hakuvahdin, joka ilmoittaa, kun saataville tulee hakuehtoihisi sopiva asunto. Vuokra-asunnoista ilmoitetaan myös Tori.fi-palvelussa ja alueellisissa Facebook-ryhmissä. 

Jos olet muuttamassa opintojen perässä, kannattaa ottaa selvää opiskelukaupunkisi opiskelija-asunnoista. Ne ovat huomattavasti edullisempia kuin tavalliset vuokra-asunnot ja sopivat siten paremmin opiskelijabudjettiin. Toisinaan opiskelija-asuntojonoon voi ilmoittaa itsensä jo ennen opiskelupaikkapäätöstä. Opiskelija-asunnot ovat äärimmäisen kysyttyjä, joten proaktiiviset ja nopeat syövät hitaat.


2. Tarkasta vuokrasopimuksen ehdot tarkasti

Kun sopiva asunto on löytynyt, kannattaa tarkastaa vuokrasopimuksen ehdot hyvin. Onko sopimus toistaiseksi voimassa vai määräaikainen? Millainen on irtisanomisaika, jos elämäntilanne muuttuu? Nykyisin varsin yleinen ehto etenkin pääkaupunkiseudulla on 11–12 kuukauden määräaikainen sopimus, ja sen jälkeen sopimus muuttuu toistaiseksi voimassa olevaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että asuntoa ei voi irtisanoa ennen määräaikaisuuden loppumista ilman lisäkustannuksia. 


Takuuvuokra eli vuokravakuus on myös mainittu vuokrasopimuksessa. Se on useimmiten kahden kuukauden vuokran verran. Jos asunto on normaalissa kunnossa poismuuttaessa, eikä sille ole aiheutunut suurempia vahinkoja, takuuvuokra palautetaan vuokralaiselle kokonaisuudessaan. Tavallisesta elämästä johtuvat asumisen jäljet katsotaan tavanomaiseksi kulumiseksi, joka aiheutuu huoneiston käyttämisestä vuokrasopimuksessa edellytettyyn tarkoitukseen.

3. Tee inventaario käyttöesineistä – mistä astiat, lakanat, kodinkoneet, siivousvälineet?

Saatko kotoa mukaan käyttöesineitä? Onko sinulla jo astiastoa ja muita keittiövälineitä? Entä lakanoita, petivaatteita, verhoja ja mattoja? Tarvitsetko kahvinkeitintä tai leivänpaahdinta? Vai paahdatko leivät aluksi paistinpannulla ja panostatko mieluummin hyvään kahvinkeittimeen, jota arvostat yöllisen tenttiin lukemisen tai esseen viimeistelyn pikkutunneilla?

Tee lista arkisista asioista, joita tarvitset jokapäiväiseen ruokailuun ja asumiseen. Usein vähintään siivousvälineitä joutuu hankkimaan ensimmäisen muuton yhteydessä.

Vinkki: Kirppareilta, kierrätyskeskuksista, Tori.fi:stä ja Facebook-kirppiksiltä löytyy paljon hyväkuntoisia käyttöesineitä ja kodinkoneita edullisesti, jolloin kaikkea ei tarvitse ostaa uutena.


4. Tee inventaario huonekaluista – kaikkea ei ole pakko hankkia heti

Onko sinulla jo tarpeelliset huonekalut, joilla pääset alkuun? Ensimmäiset viikot pärjää sängyllä tai jopa pelkällä patjalla ja muutamalla muulla perushuonekalulla, joten kaikkea ei ole pakko hankkia heti. Usein vasta hetken uudessa asunnossa asuttua keksii, millaiset huonekalut tilaan parhaiten sopivat. Huonekalujakin etsiessä kannattaa ensin tarkastaa käytettyjen huonekalujen tarjonta ja ostaa uutena vasta se, mitä ei käytettynä löydy.

Usein prioriteettinä uudessa asunnossa on saada paikoilleen esimerkiksi verhot, jotta asuntoon saa yksityisyyttä ja pimennystä. Verhot myös pehmentävät akustiikkaa, ja estävät seiniä kaikumasta. Sen lisäksi lamput kuuluvat ensimmäisten asennettavien listalle. Näitä varten kannattaa tarkistaa, että muuttoapuna on joku tarpeeksi pitkä, joka yltää kiinnittämään niin lamput kuin verhot - tai vaihtoehtoisesti muuttoon kannattaa tuoda mukanaan tikkaat.

5. Sovi muuttopäivä ja järjestä muuttoapu

Sovi vuokranantajan kanssa muuttopäivästä. Sen jälkeen selvitä, ketkä tulevat muuttoavuksi ja mistä muuttoauto saadaan. Jollei lähipiirissä ole peräkärryä tai pakettiautoa kuskeineen, autoja ja kärryjä voi myös vuokrata.

6. Tee osoitteenmuutos

Kun tiedät uuden osoitteesi, voit tehdä muuttoilmoituksen netissä etukäteen. Muuttoilmoitus menee samalla kertaa niin Postin jakeluun, väestörekisteriin kuin maistraattiin. 

7. Tee sähkösopimus ja hanki nettiliittymä

Sähkösopimuksen teko on vuokralaisen vastuulla, mutta saattaa kokeneeltakin muuttajalta unohtua tai jäädä viime tippaan. Sähkösopimus tulee tehdä vähintään kolmea päivää ennen muuttoa. Ota selvää, onko taloyhtiössä jo kiinteä nettisopimus. Jollei ole, kilpailuta erilaiset nettisopimukset ja hanki oma nettiliittymä.

9. Siivoa uusi asunto ja tarkasta asunnon kunto

Vaikka asunto olisi siistin näköinen, se kannattaa käydä läpi ja valokuvata kaikki mahdolliset isommat naarmut, kolhut tai rikkinäiset paikat. Näin voit pois muuttaessasi todistaa, etteivät ne ole sinun jäljiltäsi. Jos asunto on siisti, pikasiivous riittää. Vähintään kannattaa imuroida, luututa ja kiinteät kaapit pyyhkiä ennen kuin laitat sinne omia tavaroitasi.

10. Järjestele tavarat paikoilleen ystävien ja perheen kanssa

Tavaroiden purkaminen ja huonekalujen siirtely on helpompaa ja mukavampaa, jos pyydät läheisiä auttamaan. Muilta voi saada myös hyviä ideoita tavaroiden asetteluun. Muista kuitenkin, että kyseessä on sinun kotisi, ja voit itse päättää, kannattaako ideaa toteuttaa. Kodista tehdään nyt sinun näköisesi.

11. Tee muuttoilmoitus isännöitsijälle

Muutosta tulee ilmoittaa isännöitsijätoimistolle viikon kuluessa. Tämän jälkeen nimesi merkitään oveen ja nimitauluun, voit varata sauna- ja pesutupavuoroja – ja mikä tärkeintä, jos vahingossa unohdat avaimen etkä pääse sisään, taloyhtiö tai huolto tulee avaamaan sinulle oven.

12. Tutustu uuteen asuinympäristöösi

Ota selvää, missä ovat lähimmät palvelut, ja tutustu alueen reittioppaaseen. Kävele tai pyöräile alueella, jotta löydät kivat paikat lähietäisyydeltä ajanviettoon ja esimerkiksi ulkoiluun. Moikkaa naapureita reippaasti. Jos olet oikein rohkea ja naapurit ottavat sinuun heti katsekontaktin, voit tavatessa jopa kätellä ja esitellä itsesi. On mukava tietää, ketä samassa rapussa asuu.

13. Kutsu ystäviä kylään

Koti alkaa tuntua todella kodilta vasta, kun siellä on käynyt läheisiä ja ystäviä kylässä. Siksi kannattaa kutsua ihmisiä kyläilemään, niin spontaanisti kuin vaikka illanistujaisiin. Jos innostut pitämään tuparit, muista laittaa ilmoitustaululle tieto naapureita varten ja jatka juhlia muualla keskiyön jälkeen.


Oletko muuttamassa ensimmäistä kertaa? Tästä pääset tekemään sähkösopimuksen, jotta muutto uuteen asuntoon sujuu vaivatta!

Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

New call-to-action