03.07.2023
6 Min

Inspiraatiota lähimatkailuun: kotimaan aarteet retkeilyyn ja ulkoiluun

Tämän hetken teema lomille ja viikonloppureissuille on lähimatkailu – mikä tarkoittaa usein myös ilmastoystävällisempää matkailua.  Nyt on mahdollisuus sukeltaa syvemmälle kotimaahan ja löytää uusia, kiehtovia matkakohteita arkea virkistämään.  

Joko tunnet Suomen UNESCO-maailmanperintökohteet? Entä tiedätkö lähiseutusi monipuolisista retkeilyalueista? Jos etsit uusia ideoita kotimaan matkailuun ja ulkoiluun, nappaa ideat pienestä lähimatkailun inspiraatio-oppaastamme!

Toisiin kohteisiin pääset helposti julkisilla, toisiin voi tarpeen olla autokyyti. Jollet omista jo autoa, ja haluat tehdä matkustuksesta entistäkin vähäpäästöisempää, voit myös harkita hybridi- tai sähköauton vuokraamista lomareissullesi. Matkallesi voit katsoa sähköautojen latauspisteet täältä ja suunnitella matkasi etukäteen – kunhan ensin valitset suunnan! Jos suunnitteilla on talvimatka sähköautolla, lue vinkit onnistuneeseen matkaan täältä.

Retkeilykohteet ja luonnonpuistot

Etelä-Suomi

Etelä-Suomen matkakohteet ovat varsin tiheästi kartalla – mikä tarkoittaa, että voit halutessasi kiertää vaikka useamman kohteen samalla pidemmällä reissulla. Tai kenties valita eri kohteita eri viikonloppuina? Nuuksion ja Sipoonkorven kansallispuistot ovat useimmille pääkaupunkiseudulla tuttuja. Näille tutuimmille ulkoilualueille voi kertyä välillä myös ruuhkia suosituimpina aikoina, joten voi olla mukava kokeilla muitakin lähiseutujen kohteita. 

Tässä muutamia kohteita, joihin pääsee myös julkisilla:

  • Pirkanmaalla, Valkeakoskella sijaitsee Rapolan linnavuori, jolta löytyvät kevyet patikointireitit sekä 400-luvulta peräisin oleva muinaisjäännösalue historiasta kiinnostuneille. 
  • Päijänteen kansallispuisto on erityisesti melojien ja veneilijöiden suosiossa, mutta myös päiväpatikoija pääsee nauttimaan hiekkarannoista, laguuneista sekä yllättäen edessä kohoavista kalliorannoista.
  • Melkuttimet sijaitsevat Kanta-Hämeessä Lopen alueella, ja alue on tunnettu lähes uskomattoman kirkasvetisistä järvistä, jotka aurinkoisella säällä heijastavat jopa turkoosiin taittuvaa, varsin eksoottista sävyä näillä leveysasteilla. Kirkkaita järviä ympäröivät helppokulkuiset harjumänniköt. Jääkauden muokkaamaat maisemat ja helppokulkuisuus houkuttelevat myös lapsiperheitä retkeilemään ja tulistelemaan laavuille.
  • Kymenlaaksossa Kotkassa on Langinkosken luonnonsuojelualue, jolta hiekkarantaisen kosken lisäksi löytyy lyhyitä samoilupolkuja puulajipuistoineen. Sen lisäksi alueella on historiallisia nähtävyyksiä, kuten ortodoksinen kappeli sekä keisarillinen kalastusmaja. 
  • Evon retkeilualueella Hämeenlinnassa ja Padasjoella on paljon monipuolisia ja helppokulkuisia luontopolkuja jokaiseen vuodenaikaan. Evossa viihtyvät niin patikoijat, kalastajat kuin lapsiperheet. Poluilla voi päästä myös ilvesten jäljille.

Lisää Etelä-Suomen ulkoilu- ja retkeilykohteita voit hakea Luontoon.fi -sivustolta täältä.

Itä-Suomi

Itä-Suomessa on paljon luonnonkauniita ja koskemattomia paikkoja upeine näköaloineen. Kolin kansallispuiston maisema onkin Suomen tunnetuin. Vähemmän ruuhkaisia, upeita kohteita löytyy Itä-Suomesta julkisten kulkuneuvojen saavutettavissa muitakin:

  • Puula ja Kyyvesi Etelä-Savossa Hirvensalmella ovat luonnonsuojelualuetta. Salomaisissa maisemissa pääsee melomaan, veneilemään, lintuja bongaamaan sekä patikoimaan. Päiväretket, erävaellukset sekä kävellen että meloen ovat kaikki ihanteellisia aktiviteetteja alueella.

  • Jo 1800-luvulta maisemistaan kuuluisa Pisan alue sijaitsee Pohjois-Savossa, Kuopiossa. Pisanmäeltä voi ihastella upeita järvi- ja vaaramaisemia näkötornista, ja alue sopii hyvin päiväretkeilyyn. Vaaran päältä näet myös kallioon hakatut, yli 400 vuotta vanhat Täyssinän rauhan rajamerkit. 

  • Herajärven kierros päätyy Kolin maisemiin, mutta pitkä reitti kulkee Pohjois-Karjalan monimuotoisessa luonnossa läpi Lieksan, Joensuun ja Kontionlahden. Reitti sopii niin kokeneelle vaeltajalle, kulttuurista kiinnostuneelle patikoijalle kuin luontoharrastajallekin.

Lisää Itä-Suomen kohteita löydät täältä.

Länsi-Suomi

Länsi-Suomeen laskettavalla laajalla alueella on monipuolinen tarjonta seikkailukohteita upean vaihtelevissa maastoissa. 

Tässä pari tärppiä julkisten saavutettavissa:

  • Teijon kansallispuistossa, Salon lähellä pääset patikoimaan, melomaan ja kalastamaan niin meri-, järvi- kuin suomaisemiin. Reittejä riittää niin päiväretkiin kaikenkuntoisille kulkijoille kuin yön yli valetamiseenkin. Teijon kansallispuistossa kohtaat myös palan historiaa: käsityöläisperinteet näkyvät edelleen ruukkikylissä. 

  • Seitsemisen kansallispuisto Tampereen pohjoispuolella, sopii monille erilaisille matkailijoille ikään ja kuntoon katsomatta ja patikointireittejä löytyy yhteensä jopa 70 kilometriä. Saloseutujen menneisyyteen ja torpparielämään pääsee kurkkaamaan Koveron perinnetilalla. Luonto vaihtelee vanhoista metsistä harjuihin, soihin ja niittyihin.

Katso lisää Länsi-Suomen kohteita täältä.

Nature_1734

Oulun seutu ja Kainuu 

Oulun ja Kainuun seudulla maisemat vaihtelevat pohjois-pohjanmaalaisesta meriympäristöstä Itärajan vaara- ja kalliomaisemiin. 

Tässä muutama julkisten liikennevälineiden päässä oleva upea kohde:

  • Laaja Syötteen kansallispuisto ylettyy Pohjois-Pohjanmaalta Etelä-Lappiin, ja se sijaitsee Pudasjärvellä. Vaarametsän maisemat kutsuvat patikoimaan ympäri vuoden. Sopivia reittejä löytyy niin esteettöminä kuin vauhdikkaille aktiivilomailijoille, esimerkiksi maastopyöräilijöille. Talvella pääsee hiihtämään tykkylumen keskellä. Alueella on käytössäsi myös Ahmatuvan saunan rentouttavat löylyt.

  • Hossan kansallispuisto sijaitsee Suomussalmella, Ylä-Kainuussa, Koillismaan rajalla. Hossassa pääset nauttimaan niin puhtaista metsistä, vesistöistä, soista kuin jylhistä kalliomaisemista. Hossassa on helppo kulku vesille joko melomaan ja kalastamaan tai metsiin patikoimaan ja maastopyöräilemään. Alueella on jopa 10 000 vuotinen asutushistoria, joka edelleen näkyy ympäristössä. Voit ihailla esimerkiksi kivikautisista Värikallion shamanistisia maalauksista ja kulkea ikivanhoja polkuja.  

  • Oulujärven retkeilyalue on kuuluisa valtavasta järvestään, jota kutsutaan myös Kainuun mereksi. Oulujärvi kuuluu Rokua Geoparkiin, joka on Suomen ainoa kohde UNESCOn ainutlaatuisten geologisten kohteiden listassa. Vaalan kunnan alueella sijaitsevan Oulujärven hietikot, mäntymetsät ja vesistöt ovat itsessään ainutlaatuinen nähtävyys. Patikointipolkuja löytyy niin Manamasalon leirintäalueen ympärystöstä kuin Kuoston saaresta.

Lisää Oulun seudun ja Kainuun kohteista löydät täältä.

Lappi

Lappi lienee tunnetuin patikoimisen mekka-alue Suomessa sen erityislaatuisen luonnon, tunturi-Lapin maailman puhtaimman ilmanlaadun sekä väljän asutuksen ansiosta. Lapin alue on laaja ja kohteita on paljon. Tässä valikoituna muutamia Lapin retkeilykohteita, jonne pääset myös ilman omaa autoa:

  • Pyhä-Luoston kansallispuisto sijaitsee Kemijärven ja Sodankylän välissä, Itä-Lapissa. Pyhä-Luostolla on jopa miljardien vuosien historia ja sieltä löytyvät metsäsaamelaisten pyhät paikat. Keron eli tunturilaen päälle kiipeämiset sekä laskeutuvat kurut rytmittävät patikointia. Tunturiketjua reunustavat aarniometsät ja vaikuttavalle alueelle sijoittuvat niin Luosto kuin Pyhätunturikin. 

  • Oulangan kansallispuisto on tunnettu Karhunkierroksesta, mutta siellä on myös monia muita, lyhyempiäkin reittejä jylhissä maisemissa. Alue sijaitsee Kuusamon kaupungissa ja Sallan kunnassa Koillismaan ylänköalueella. Kosken kuohujen tunnelma vetää puoleensa reiteille patikoijia, kalastajia ja melojia. Useat riippusillat vievät upeiden könkäiden luo. Näkymät aukeavat myös Venäjän puolelle Paanajärven erämaiseen kansallispuistoon.

  • Urho Kekkosen kansallispuisto tarjoilee jopa 200 kilometrin verran erilaisia reittejä Saariselän kyljessä, Pohjois-Lapissa, Inarin, Savukosken ja Sodankylän alueilla. Maisemissa vaihtelevat avoimet tunturierämaat, kirkkaat purot ja kurut. Laajat kairat ja avarat maisemat tuulettavat useiden vaeltajien mielet, reittejä löytyy moneen lähtöön – niin patikointiin, hiihtoon kuin maastopyöräilyyn. Myös Joulupukin tarinoiden aito Korvatunturi sijaitsee Urho Kekkosen kansallispuistossa.

Katso lisää erilaisia Lapin kohteita täältä.

Unesco-kierros Suomessa

Jos haluat suuremmankin seikkailun, voit myös ottaa suunnaksesi UNESCOn nimeämän Struven ketjun, jolla on historiallinen merkitys maanmittauksen korkeuserojen määrittämiseen. Jokaisessa pisteessä on jotain erityistä nähtävää. Tämä ketju vie sinut matkalle Suomen halki – tai voit vaikka valita sinulle lähimmän pisteen retken kohteeksi seuraavalla kerralla.

Tällä reitillä näet muun muassa:

  • Jyväskylän Oravinvuoren. Oravivuoren polku Oravivuoren huipulle, missä sijaitsee yksi Struven ketjun pisteistä. Matka huipulle on ajoittain varsin jyrkkä, ja huipulta on upeat näkymät Päijänteelle.

  • Itäisen Suomenlahden kansallispuiston, jossa pääset tutustumaan omavaraisiin saaristokyliin. Alueen historiassa suurta osaa näyttelevät kalastus, lintujen- ja hylkeenpyynti sekä pienimuotoinen maanviljely ja karjatalous. Nämä piirteet näkyvät edelleen tunnelmallisissa maisemissa. Myös mystinen jatulintarha eli kivilabyrintti löytyy täältä, Mustaviirin alueelta. 

  • Petäjänveden kirkon, joka hurmaa kauniilla arkkitehtuurillaan. Puukirkko edustaa pohjoismaista puukirkkoarkkitehtuuria ja hirsirakentamistaidon pitkää perinnettä. Vaikka kirkot eivät yleensä viehättäisi, tässä konstailemattomassa, suurilta osin maalaamattoman puun kauneuteen luottavassa kirkossa on hyvin puhutteleva tunnelma. 

  • Aavasaksan vaaran, joka on paitsi vanha ketjuun kuuluva, suojeltu maanmittauspiste, myös näköalapaikka Tornionjokilaaksoon ja Ruotsiin. Aavasaksa on sen lisäksi monipuolinen retkeilyalue Ylitornion kunnan alueella Lounais-Lapissa. Aavasaksalla voi patikoida, lumikenkäillä, hiihtää sekä lasketella – pienen kunnan alueella ei ole samanlaista ruuhkaa kuin suuremmissa Lapin kohteissa – ja se on reippaasti lähempänä kuin muut Lapin kohteet etelästä päin tuleville.

Muut Suomen UNESCOn kohteet löydät täältä.

New call-to-action