27.02.2019
6 Min

Kevyesti eroon turhasta tavarasta ennen muuttoa

Kun muutto on tiedossa, on käsillä paras mahdollinen aika käydä tavaroita läpi ja kääntää uusi, puhdas sivu uudessa asunnossa. Karsiminen kannattaa aloittaa mahdollisimman aikaisin, viimeistään kolme viikkoa aiemmin.

Voit aloittaa heti, kun tiedät muuton olevan edessä, vaikka siihen olisi vielä kuukausia. Kaikkea ei tarvitse tehdä yhdellä kertaa, vaan tavaran läpikäyminen kannattaa jakaa osioihin, jolloin projekti etenee sopivissa annoksissa.

Nyrkkisääntönä tarvitset 3 erilaista lajitteluryhmää, jotta tavara ei läpikäymisen jälkeen jää pyörimään epämääräisiin pois laitettaviin, vaan niille on selkeä jatkosuunnitelma. Jokaiselle ryhmälle kannattaa varata oma laatikkonsa.

 

Vinkki: Jos haluat jo helpottaa muuttoa sekä uudessa asunnossa uuden elämän aloittamista, voit kerätä myös varastoitavat tavarat samalla vaivalla omiin laatikoihinsa. Näihin kuuluvat sesonkivaatteet ja tavarat, joita et koko ajan tarvitse. Näin nämä tavarat ovat jo ennalta muuttopakattu, ja nopeutat muuttoasi merkittävästi. Uudessa asunnossa nämä laatikot siirtyvät suoraan varastoon tekemään tilaa käyttötavaroille.


Pääkategoriat tavaran lajitteluun ovat: 

Jätteeksi ja kierrätykseen menevät tavarat

Mitä tähän ryhmään kuuluu?

Käyttökelvottomat ja rikkinäiset tavarat kuuluvat roskiin. Näitä ovat esimerkiksi nyppääntyneet, kulahtaneet, muodottomaksi venyneet ja risat vaatteet, rikkinäiset tavarat ja kodinkoneet. Useimmille tavararyhmille, kuten vaatelumpuille, elektroniikalle tai huonekaluille, on nykyisin omat kierrätyspisteensä. Niistä löydät listan tämän artikkelin lopussa.

 

Lahjoitettavat tavarat

Mitä tähän ryhmään kuuluu?

Näitä ovat tarpeettomat mutta toimivat ja hyväkuntoiset tavarat, kodinkoneet ja vaatteet.  Jollei kyseessä ole jokin uudenveroinen merkkituote, desing- tai antiikkitavara, on usein lahjoitus mutkattominta ja järkevintä.

Muuttoruljanssin yhetydessä ei ehkä  kannata muutaman euron roposen vuoksi käyttää arvokasta aikaansa pikkutavaran myymiseen. Lahjoittaminen on nopeampaa ja helpompaa, ja siitä tulee myös hyvä mieli - niin sinulle kuin lahjoituksen saajalle.

Myytävät tavarat

Mitä tähän ryhmään kuuluu?

Nämä tavarat ovat niitä, joilla edelleen on todellista jälleenmyyntiarvoa. Jos tiedät esimerkiksi kodinkoneen olevan todella laadukas ja uusi tai vaatteen olevan edelleen trendikäs tai laadukas klassikko, on perusteltua laittaa tavara myytävien joukkoon.

Muista kuitenkin, että käytetty tavara on aina käytetty, ja laita sille kirpparihinta. Vertaile esimerkiksi netissä, minkälaisiin hintoihin vastaavia tuotteita myydään ja ostetaan. On parempi saada tavarasta vähän vähemmän kuin ylihinnoitella se tunnesyistä – ja torpata näin kaupat kokonaan.

Tärkeää on muistaa, mistä syystä olet tavaraa myymässä. Ensisijainen tarkoitus on päästä tavarasta eroon. Koska raha on jo käytetty tavaran hankintahetkellä, et menetä mitään, vaikka lopulta luopuisit tavarasta myös ilmaiseksi, jollei sille ole kysyntää myytävänä tuotteena. Tärkeintä on, ettei turha tavara jää tukkimaan uuden kotisi nurkkia.

Katri_Lehtola_KEKSI_Fortum_nuorten_muutto_20181023_KORTTI2-813

Miten valita pois laitettavat tavarat? 

Tähän löytyy monta eri tyyliä sen mukaan, onko kyseessä vaikkapa Konmari-metodi vai joku muu ammattijärjestäjä. Yleisiä päälinjoja voi hahmottaa niin järjellä kuin tunteella.


 1. Onko esine rikki vai käyttökelpoinen? Rikkinäiset esineet, joita et todennäköisesti tule korjauttamaan, ovat jätettä.
 2. Käytätkö esinettä? Jos et, voi olla aika luopua siitä.
 3. Jos esine tuhoutuisi, hankkisitko uuden sen tilalle? Jos et, luultavasti et tarvitse esinettä.
 4. Tuoko esine sinulle erityisen paljon iloa? Jos tuo, se luultavasti kannattaa säilyttää.

Työjärjestys auttaa projektissa 

Ennen muuttoa kannattaa tehdä asiat järjestelmällisesti, jotta raivaaminen ei tule muuton tielle. Oikea järjestys helpottaa itse muuttoa.

 1. Aloita esineistä, joita et käytä paljon. Näitä ovat esimerkiksi varastotavarat.
 2. Käy läpi huone ja kaappi kerrallaan.
 3. Lajittele pois laitettavat tavarat samalla, kun käyt niitä läpi.
 4. Merkitse laatikoihin selvästi, mitä missäkin on.
 5. Kun olet kerran päättänyt laittaa tavaran pois, älä käy uudelleen pohtimaan päätöstäsi.
 6. Suunnittele kierrätysryhmittäin, minä päivänä järjestät tavaran pois viemisen tai tavaran noudon.

Kun itse lajitteluprosessi on tehty, voit huojentunein mielin onnitella itseäsi siitä, että muuttoapusi ei joudu kantamaan ylimääräisiä laatikoita uuteen kotiisi – ja uudessa kodissasi on siten vain tavaroita, jotka olet sinne valinnut.


Mihin kierrättää erilaiset tavarat?

Myyntipaikat:

 • Erilaiset kirpputorit
 • Siivouspäivä-tapahtumissa voit myydä tavaraa ulkosalla
 • Erilaiset second hand-liikkeet
 • Facebookin erilaiset myyntiryhmät
 • Tori.fi
 • Huuto.net
 • Zadaa - sovellus

Käyttökelpoisia vaatteita ottaa lahjoituksena vastaan:

 • Kierrätyskeskus
 • UFF, joka toimittaa osan lahjoitusvaatteista myytäväksi Afrikkaan
 • Facebookin lahjoitusryhmät
 • Lasten hyväkuntoiset vaatteet ottaa vastaan lasten tasa-arvoisuutta ajava sitoutumaton järjestö Hope
 • Käytetyn tavaran liike Fida
 • Pelastusarmeijan kierrätyspisteet ja myymälät
 • Seurakunnat
 • Työttömien yhdistykset
 • Punaisen Ristin Kontti
 • Tori.fi

Vaatelumppuja keräävät:

 • Vaatekaupat
 • Jos kunnassasi poltetaan jätteet, voi lumpun laittaa myös tavallisen jätteen sekaan.
 • Paikalliset toimijat, jotka käyttävät materiaalit hyväkseen. Näitä ovat esimerkiksi Nextiili (Tampere), Texvex (Turku, Forssa, Hämeenlinna), Recci (Helsinki, Uusimaa), Kiertopiste (Pori) ja EkoCenter (Jyväskylä). Voit ottaa selvää oman paikkakuntasi tekstiilien kerääjistä, jos sinulla on aikaa ja haluat olla erityisen eettinen ja ympäristöystävällinen.

Kierrätettävä tavara ja muu jäte:


 • Ehjät, puhtaat ja käyttökelpoiset tavaralahjoitukset ottaa vastaan kierrätyskeskus.
 • Pääkaupunkiseudulla kiertävät myös keräysautot hakemassa lahjoitettavaa tavaraa tai voit tilata tavaralle oman noutopalvelun.

 

p.s Muista muuton yhteydessä myös sähkösopimus

Tee sähkösopimus

 

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
Tilaa