17.07.2020
3 Min

Hyvän elämän haaste: Vaihda nämä kylppärikaapin vakiotuotteet vihreämpiin jo tänään

Viisi pientä asiaa sinulle, isoja asioita ympäristölle.

Tiesit varmasti, että suurinosa meren ekosysteemeihin ja rannoille kerääntyvästä muoviroskasta on kertakäyttöisiä muovituotteita. Vaikka EU kieltääkin muoviset kertakäyttötuotteet ensi vuonna, voi jokainen meistä tehdä vielä vähän enemmän.

Kokosimme 5 helppoa vinkkiä.

1. Vaihda sampoo palaksiPalasampoo on mahtava keksintö, joka ei valitettavasti ole vielä onnistunut syrjäyttämään perinteistä nestemäistä sampoota. Sulfaatittomuus kuitenkin kiinnostaa ja luonnonmukaiset sampoot ja hoitoaineet ovat kehittyneet viime vuosina valtavasti – myös palamuodossa. Aluksi voi tuntua, että palasampoo ei sovi hiuslaadulle (joka on tottunut perinteiseen usein silikoneja sisältävään sampooseen) ja hiukset tuntuvat karheilta. Vaaditaan viikko tai pari ennen kuin hiukset tuntuvat taas pehmeiltä ja kiiltäviltä. Palasampoo kuitenkin kannattaa: se kestää paljon pidempään kuin tavallinen sampoo, sen kanssa on helppo matkustaa – ja mikä parasta, se säästää rahaa.

2. Vaihda hammasharja maatuvaanTavallisen muovisen hammasharjan kompostoituminen kestää 500-1000 vuotta. Luku haastaa miettimään, montako hammasharjaa olet heittänyt pois elämäsi aikana ensimmäisestä elinvuodestasi lähtien. Helpota huonoa omatuntoa vaihtamalla hammasharjasi bambusta tai puusta valmistettuun harjaan. Käytetyn harjan voi heittää bioroskikseen. Muista katkaista harjaosa sekajätteeseen. Myös sähköhammasharjaan saa nykyisin bambusta valmistettuja vaihtopäitä.

vihreattuotteet_1910xnosto

3. Vaihda vanulaput kestäviin ja pestäviinPumpuli valmistetaan puuvillasta, joka ei lähtökohtaisesti ole erityisen ekologinen materiaali. Sen tuottaminen kuluttaa valtavan määrän vettä ja energiaa. Vaihda siis perinteiset pumpulivanulaput pehmeisiin ja ekologisiin uudelleen pestäviin versioihin. Kokeile esimerkiksi bambufroteelappuja tai puuvillamusliiniliinaa, jotka sopivat myös herkälle iholle. Laput voi pestä kätevästi muun pyykin joukossa pesupussissa.

4. Vaihda suihkusaippua palasaippuaanNestemäisen saippuan valmistukseen kuluu viisi kertaa enemmän energiaa kuin palasaippuan – puhumattakaan muovisen pakkauksen ympäristökuormasta. Tästä syystä moni onkin alkanut suosia vanhaa kunnon palasaippuaa. Monilla kosmetiikkamerkeillä on todellisia luksusversioita erilaisiin käyttötarkoituksiin. Miltä kuulostaisi antioksidantteja, hunajaa ja kookosta sisältävä kasvosaippua tai aromaterapeuttinen, stressiä lievittävä laventeli-vartalosaippua?

5. Vaihda vanupuikot biohajoaviin 
EU kieltää kertakäyttöiset muoviset vanupuikot ensi vuoden huhtikuuhun mennessä, mutta jo nyt kannattaa vaihtaa puikot pahvista tai bambusta valmistettuihin kompostoituviin versioihin tai pestävään uudelleenkäytettävään vanupuikkoon. Harva myöskään kiinnittää huomiota itse vanun alkuperään. Varmista siis, että vanu on B​isfenoli A-vapaata​ luomupuuvillaa.

Tässä juttusarjassa Fortum ja Yhdessä-blogi etsivät helppoja ja arkipäiväisiä keinoja elää kaunista elämää kestävämmin. Tartu haasteeseen ja tee jokin pieni asia puhtaamman planeetan puolesta jo tänään.

New call-to-action