28.07.2020
4 Min

Hyvän elämän haaste: Näin puolitat vaatekaappisi hiilijalanjäljen

Selvitimme, mistä muodin kuluttajan hiilijälki muodostuu ja miten sitä voi pienentää.

Vaateteollisuus on yksi ilmastonmuutoksen kiistanalaisimmista aiheuttajista. On arvioitu, että jopa yli 10% maailman hiilidioksidipäästöistä on vaateteollisuuden aiheuttamia. Se on enemmän kuin lento- ja vesiliikenteen päästöt yhteensä! Pikamuodin seurauksena vaatteita ei enää valmisteta kestämään, emmekä enää ymmärrä, mistä vaatteen todellinen hintalappu edes muodostuu.

Keräsimme viisi vinkkiä, joiden avulla pienennät vaatekaappisi hiilijalanjälkeä.

1. Rakastu vaatekaappiisi uudelleenRehellisesti paras tapa pienentää vaatekaapin ympäristövaikutuksia on olla tekemättä mitään. Vaikka usein tuntuukin, ettei kaapista löydy mitään päälle pantavaa, omistaa jokainen meistä jo nyt liikaa vaatteita. Käy jokainen vaate läpi, sovita ja kokeile erilaisia asukokonaisuuksia. Kun kaapissa on ainoastaan lempparivaatteita, et tarvitse uutta. Hiilijalanjälkesi pieneni juuri huomattavasti.

2. Kokeile kapselivaatekaappiaMieti, mikä on lempivaatteesi ja missä asukokonaisuudessa viihdyit tai tunsit itsesi itsevarmaksi. Millainen on sinun tyylisi tai millainen haluaisit sen olevan? Rakenna itsellesi kapselivaatekaappi, jossa on rajattu määrä vaatekappaleita – kokoelma vaatteita, jotka kaikki sopivat yhteen ja sinun on helppo luoda asukokonaisuuksia. Tee uusia hankintoja harkiten ja korvaa olemassa olevia vaatteita pikkuhiljaa laadukkaammilla ja aikaa kestävillä versioilla. Haali unelmakaappiisi laatuvillaa, silkkiä, pellavaa ja puuvillaa. Kun jokin vaate on tullut tiensä päähän, hanki vasta sitten uutta. Kun tavoitteenasi on koota mahdollisimman pitkäikäinen puvusto, laadusta tulee arvokasta ja pikamuodin ostamisesta järjetöntä. 

1910xnosto_hiilijalanjalki

3. Käytä vaatteitasi pidempäänKun kaapissa on vain ajatonta laatua, tekee sinun myös mieli käyttää omistamiasi vaatteeita pidempään. Kun yhden vaatteen käyttökertoja pidennetään kolmella kuukaudella, tippuu sen hiili-, vesi- ja energiajalanjälki 5-10%. Pyri siis käyttämään vaatteita mahdollisimman pitkään. Jos nappi irtoaa, opettele ompelemaan se takaisin.

4. Suosi second hand -muotia ja vintageaUudelleenkäyttö ja kierrätysmuoti ovat tehokkaita tapoja pienentää hiilijalanjälkeä, sillä yksittäisen vaatteen elinkaari pitenee näin huomattavasti. Joka ikinen kerta, kun ostat käytetyn vaatteen, on se yksi vaate vähemmän vaatekaupasta. Säästät siis yhden kokonaisen uuden vaatteen koko tuotannon aiheuttaman määrän kasvihuonepäästöjä.

5. Pese vähemmänHarva tulee ajatelleeksi, että yksittäisen vaatteen merkittävimmmät ympäristövaikutukset syntyvät sen käytöstä ja huollosta. Jos peset koneellisen ja kuivaat sen kuivausrummussa joka toinen päivä, tuotat vuodessa 440 kiloa kasvihuonekaasuja. Sillä määrällä lentää Helsingistä Ouluun ja takaisin. Modernit pesuaineet (myös ekologiset) on suunniteltu toimimaan matalammissa pesulämpötiloissa ja puhdasta tulee varmasti 30 asteessa. Suosimalla viileämpiä pesulämpötiloja voit jopa puolittaa pesun aiheuttaman hiilijalanjäljen. Mieti myös, riittäisikö, jos peset ja poistat tahrat paikallisesti sappi- tai Marseille-saippualla ja ainostaan tuuletat vaatteen hyvin.

Tässä juttusarjassa Fortum ja Yhdessä-blogi etsivät helppoja ja arkipäiväisiä keinoja elää kaunista elämää kestävämmin. Tartu haasteeseen ja tee jokin pieni asia puhtaamman planeetan puolesta jo tänään.

New call-to-action