11.11.2019
3 Min

Keittiön biojätteistä hyötyaineiksi – älä heitä näitä pois

Jotkin biojätteet eivät kaikki ole pelkästään jätettä. Esimerkiksi kahvinporot ja munankuoret ovat oivia luonnollisia lannoitteita puutarhaan. Sen lisäksi kahvinporot ovat lähes ihmeaine, joka sopii moneen muuhunkin käyttötarkoitukseen. Kannattaa lukea tämä artikkeli ennen kuin heität biojätteeseen aineita, joilla voisikin olla muuta hyötykäyttöä. Kotona syntyvän biojätteen hyödyntäminen on kiertotaloutta parhaimmillaan.

 Käytetyt kahvinporot 

 

Aloitetaan tästä ihmeaineesta, jota menee useimmissa talouksissa biojätteeksi päivittäin. Käytettyjä kahvinporoja voit käyttää muun muassa näin:

1. Käsien puhdistus

Jäikö ruoanlaitosta käsiin hajuja? Hankaa käsiäsi käytetyillä kahvinporoilla, pyyhi porot pois ja huuhtele kätesi lämpimällä vedellä. Kahvinporot poistavat hajut tehokkaasti, ilman ylimääräisiä kemikaaleja. Tämän jälkeen kannattaa rasvata kädet.

2. Kattilan puhdistus

Paloiko ruoka pohjaan tai jumahtiko lika kiinni? Kahvinporot ovat hellävarainen tapa puhdistaa pohjaan palanut kattila tai pannu. Hankaa kahvinporoilla palanutta kohtaa, kunnes tahra irtoaa. Tämän jälkeen astian voi pestä normaalisti. Tätä kikkaa voidaan käyttää myös teflon-pintaisille pannuille ja kattiloille sekä astioille, sillä se ei vahingoita astian pintaa. 

3. Hajun poisto

Kahvilla voi raikastaa myös tunkkaisia hajuja pienistä tiloista. Poroista tulee puristaa kaikki vesitipat pois, ne voi laittaa sukkahousun palan sisään ja puristaa palloksi. Kun laitat tämän kahvipallon jääkaappiin, pakastimeen tai vaikka tunkkaisen laukun tai haisevien kenkien sisään, se imee pahat hajut itseensä. 

4. Puutarhan lannoitus

Kahvinporot sopivat hyvin happamassa mullassa viihtyvien kasvien lannoittajaksi. Tällaisia kasveja ovat muun muassa ruusut, alppiruusut, pensasmustikat, magnoliat ja hortensiat. Kahvinporot kannattaa ripotella kosteina kasvien juurille.

5. Naarmujen häivyttäminen

Kahvinporoilla voi myös naamioida puisten huonekalujen naarmuja. Sekoita kahvinporot pieneen määrään lämmintä vettä ja viinietikkaa ja levitä seos naarmun päälle – se kätkeytyy. Kun seos on vaikuttanut hetken, pyyhi se pois.

6. Marinadi lihalle

Kahvinporoja voi hyödyntää myös marinadissa grillatessa. Kahvin aromi sopii yllättävän hyvin lihalle! Esimerkiksi tällainen resepti toimii hyvin:

  • 1 rkl kahvinporoja
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 2 rlk dijon sinappia
  • 3 rkl ketsuppia
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 2 puristettua valkosipulin kynttä

 

7. Ihonkuorinta-aine

Kahvinporot ovat yksi luonnon omista, biohajoavista kuorinta-aineista. Tee seos kahvinporoista ja oliivi - tai kookosöljystä, ja kuori sillä koko vartalo. Tehoaa etenkin kuiviin jalkoihin, sekä antaa kyytiä selluliitille.

8. Jään hiekottaja

Kuivat kahviporot käyvät talvella tien hiekottamiseen. Se estää liukastumista tuomalla kitkaa, ja kahvin happo myös sulattaa jäätä. 

kahvinporot

 Kahvinporot +appelsiininkuoret 

Eläimet kauas kukkapenkeistä

Jos lemmikki on usein uudistamassa kukkapenkkiäsi omatoimisesti, kahvi yhdistettynä appelsiininkuoriin auttaa tähänkin. Jos sirottelet kukkapenkkiin kahvinporoja ja appelsiininkuoria, eivät lemmikit tai hyönteiset pidä hapokkuudesta sekä sitruksen tuoksusta, joka kahvista ja kuorista tulee kukkapenkkiin. 

 Munankuoret 

 

Munankuorilla on myös yllättävän monta käyttötarkoitusta:

1. Tuholaistorjunta

Kun murskaat munankuoret ja ripottelet niitä kasvien mullan pinnalle, se pitää etanat, madot ja tuholaiset poissa. Myöskään peura ei pidä munankuoren hajusta.

2. Termospullon puhdistus

Termospullo tai kapea kukkavaasi voivat olla vaikeat puhdistaa. Jos laitat termariin tai vaasiin saippuavettä, johon on sekoitettu murskattuja munankuoria, saat ravistamalla ne puhtaaksi.

3. Kahvin maun pehmentäjä

Tulitko ostaneeksi vääränlaista kahvia? Jos laitat kahvipannussa kahvinporojen joukkoon munankuoren, kahvi ei ole niin kitkerää, vaan sen maku pehmenee. Niin porot kuin kuoren voi laittaa tämän jälkeen kompostiin tai biojätteeseen.

4. Viemärin puhdistus

Jos laitat keittiön tiskialtaaseen pari murskattua munankuorta, voit varmistaa, ettei putkiin pääse kulkeutumaan mitään ylimääräistä. Sen lisäksi munankuoret puhdistavat putkia.

5. Tomaatin istutuskuppi

Voit täyttää puolikkaan munankuoren mullalla ja istuttaa siihen tomaatinsiemenen. Kun tomaatti alkaa keväällä kasvaa, voit suoraan siirtää taimen kuorineen puutarhaan. 

6. Kasvien kalsiumlähde

Murskatut munankuoret mullan seassa edistävät kasvien kasvua. Laita murskatut munankuoret multaan ennen kasvin istuttamista. Hajotessaan munankuoret vapauttavat maaperään kalsiumia. Munankuoret voivat auttaa monia kasveja, mutta etenkin tomaatit pitävät niistä.

7. Lääke kutinaan

Jos ihossa on pientä ärsytystä ja kutinaa, voit tehdä hoitavan seoksen munankuoresta ja omenaviinietikasta. Laita munankuoret pariksi päiväksi omenaviinietikkaan ja seostumisajan jälkeen kalsiumpitoinen seos on valmis. Jos iho näyttää selvästi ärtyneeltä, on suositeltavaa kääntyä lääkärin puoleen.

munankuoret

 Leikkuuruoho 

 

Monissa pihoissa leikattua ruohoa kertyy niin paljon, että kompostikaan ei meinaa riittää sen käsittelyyn. Leikkuujätteen voi hyödyntää kukkapenkkien ja kasvimaiden mullan lisänä. Se saa kosteuden säilymään maassa kauemmin ja lannoitetta vapautuu kasvien juurille hitaasti. Leikattu ruoho pitää maaperän irtonaisempana, jolloin kuohkeutusta ei tarvita niin usein. 

Kun ruoho maatuu, siitä tulee kasviesi luonnollinen lannoite. Jotta ruoho ei mätäne, käytetty silppukerros ei saisi olla tuoreena 3-5 cm korkeampaa. 

 

Lue tästä lisää ohjeita, miten tehdä keittiön aineksista omaan ekologista kosmetiikkaa.

New call-to-action