13.12.2021
13 Min

Kasvispainotteinen joulumenu – kruunaa juhlapöytä uusilla herkuilla

Perinteisten jouluruokien rinnalle nostetaan tänä vuonna monipuoliset kasvisherkut, jotka voi halutessaan valmistaa täysin vegaanisesti. Keräsimme kattavan kasvispainotteisen ja ekologisemman joulumenun, jolta löytyy niin mausteinen punajuuriviettelys, sillitön silli, kaunis joulukranssi kuin suussa sulava vegaaninen suklaa-taatelikakkukin. Löydätkö joukosta uudet jouluruokasuosikkisi?

Tässä oikotie suoraan resepteihin:

 

Klasikkopuuro vegaanisesti

Joulunajan ikisuosikki on tietenkin riisipuuro. Pehmeäksi haudutettu klassikkopuuro kääntyy helposti vegaaniseksi, kun sen keittelee kookos- ja soijamaitoon – valitse kasvimaidosta baristaversio, niin saat puurosta entistäkin täyteläisemmän. Tämän puuron niksi on sekaan sujautettu kanelitanko. Ripaus vaniljaa viimeistelee jouluisen makuelämyksen.


TARVITSET

2 dl tummaa puuroriisiä
2 dl vettä
ripaus suolaa
400 ml täysrasvaista kookosmaitoa
6 dl soijamaitoa (valitse täyteläinen baristaversio)
1 kanelitanko
0,5 tl vaniljajauhetta


TEE NÄIN

  1. Kiehauta puuroriisi suolalla maustetussa vedessä niin, että vesi imeytyy lähes kokonaan riisiin. 
  2. Sekoita mukaan kookosmaito ja soijamaito. Lisää myös kanelitanko ja puolikkaan teelusikallisen verran vaniljajauhetta.
  3. Kuumenna puuro kiehuvaksi ja anna sen kiehua miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia silloin tällöin sekoitellen.
  4. Kun puuro on valmista, nappaa kanelitanko pois. Tarjoile jouluisten mausteiden kera.

 

Joulun uusi suosikkilaatikko


Onko joulua ilman laatikoita? Piristä joulupöytää modernilla juureslaatikolla, jossa perunat, porkkanat ja punajuuret leikittelevät samassa padassa. Raikkautta mehevään juurespaistokseen tuovat tuoreet yrtit, ja halutessa proteiinia lisätään joukkoon proteiinipitoisesta kaurapalasta.

Vinkki: Perinteiset lanttu-, peruna- tai porkkanalaatikko on helppo valmistaa vegaanisena, kun käyttää kasvismaitovalmisteita ja vaihtaa voin kasvismargariiniin. 

 

TARVITSET

300 g perunaa (valitse kiinteä lajike
300 g punajuurta
300 g porkkanaa
1 dl tuoretta basilikaa
3 rkl tuoretta rosmariinia
2 rkl tuoretta timjamia
1 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
500 ml kaurapohjaista ruokakermaa (vegaaniseen) / tavallista ruokakermaa
2 rkl oliiviöljyä
1 dl mantelirouhetta
(160 g yrttimaustettua kaurapalaa)

TEE NÄIN

  1. Kuori juurekset ja viipaloi ne sitten ohuiksi siivuiksi.
  2.  Hienonna basilika, rosmariini ja timjami.
  3.  Öljyä syvä uunivuoka. Asettele ensin noin neljäsosa juureksista vuokaan niin, että perunat tulevat keskelle. Mausta suolalla, pippurilla ja tuoreilla yrteillä – säästä rosmariinia kuitenkin ruokalusikallisen verran kastikkeeseen. Jatka juureksilla ja lisää mausteita. Kaada juuresten päälle ruokakerma.
  4.  Paista juureksia noin tunnin ajan 175-asteisessa uunissa.
  5. Kuivaa kaurapala ja murustele se erilliseen astiaan. Sekoita joukkoon öljy ja loput hienonnetusta rosmariinista.
  6. Kun juurespaistos on ollut uunissa tunnin verran, kaada öljyseos tasaisesti juuresten päälle ja ripottele pinnalle mantelirouhetta. Anna paistoksen kypsentyä uunissa vielä puolisen tuntia, kunnes sen pinta on kauniin ruskea ja rapsakka.

Kalapöydän ekologisemmat ja vegaaniset vaihtoehdot 

Tuo joulun kalapöytään kestäviä kalalajeja sekä uutta makua vegaanisilla herkuilla. Kokeile porkkalaa, joka mukailee kylmäsavulohen makua. Nosta mukaan myös sillitön joulusilli, joka valmistetaan munakoisosta. Parasta on, että nämä helpot mutta sitäkin herkullisemmat kasvisvaihtoehdot maistuvat myös heille, jotka eivät kalasta juuri perusta.

Perinteisistä kalaherkuista saat kestävämpiä, kun suosit kalapöydässä esimerkiksi suomalaisia järvikaloja sekä ASC-merkittyä ja luomuviljeltyä lohta. Katso  WWF:n helposta kalaoppaasta parhaat kalavaihtoehdot myös joulupöytään.



Porkkala on kalapöydän vegaaninen hitti


Porkkanasta valmistettava porkkanalohi kannattaa loihtia jo muutamaa päivää ennen H-hetkeä, jotta se saa tekeytyä kaikessa rauhassa. Suolaisen savuisa herkku maistuu sellaisenaan, mutta sopii erinomaisesti esimerkiksi saaristolaisleivän päälle.

 

TARVITSET

4–5 porkkanaa
600 g karkeaa merisuolaa
1 tl nestemäistä savuaromia
1 tl valkoviinietikkaa
1 rkl rypsiöljyä

TEE NÄIN

1. Pese porkkanat ja kuivaa ne huolellisesti.
2. Ripottele uunivuoan pohjalle merisuolaa niin, että vuoan pohja peittyy. Asettele porkkanat suolapeitteelle. Lisää päälle suolaa niin, että syntyy suolakuori, joka peittää porkkanat kokonaan.
3. Laita vuoka 200-asteiseen uuniin noin puoleksitoista tunniksi.
4. Anna paistoksen ensin jäähtyä hyvin. Kuori sitten porkkanat ja viipaloi ne pitkiksi ja ohuiksi suikaleiksi – tässä esimerkiksi juustohöylä on mainio apuri.
5.  Sekoita nestemäinen savuaromi, valkoviinietikka ja öljy yhteen. Asettele porkkanasuikaleet kannelliseen rasiaan ja valuta kastike niiden päälle. Anna maustua yön yli tai pidempään.


Sillitön silli

Pehmeä munakoiso ja sinappinen kastike on lyömätön parivaljakko. Tämä vegaaninen joulusilli hurmaa myös heidät, jotka eivät ole perinteisen sillin ylimpiä ystäviä.


TARVITSET

1 munakoiso
2 dl vettä
2 tl suolaa
2 dl kauraruokakermaa
1 dl vegaanista majoneesia
3 rkl kokojyväsinappia
2 tl valkoviinietikkaa
¼ tl mustapippuria
1 dl ruohosipulia
1 dl tuoretta tilliä
suolaa

TEE NÄIN

1. Leikkaa munakoisosta suupalan kokoisia suikaleita.
2. Lisää vesi ja suola kattilaan, kiehauta ja kaada sekaan munakoisosuikaleet. Anna kiehua noin viisi minuuttia. Valuta munakoisot ja anna niiden jäähtyä hyvin.
3. Yhdistä kaurakerma, majoneesi, sinappi, valkoviinietikka ja mustapippuri kulhossa. Hienonna ruohosipuli ja tilli joukkoon. Mausta tarvittaessa ripauksella suolaa.
4. Sekoita munakoisot ja sinappikastike yhteen. Anna maustua viileässä tunnin verran.

Juhlapöydän komein kasviskolmikko

Pääruokana tarjottavat kasvisherkut tekevästä joulusta juhlan. Vesi herahtaa kielelle, kun joulupöytään kannetaan kaunis kranssi, rapsakaksi paahdettu juuriselleri tai veikeä wellington. Jos joulupöytä kaipaa perinteisen kinkun rinnalle vegaanista paistia, seitanista tai vöneristä valmistetut paistirullat sopivat mukaan mainiosti.





Kaunis tofukranssi

Tofulla täytettävä kranssi on kirjaimellisesti joulupöydän kruunu. Kranssin salaisuus piilee valmiissa croissanttaikinassa – nopeaa ja helppoa! Kun leivot kranssin sisään tofua, myös kasvisruokailijoille on riittävästi proteiinia.


TARVITSET

Noin 500 g valmista croissanttuoretaikinaa
0,5 dl kauramaitoa
250 g tofua
500 g bataattia
0,5 rkl rypsiöljyä
1 rkl tuoretta rosmariinia
0,5 dl tuoretta basilikasilppua
0,5 tl suolaa
mustapippuria
0,5 dl punaista pestoa
2 rkl pinjansiemeniä

TEE NÄIN

1. Valuta tofusta neste pois, viipaloi ja kääri viipaleet talouspaperin tai vaikka keittiöpyyhkeen sisään. Tofun rakenteesta tulee sitä parempi, mitä kuivempi se on – vaihda paperit tai pyyhe tarvittaessa.
2. Kuori ja kuutioi bataatti. Siirrä kuutiot astiaan, sekoita joukkoon öljy ja mausta lopuksi hienonnetulla rosmariinilla sekä ripauksella suolaa ja pippuria.
3. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla, siirrä bataattikuutiot pellille. Paahda kuutioita 225-asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Anna kuutioiden jäähtyä hyvin.
4. Murustele tofu ja sekoita joukkoon sekä punainen pesto että hienonnettu basilika. Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla ja rouhi niitä sen jälkeen hieman. Lisää pinjansiemenet tofun sekaan. Kumoa jäähtyneet bataattikuutiot lopuksi mukaan.
5. Erottele croissanttaikinalevyt ensin toisistaan. Asettele kolmion muotoiset levyt sitten pyöreän kranssin muotoon leivinpaperilla päällystetyn uunipellin päälle niin, että taikinalevyjen kärjeet osoittavat ulospäin.
6. Levitä tofutäyte tasaisesti taikinan päälle. Kääntele sitten taikinalevyjen ulospäin osoittavat kulmat täytteen päälle. Painele kulmat huolellisesti kiinni alla olevan taikinaan.
7. Sivele kranssin päälle kauramaitoa ja paista sitten 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia. Nosta kranssi joulupöytään uunilämpimänä.

Paahdettu juuriselleri

Kokonaisena paahdettu juuriselleri on juhlapöydän iloisin yllättäjä, sillä pehmeän paahteinen maku hurmaa joulunajan juhlijat takuuvarmasti. Koko komeus viimeistellään vegaanisesti valmistetulla paahdetulla margariinilla, joka muistuttaa maultaan ruskistettua voita.


TARVITSET

1 juuriselleri (noin kilo)
25 g kasvimargariinia
2 tl suolahiutaleita
1 tl fenkolinsiemeniä
0,5 tl mustapippuria
tuoreen rosmariinin oksia
100 g margariinia
30 g pekaanipähkinöitä

TEE NÄIN

1. Pese juuriselleri hyvin – juuresharjasta on kummasti apua.
2. Asettele uunipellille ensin folio ja sen päälle vielä leivinpaperi. Levitä margariini juurisellerin pintaan ja ripottele päälle suolahiutaleita, fenkolinsiemeniä ja mustapippuria. Irrottele rosmariinin oksista lehdet ja painele ne sitten tiiviisti juurisellerin margariinilla siveltyyn pintaan.
3. Kääri folio ja leivinpaperi juurisellerin ympärille. Nosta pelti 200-asteiseen uuniin ja kypsennä juuriselleriä parin tunnin ajan. Kun juuriselleri tuntuu pehmeältä, avaa käärö ja paista vielä noin vartin verran, jotta pintakin saa väriä.
4. Murskaa pekaanipähkinät ja lisää ne margariinin kanssa kattilaan. Kiehauta nopeasti ja laske sitten lieden lämpöä. Keittele seosta matalassa lämpötilassa noin vartin verran. Jäähdytä ja siivilöi seos esimerkiksi pieneen kannuun, josta sitä on helppo tarjoilla.

5. Lohko kypsä juuriselleri sopivan kokoisiksi annospaloiksi. Tarjoile yhdessä paahteisen margariinin kanssa.


Wellington jouluisella punajuuritäytteellä

Jouluisin maustein ryyditetty punajuuriwellington sopii juhlapöytään kuin koriste kuuseen. Valmiin lehtitaikinan ansiosta rulla on vikkelä valmistaa. Parhaimmillaan punajuuritäytteinen wellington on uunituoreena.


TARVITSET

500 g punajuurta
1,5 l vettä
1 dl punaviinietikkaa
10 kokonaista mustapippuria
2 kanelitankoa
1 tähtianis
1 tl suola
600 g lehtitaikinaa
150 g salottisipulia
4 valkosipulinkynttä
800 g ruskeita herkkusieniä
100 g lehtikaalia
tuoretta timjamia
4 rkl rypsiöljyä
1,5 tl suolaa
2 tl Dijon-sinappia
0,5 tl mustapippuria
ripaus muskottipähkinää
3 rkl kauramaitoa
unikonsiemeniä

TEE NÄIN

1. Nosta lehtitaikina sulamaan.
2. Laita isoon kattilaan vesi, etikka, kokonaiset pippurit, kanelitangot, tähtianis ja suola. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää joukkoon pestyt punajuuret. Keitä punajuuria vajaan tunnin verran tai niin kauan, että ne ovat sopivan kypsiä. Kuori valutetut ja jäähtyneet punajuuret.
3. Silppua salottisipulit ja valkosipulinkynnet. Putsaa herkkusienet hyvin ja hienonna ne pieniksi kuutioiksi.
4. Huuhtele lehtikaali, poista kova lehtiruoti pois ja suikaloi lehdet.
5. Nypi tuoreen timjamin lehdet, noin neljäsosa timjamiruukusta riittää.
6. Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppua öljytyllä pannulla. Siirrä seos hetkeksi sivuun.
7. Lisää paistinpannulle öljyä ja paista herkkusieniä niin kauan, että sienistä irtoava neste haihtuu. Lisää timjami ja jatka paistamista. Ripottele joukkoon suola ja lisää mukaan myös sinappi. Siirrä sienet kulhoon, sekoita mukaan puolet sipuliseoksesta ja jäähdytä.
8. Lisää paistinpannulle öljyä ja kuullota siinä lehtikaalisuikaleita. Mausta suolalla, pippurilla ja ripauksella muskottipähkinää.
9. Kauli sulatettu lehtitaikina isoksi levyksi ja leikkaa se kahtia.
10. Levitä lehtikaalit toisen taikinalevyn päälle, mutta jätä muutaman sentin verran tilaa reunoille. Nostele sitten kokonaiset punajuuret lehtikaalipeitteen päälle. Levitä lopuksi herkkusienipaistos punajuurten päälle niin, että ne peittyvät.
11. Sivele vettä lehtitaikinan reunoille. Lisää sitten toinen taikinalevy sienillä päällystettyjen punajuurten päälle. Käännä kantena olevan taikinan reunat alimman taikinalevyn alle ja painele taikinat huolellisesti yhteen.
12. Tee muutamia viiltoja taikinaa. Sivele pintaan kauramaitoa ja koristele unikonsiemenillä. Nosta koko komeus 200-asteisen uunin alatasolle ja paista reilun puolen tunnin ajan. Anna levätä hetken ennen tarjoilua.

 

Joulun raikkain salaattikaksikko
Perinteinen rosolli saa kaverikseen raikkaat salaatit, jotka piristävät ruokailijoiden makuhermoja.

Fenkolia ja fetaa

Tuo joulupöytään tuulahdus välimeren makua salaatilla, jossa fenkoli on fetan paras kaveri. Makuelämys viimeistellään sitruunamehulla. Myös vegaaninen versio onnistuu helposti: vaihda feta vain kasviperäiseen vaihtoehtoon ja jätä hunaja pois.


TARVITSET

1 fenkoli
200 g fetajuustoa (tai kasviperäinen vaihtoehto)
1 granaattiomena
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
0,5 tl mustapippuria
0,5 tl suolaa

TEE NÄIN

1. Halkaise fenkoli kahtia, huuhtele se hyvin ja poista sekä kova kanta että keskiruoti. Viipaloi ohuiksi siivuiksi.
2. Leikkaa granaattiomena kahtia ja irrota siemenet esimerkiksi niin, että koputtelet kuorta kauhalla, jolloin siemenet putoilevat alla olevaa astiaan.
3. Sekoita öljy, hunaja, sitruunamehu hyvin yhteen. Mausta suolalla ja pippurilla. Kaada kastike fenkolien päälle. Murustele mukaan feta (tai kasviperäinen vaihtoehto) ja ripottele lopuksi granaattiomenan siemenet päälle.

Jouluinen omenasalaatti


Tässä salaatissa omena tekee tuttavuutta aurajuustomurun kanssa samalla, kun makea karpalokastike viimeistelee makuelämyksen. Vegaaninen versio onnistuu, kun aurajuuston vaihtaa itse tehtyyn homejuustolevitteeseen.


TARVITSET

250 g omenaa
0,5 rkl sitruunamehua
250 kukkakaalia
ruukku friseesalaattia
0,5 dl kuivattuja karpaloita
150 g aurajuustomurua
mustapippuria myllystä
2 dl maustamatonta jogurttia
0,5 dl karpalohilloa
suolaa

TEE NÄIN

1. Huuhtele salaatti ja revi se käsin kulhoon. Suikaloi kukkakaalit viipaleiksi. Leikkaa omenat kuutioiksi ja valuta päälle sitruunanmehu.
2. Yhdistä salaatti, omenakuutiot ja kukkakaaliviipaleet. Ripottele joukkoon karpalot ja aurajuustomuru. Vegaanisen version saat, kun vaihdat aurajuuston vegaaniseen homejuustolevitteeseen (katso ohje alempaa). Pyöräyttele päälle mustapippurilla.
3. Sekoita jogurtti, karpalohillo ja ripaus suolaa. Kaada kastike salaatin päälle.

Ihanat vegetahnat joululeivän kylkeen

Joululeivän päälle voi sipaista maukkaita tahnoja, jotka antavat ihan uudenlaista potkua niin saaristolaisleivälle kuin perinteiselle limpullekin. Ja mikä parasta: maku vain paranee, mitä pidemmälle joulunpyhissä päästään.

Vegaaninen savutofutahna / savukalatahna kotimaisesta kalasta

Tämän tahnan voit tehdä joko vegaanisena tai kotimaisesta savukalasta. Molemmat vaihtoehdot ovat herkullisia, proteiinipitoisia ja sopivat joulun makeahkojen leipien päälle. Tahnan juju on kylmäsavun maussa, joka saa pirteän vivahteen sitruunan kirpeydestä. 


TARVITSET




300 g kylmäsavutofua / 300 g kotimaista savukalaa
150 g kaurafraichea / 150 g creme fraichea
puolikas punasipuli
1 rkl sitruunamehua
1 tl raastettua sitruunankuorta
0,5 dl tuoretta basilikaa
suolaa
mustapippuria

TEE NÄIN

1. TOFU: Valuta tofusta neste pois, viipaloi ja kääri viipaleet esimerkiksi talouspaperin tai keittiöpyyhkeen sisään. Kun tofu on kuivunut riittävästi, hienonna se haarukalla. SAVUKALA: hienonna kala pieniksi paloiksi.
2. Silppua punasipuli, raasta huolella pestyn sitruunan kuori ja hienonna basilika. Yhdistä kaikki ainekset tofuun/kalaan
mausta lopuksi suolalla ja pippurilla. Jätä maustumaan jääkaappiin ennen tarjoilua.


Punainen joululevite

Punajuuri on joulupöydän luottojuures, josta syntyy myös jouluisen punainen levite. Sipaise levitettä saaristolaisleivän päälle tai maistele joululaatikoiden kyljessä.

TARVITSET

500 g punajuurta
2 valkosipulinkynttä
60 g saksanpähkinöitä
3 rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria

TEE NÄIN

1. Kuori punajuuret ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi.
2. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Asettele punajuurilohkot ja valkosipulinkynnet kuorineen leivinpaperin päälle. Kypsennä 220-asteisessa uunissa reilun vartin verran.
3. Paahda saksanpähkinät nopeasti kuivalla pannulla. Kaada paahdetut pähkinät ja kypsät punajuuret tehosekoittimeen. Purista valkosipuleiden pehmeä sisus mukaan. Lisää joukkoon sitruunamehu. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Tahna on valmista, kun se samettisen sileää.


Jälkiruokapöydän parhaat maut

Täydellisen jälkiruokapöydän kaava: pipareita, suklaata ja vielä vähän pipareita. Perinteinen taatelikakku leivotaan trendikkäästi levykakun muotoon ja valmis croissanttaikina pelastaa, kun jouluvieraat odottelevat jo oven takana.


Piparit vegaanisella homejuustolevitteellä

Sinihomejuusto on piparkakkujen luottoystävä. Kun vegaanisten piparkakkujen päälle taikoo simppelin sinihomejuustolevitteen, suut kääntyvät hymyyn. Koristele piparit pirteällä persimonilla, joka sitoo maut ihanasti yhteen.


TARVITSET

150 g maustamatonta kauratuorejuustoa
2–3 rkl vegaanista sinihomejuuston makuista dippikastikejauhetta
1 persimon
vegaanisia pipareita

TEE NÄIN

Sekoita tuorejuusto ja dippikastikejauhe yhteen. Anna maustua hetken verran jääkaapissa. Sivele juustolevitettä pipareille ja nostele viipale persimonia päälle.


Suklainen taatelikakku

Perinteinen taatelikakku peitellään vastustamattomalla fudgekuorrutteella. Kun kakun taikoo edellisenä päivänä, saavat maut levätä rauhassa niin, että ne ovat parhaimmillaan juhlan hetkellä. Hauskan levykakun saat, kun vuoraat uunipellin leivinpaperilla ja levität kakkutaikinan sen päälle.


TARVITSET

2 dl kahvia
15 tuoretta taatelia
2 tl omenaviinietikkaa
150 g margariinia
1 dl kookossokeria
3/4 dl kaakaojauhetta
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
suolaa
150 g vegaanista suklaata
2 dl kookoskermaa
0,5 dl dl maapähkinävoita
suolaa
hasselpähkinärouhetta

TEE NÄIN

1. Soseuta ensin taatelit yhdessä kahvin kanssa esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää seokseen omenaviinietikka ja margariini. Sekoita mukaan vielä sokeri, kaakaojauhe, vehnäjauhot ja leivinjauhe sekä hyppysellinen suolaa.
2. Lusikoi tasaiseksi ajettu massa vuokaan tai leivinpaperilla vuoratun uunipellin päälle. Paista kakkua 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia.
3. Sulata suklaa kattilassa. Lisää sekaan kookoskerma, maapähkinävoi ja suola. Kaada seos hieman jäähtyneen kakun päälle. Koristele hasselpähkinärouheella. Anna kakun tekeytyä jääkaappissa yön yli.






Nopeat piparicroissantit

Jouluiset croissantit taiot näpsäkästi valmiista tuoretaikinasta ja mantelitahnasta. Mainion makea herkkupala sopii yhteen niin glögin kuin kahvinkin kanssa.

TARVITSET

500 g valmista croissanttaikinaa
2 rkl mantelijuomaa
Valmista mantelitahnaa
Piparkakkumaustetta
Kanelia

TEE NÄIN

1. Irrota taikinalevyt toisistaan, sivele mantelitahnalla ja ripottele päälle oman makusi mukaan piparkakkujauhetta ja kanelia.
2. Kieritä croissantit muotoonsa ja kostuta mantelijuomalla. Paista 200-asteisessa uunissa noin vartin verran.

 

Ihanaa ja maistuvaa joulua!

New call-to-action