08.02.2019
4 Min

Etäpäivä tai pyöräily töihin kerran viikossa keventää tuntuvasti hiilijalanjälkeä

Moni toivoisi voivansa astella arjessa keveämmällä hiilijalanjäljellä. Keskivertosuomalaisen hiilijalanjäljen 22 % tulee liikenteestä – ja neljännes näistä matkoista on työmatkoja. Onko työssäsi mahdollisuus etätyöhön? Valitsetko kesäpäivänä mieluusti pyöräilyn työmatkan taittamiseen nauttiaksesi raittiista ilmasta? Saatat näillä valinnoilla jo keventää hiilidioksidikuormaa arjessasi merkittävästi!

Jo 1 päivä etätyötä viikossa/työmatka vaihtoehtoisella kulkuneuvolla vähentää merkittävästi työmatkojen aiheuttamia päästöjä.

 

Päivittäin tehdään yli 2 miljoona edestakaista työmatkaa

Arjen käytännöt eivät usein taivu jättämään henkilöautoilua kokonaan pois – vaikka miltä kantilta asiaa tarkastelisi – siksi siitä ei kannata kantaa huonoa omaatuntoa. Suomessa on tyypillistä haja-asutus, yli kuntarajojen työskentely ja pitkät välimatkat, jotka vaikuttavat arjen järjestelyyn. Tärkeintä onkin aloittaa niistä asioista, joihin pystyy itse vaikuttamaan. Pienemmätkin teot ja muutokset vaikuttavat kokonaiskuormitukseen tuntuvasti! Ja mikä parasta, etätyö ja työmatkapyöräily vähentävät myös pahimmissa ruuhkissa istumista.


Päivittäin Suomessa tehdään yli 2 miljoonaa edestakaista työmatkaa, joista 75 % ajetaan henkilöautolla. Henkilöliikennetutkimuksen mukaan työmatkojen pituus, toistuvuus sekä kulkumuoto vaikuttavat työmatkojen ympäristövaikutukseen. Etäpäivä tai pyöräily töihin muuttavat työmatkasi ympäristövaikutusta, oli se sitten lyhyt tai pitkä.


1 etäpäivä viikossa vuositasolla:

Hiilijalanjälkeä mitataan hiilidioksidiyksiköllä CO₂e (hiilidioksidiekvivaventti).  Keskivertosuomalaisen liikenteestä ja matkailusta koituvat päästöt ovat 2200 kg CO₂e vuodessa.
  • Keskiverto työmatka on 14 kilometriä. Tilastojen perusteella sen päästöiksi on arvioitu keskimäärin 4,07 kg CO₂e päivässä.
  • Jos etätöitä tehdään 1 päivä viikossa ja työviikkoja on 48 (4 lomaviikkoa vähennetty), päästövähennys keskivertotyömatkalla jo noin 200 kg CO₂e vuodessa, eli 9 % kokonaisuudesta.
  • Yksi etäpäivä viikossa laskee keskivertopäästöt siis määrään 2000 kg CO₂e vuodessa.

Fortum-hiilijalanjälki-kuvitus-01


2 etäpäivää viikossa on vuositasolla:

  • Jos etäpäiviä tulee kaksi viikossa, päästään tällä jo tuplaamaan vaikutus, huomattavaan 400 kg CO₂e:n vähennykseen vuositasolla. Tämä tarkoittaa 18 % vähennystä kokonaisuudesta.

Fortum-hiilijalanjälki-kuvitus-02

Etäpäivän ekolologisuus korostuu etenkin pitkän työmatkan kulkijoilla

Etäpäivistä hyötyvät toki monessa muodossa eniten he, keillä työmatka on keskivertoa pidempi, niin hiilijalanjäljen kevennyksessä kuin ajansäästössä. Pitkien työmatkojen ympäristökuormitus on nimittäin merkittävintä kokonaiskuvaan nähden. 

Yli 20 kilometrin työmatkojen osuus on vain 18 % kaikista alle 200 kilometrin työmatkoista. Nämä matkat aiheuttavat 66 % syntyvistä työmatkakilometreistä.

Hyvä uutinen pitkän työmatkan kulkijalle: yhdelläkin etäpäivällä on suurempi vaikutus, jos haluat keventää hiilijalanjälkeäsi.


Pyöräily tai kävely töihin vastaa etäpäivää päästökevennyksiltään

Kaikki ammatit eivät kuitenkaan taivu etätyöhön. Jos työmatkasi on kohtuullisen lyhyt, saman päästövähennyksen voit saada aikaan pyöräilemällä tai kävelemällä töihin. Monille kuitenkin esimerkiksi pyöräily onnistuu parhaiten kesäkautena, eikä ympärivuotinen 'kerran viikossa' -tahti ole lumisessa Suomessa aina mahdollinen.

Pyöräilyn ja kävelyn vaikutus voidaan laskea samaa etätyökaavaa soveltaen, kuin ylempänä. Laske pyörällä tai jalkaisin taitetut työmatkat vuoden mittaan - 1 päivän kävellen taitetut työmatkat säästävät saman verran kuin 1 etäpäivä verrattuna autolla kuljettuun työmatkaan.

Tässä tapauksessa tuplamotivaatio voi iskeä; saatat samalla innostua myös liikkumaan enemmän, mistä kiittää ympäristön lisäksi myös oma hyvinvointisi!

Kesäkauden työmatka-autoilun korvaaminen aktiivisella pyöräilyllä vähentää päästöjä huimasti


Jos satut olemaan työmatkapyöräilijä henkeen ja vereen, voi työmatkapyöräily tuoda huimat kevennykset hiilijalanjälkeesi:

  • Korvaamalla 100 kilometriä työmatka-autoilua pyöräilyllä viikoittain kesäkaudella (6 kk/vuosi), vähennät päästöjä vuodessa jo noin 470 kg CO₂e.
  • Tällöin keskivertopäästöillä kuorma kevenee jo 21 %, jäljelle jää siis 1730 kg CO₂e vuodessa.

Fortum-hiilijalanjälki-kuvitus-03

Vähempikin riittää: vaikka pääsisitkin vain puoleen tästä, esimerkiksi 50 työmatkapyöräilykilometriin viikoittain kesäkauden ajan, jo se näkyy edelleen reiluna kevennyksenä kokonaisuudessa; vähennät noin 10 % päästöjä vuodessa.

Jollei etätyö ole mahdollista ja työpaikka on liian pitkän matkan päässä kävelylle tai pyöräilylle, hiilijalanjälki kevenee myös huomattavasti, jos pystyt hyödyntämään kimppakyytejä.


Etätyössä on myös muita hyviä puolia


Teknologian kehityksen myötä moni työ nykyään joustaa etätöihin. Useimmiten etäpäivä rytmittää viikkoa joustavasti silloin, kun tarvitsee esimerkiksi keskittyä pitkäjänteisemmin ilman keskeytyksiä – tai vaikkapa perhetilanne vaatii läsnäoloa kotona.

Kun työmatkat eivät vie aikaa ja energiaa, ehtii päivän aikana muutakin enemmän – niin vapaalla kuin työpäivän aikana. Etätöiden mahdollisuuden onkin usein havaittu nostavan työn tehokkuutta ja parantavan töissä jaksamista. Etätyö tuo joustavuutta monenlaisiin elämäntilanteisiin, vaikka vaatiikin usein hieman alkujärjestelyjä.


Vinkkejä sujuvaan etätyöhön:

  • Järjestä kotonasi ergonomia kuntoon. Esimerkiksi kunnon työtuoli, asentoa tukevat tyynyt tai korokkeet läppärille auttavat löytämään hyvän työasennon myös kotona.
  • Sovi selkeästi etukäteen työtehtäväsi, joita voit kotoa hoitaa. Jokaisella työpaikalla on omat käytäntönsä etätöiden osalta ja nämä on hyvä varmistaa etukäteen. Etätyöpäivä kannattaa vähintäänkin merkitä kalenteriin tai ilmoittaa siitä omalle tiimille etukäteen.
  • Tee karkea aikataulu töille myös kotona, taukoineen. Usein etätyöpäivän rytmitys saattaa onnistua vapaammin kuin työpaikalla. Päivälle kannattaa silti tehdä oma aikataulu, jotta työt eivät vahingossa veny kellon ympäri.
    Ilmaise perheenjäsenille selkeästi, että etätöitä tehdessä olet edelleen töissä. Voitte yhdessä laatia pelisäännöt mahdollisille keskeytyksille.
  • Voit luoda itsellesi kotona rutiinin, joka toimii sinulle töihin siirtymisen rituaalina, vaikket lähde kotoa. Usein auttaa esimerkiksi se, että vaihdat pyjamasta päivävaatteisiin, siirryt sopivaan työskentelynurkkaan, laitat ehkä sopivan taustamusiikkilistan soimaan. Toiset myös käyvät esimerkiksi työpäivän jälkeen pienellä kävelyllä - kotiin palaaminen tuntuu kuin tulisi töistä kotiin, ja vapaa-aika voi alkaa.

 

New call-to-action