20.06.2022
5 Min

Kaikkea ei tarvitse omistaa

Kaikkea ei tarvitse omistaa, monia asioita voi sen sijaan lainata. Turhat hutiostokset kuormittavat ympäristöä ja kurittavat kukkaroa tarpeettomasti, joten lainaaminen on vain järkevää kun mietitään tuotteita, joiden käyttöaste jää jo lähtökohtaisesti pieneksi.

Ostava ihminen, Homo sapiens shoppiensis


“Kaikkein älyttömin ostos oli lihamylly. Sain siihen inspiraation nähtyäni TikTokissa videon, jossa joku soseutti myllyllä hedelmiä. Marssin kiihtyneenä Prismaan, ostin kalliin myllyn, soseutin sillä kertaalleen omenoita, enkä ole sen koommin koonnut koko laitetta. 

Myöhemmin selvisi, että jokaisella suvun matriarkoista olisi ollut lihamylly, joka olisi hyvin joutanut minulle lainaan.” – Nimettömänä pysyttelevä omenamylläri

Halu omistaa asioita on meille jossain määrin luontaista. Osa saa mielihyvää jo pelkästä ostamisesta, osa kokee epämääräistä turvallisuudentunnetta siitä, että kaapissa on oma leipäkone tai vajassa puutarhajyrsin – käytettiin niitä tai ei.

Tavaran pyytäminen lainaan voi myös ujostuttaa. Ehkä kaveri luulee, että minä kuulun niihin, jotka unohtavat palauttaa lainatun esineen tai palauttavat sen rikkinäisenä? Kehtaanko pyytää tällaista?

Jos vain suinkin kykenee vastustamaan ostamisen ja omistamisen houkutusta ja uskaltaa reilusti kysyä asioita lainaksi, voi säästää melkoisesti rahaa ja vielä enemmän luontoa. 

Moni ei edes ole perillä siitä, mitä kaikkea voi jo lainata tai vuokrata yrityksiltä ja yhdistyksiltä. Tässä lista inspiraatioksi!Vaatelainaamot ja -vuokraamot

Kaikki tietävät vaatevuokraamot. Ne, joista haetaan frakki, iltapuku tai vaikka kurpitsapuku Halloween-naamiaisiin. Mutta tiesitkö, että myös muita vaatteita voi lainata, jopa jatkuvalla kuukausisopimuksella ja suoraan kotiin toimitettuina?

Vaatelainaamoon kannattaa ehdottomasti tutustua, jos:

  • Haluat käyttää design-luomuksia edullisesti
  • Et halua kasvattaa vaatekaapin kokoa hankinnoilla
  • Tiedostat, etteivät vaatteet parane hilloamalla
  • Kyllästyt helposti kuoseihin
  • Sinusta on mukavaa pysyä muodin aallonharjalla, mutta et ole kiinnostunut kuormittamaan maapalloa pikamuotiostoksilla.

 

Suomessa toimivia vaatelainaamoita:

  • The Ateljé toimittaa kaikkialle Suomeen, kertalainoja ja kuukausisopimus – tunnettu erityisesti Katri Niskasen upeista mekoista.
  • Vaatelainaamo Vaatepuu tarjoaa lähes kaikkea kuviteltavissa olevaa aina vintage-päähineistä kenkiin, kotelomekkoihin ja design-asuihin. Tarjolla myös jatkuva jäsenyys, joka laskee vuokrahintoja. Vaatepuulla on lukuisia toimipisteitä eri puolella Suomea.
  • Mallaamo toimii toistaiseksi ainoastaan oululaisten ilona, mutta toivottavasti yrityksen raikas ote ja laaja valikoima saadaan pian myös muiden ulottuville.

 

Vaatelainaamoita on jo tarjolla varsin runsaasti, ja uusia syntyy jatkuvasti. Googlaamalla voit löytää juuri sinun tyyliisi istuvan helmen!

Kavereiden lainauspiiri

Kavereiden, työpaikan tai naapuruston lainauspiirin perustaminen on helppoa: tehkää vaikka WhatsApp- tai Signal-ryhmä, jossa tavaroita voi kysellä tai tarjota lainaan. 

Rohkeampi voi perustaa ryhmän myös laajemmalle porukalle, vaikka koko kaupunginosalle, mutta näissä saattavat tulla vastaan samat riskit kuin nettikirppiksillä: joukkoon saattaa pesiytyä huijareita, ja ryhmän ylläpitäjä voi joutua tahtomattaan mukaan välienselvittelyihin.

Kaveripiiriin keskittyvän lainaamisen hyvä puoli on se, että jokainen lainaaja on mukana omilla kasvoillaan. Siksi myös riskit ovat pienemmät. 

Anonyymi, täysin vapaa lainaaminen voi johtaa siihen, ettei rikkoutumisia korvata tai tavaroita palauteta. Klassinen esimerkki tästä on taloyhtiön varastosta vapaasti lainattava oksasilppuri, johon aina joku keksii sovittaa terästankoa. Kun terästanko ei annakaan periksi, palautetaan silppuri vääntyneine terineen vaivihkaa varastoon.

Siksi myös naapurustolainoja varten on hyvä perustaa oma ryhmä, johon vähintään kuitataan yhteisten lainojen palautukset ja korjaustarpeet.

Katri_Lehtola_KEKSI_Fortum_nuorten_muutto_20181023_KORTTI2-751-1

Lainaussovellukset

Lainaussovellukset ovat omia lainauspiirejä askelta kehittyneempi tapa lainaamiseen. Niissä lainaaminen on paitsi helppoa, myös läpinäkyvää.

Esimerkiksi Moochiin voit luoda ryhmän, jonka jokainen jäsen kokoaa esille oman lainaustarjontansa kuvina. Kun tarve iskee vaikkapa porakoneelle tai lapsen turvaistuimelle, löydät lainattavan tuotteen kavereiden valikoimista helposti.

LendPal on alun perin rahan lainaamiseen tarkoitettu sovellus, jonka avulla voi nykyään turvallisesti lainata myös tavaroita kaveripiirin tai naapuruston kesken. Katri_Lehtola_KEKSI_Fortum_nuorten_muutto_20181023_KORTTI2-751Taide- ja sisustusvuokraamot

Kaipaisiko interiööri vähän piristystä? Ovatko tiedossa juhlat, joissa koti saisi näyttää astetta sivistyneemmältä? Haluatko tunnustella ennen ostopäätöstä, miten matala sohva istuu olohuoneesi tunnelmaan?

Tutustu taide- ja huonekalulainaamoihin!

Taidelainaamoa ylläpitää esimerkiksi Helsingin Taitelijaseura, jonka valikoimista voit löytää hyvinkin omaleimaisia taideaarteita seinällesi. Jos kiinnyt taiteeseen niin paljon, että siitä luopuminen alkaa kirvellä, voit ostaa teoksen omaksesi.

Huonekalujen vuokraaminen tulee tavallisesti ajankohtaiseksi, kun on tarkoitus juhlia. Syynä vuokraustarpeeseen voi olla esimerkiksi se, etteivät juhlapaikan omat kalusteet (kuten oranssit muovituolit) sovi juhlan tunnelmaan. Toisinaan myös kotona tai kotipihalla järjestettäviin kemuihin tarvitaan lisää kalusteita.

Esimerkiksi Vuokrakaluste vuokraa kalustoa myös yksityishenkilöille.

 

_MAB0153

Astioiden vuokraaminen ja lainaaminen

Myös kokonaisia astiastoja voi vuokrata. Astiastoja tarjoavat vuokralle juhliin esimerkiksi Martat ja monet pitopalvelut. 

Vuokrattavat astiastot ovat yleensä ilmeeltään hillittyjä ja sopivat siksi hyvin arvokkaisiinkin juhliin. Kaverien kesken juhlittaessa saattaa olla jopa piristävää, jos astioita on lainattu sieltä, täältä, ja juhlapöydässä kimmeltävät sulassa sovussa Myrnat, Teemat ja Muumi-mukit.

 

133 Fortum kesa 2014 Hauho HIGH RES

Makupaloja muista lainattavista

Onko sohvaan pinttynyt koiran aromi tai teetahra? Vuokraamalla saa tehokkaan tekstiilipesurin käyttöön pieneen hintaan. Yleensä vuokrapesurit ovat myös merkittävästi tehokkaampia kuin halvimmat ostopesurit. Tässä yksi esimerkki pesurivuokraamosta!

Betoniseinään pitäisi saada asennettua kirjahylly, eikä iskuporakonetta ole saatavilla. Tiesitkö, että monet konevuokraamot vuokraavat myös pienkoneita yksityishenkilöille? Sopivan, sinua lähellä olevan vuokrauspisteen löydät helpoiten googlaamalla. Monet kirjastot myös lainaavat porakoneiden lisäksi myös mm. saumureita ja ompelukoneita.

Haluaisitko soudella veneellä kesälomalla? Onko tilapäistä tarvetta klapikoneelle, peräkärrylle tai vaikka kylpytynnyrille? Kaikkia näitä on tarjolla vuokralle. Sopiva voi löytyä tutuilta kyselemällä tai suoraan yritykseltä vuokraamalla.  

Retkivälineitäkin voi vuokrata! Jos retkeiltyä tulee vain kerran kesässä, ei ole mieltä hillota kaapissa telttaa koko muun vuoden ajan. Esimerkiksi RetkiRent, Partioaitta ja Katve vuokraavat kaikkea retkeilyssä tarvittavaa Trangiasta telttaan.

Suorastaan hurja pientavaravalikoima lemmikkitarvikkeista elektroniikkaan löytyy Liizistä ja muista vuokraamotavarataloista. 

Kuten huomaat, lainattavien ja vuokrattavien tavaroiden tarjonta on niin laaja, että vain aniharvaa tarvitsee enää ostaa tilapäistä tarvetta varten. 

Ota siis hyväksi tavaksi aina ennen hankintaa kysäistä kaveripiiriltä tai googlata vuokrausmahdollisuuksia – voit jopa yllättyä siitä, miten ihanan kevyt tunne on, kun kaikkea ei tarvitse omistaa! 

New call-to-action