Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Kierrätetty muovi saa uuden elämän Fortumin jalostamossa

Muovinkeräykseen ja kierrätykseen on viime vuosina alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota. Olet myös saattanut huomata konkreettisen muutoksen omassa taloyhtiössäsi; muovinkeräysastioita löytyy yhä useammilta jätepisteiltä. Tiesitkö, että näiltä jätepisteiltä kaikki keräysmuovi matkaa Fortumin jalostuslaitokselle Riihimäelle?


Muovia ei siis lennätetä Kiinaan, vaikka jotkut saattavat elää edelleen siinä uskossa. Sama muovi, jonka olet vienyt taloyhtiön keräykseen, saattaa myöhemmin päätyä takaisin kotiisi vaikkapa tiskiharjana tai olla mökkilaiturin rakennusaineena.

Muovin kierrätyksessä jäte muuttuu uudeksi raaka-aineeksi


Tällä hetkellä etsitään globaalisti kestävämpiä ratkaisuja ympäristöystävälliseen energiantuotantoon ja materiaalien kierrätykseen, ja Fortum on mukana näiden ratkaisujen kehittämisessä ja tarjoamisessa. Maailmanlaajuisesti on herätty siihen, ettei muovijätettä voida sallia syydettävän enää meriin vahingoittamaan merten monimuotoisuutta, vaan oikea suunta on kerätä muovi talteen.


Iloinen uutinen on, että tätä Suomessa ollaan nyt hyvässä vauhdissa, ja muovinkeräysastetta tullaan vain nostamaan lähivuosina. Esimerkiksi vuonna 2021 pääkaupunkiseudulla muovinkeräys muuttuu pakolliseksi vähintään viiden asunnon taloyhtiöissä.


Muovia kannattaa kerätä, koska se on raaka-aineena pitkälti uusiokäyttöön sopivaa; kierrätysmuovista saadaan helposti uusia tuotteita.  Siksi on tärkeää valjastaa muovi palvelemaan kiertotaloudessa niin pitkään kuin mahdollista. Kiertotalouden periaatteen mukaisesti jäte ei ole vain jätettä, vaan se voidaan hyödyntää uutena raaka-aineena.

Muovia ei kuljeteta Suomesta ulkomaille, vaan Riihimäelle


Fortum on keskeisessä roolissa muovin kierrätyksessä Suomessa, sillä kaikki asuinkiinteistöistä ja Rinki-ekopisteillä kerätty muovi päätyy Fortumin muovijalostamolle.


Muovin lajittelu alkoi Suomessa vuonna 2016, kun Riihimäen muovijalostamo perustettiin. Muovin kierrätys on asiana vielä tuore, ja siksikin siihen on liittynyt myös vääriä käsityksiä. Muovijätettä ei kuljeteta Suomesta ulkomaille. Kotitalouksilta kerätty muovi kierrätetään Suomen sisällä Riihimäen muovijalostamossa.

Mitä kerätylle muoville tehdään Riihimäellä?

Kun keräämäsi kotitalousmuovit sekä Fortumin keräämät kaupan, teollisuuden muovijätteet saapuvat Riihimäelle, alkaa jalostus. Riihimäelle tulevasta muovista 75 prosenttia kierrätetään uusiomuoviksi. Loput, eli kierrätykseen kelpaamaton muovi, hyödynnetään energiantuotannossa; siitä tehdään energiapolttoainetta, jolla tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä Suomessa.


Fortumin muovinjalostuksessa kierrätysmuovista syntyy Fortum Circo -uusiomuovia Fortum Circo -muovigranulaatti on valmista kierrätysraaka-ainetta muoviteollisuudelle.

Muovin kierrättäminen vie vain noin 15 prosenttia energiasta, jonka uuden muovin valmistaminen vaatii. Ero kierrätysmuovin ja uuden muovin välillä on täten varsin huikea! Tuotteiden raaka-aineena kierrätysmuovi on paitsi laadukasta, myös muovituotteiden valmistajille neitseellistä raaka-ainetta ympäristöystävällisempää.


Jalostamalla muovi saadaan kiertämään materiaalina niin pitkään, kun sillä arvoa – muovin voi kierrättää jopa kymmenen kertaa.


Millaisia tuotteita kierrätysmuovista saadaan?

Fortum Circo -kierrätysmuovista tehdyt tuotteet tunnistat Fortum Circo-merkinnästä. Kaupoista löytyy esimerkiksi Sini-siivousvälineitä, jotka ovat Fortum Circo-muovista valmistettuja. Sinullakin saattaa olla jo kotonasi näitä tuotteita!


Kierrätysmuoviprofiileista valmistettuja tuotteita löytää usein esimerkiksi kohteista, joissa vaaditaan erinomaista kosteuden- ja kulutuksenkestoa. Vaikkapa kesämökin laituri voi olla kierrätysmuovista, ja piharakennukseen voidaan tehdä alusrakenteet niin ikään kierrätysmuovista.

  • Kierrätysmuoviprofiilille sopiva kohteita ovat esimerkiksi aidat ja aidantolpat, puistokalusteet, terassien, laitureiden ja kevyiden piharakennusten alusrakenteet sekä sokkelit.
  • Myös talleissa ja navetoissa kierrätysmuoviprofiilia käytetään muun muassa karsinoiden ritilöinä ja sähköpaimentolppina.
  • Julkisrakentamisessa kierrätysmuovi soveltuu esimerkiksi meluaidoiksi sekä erilaisiksi ritilöiksi ja laatoiksi.

 

Fortum-muovinjalostusprosessi-infograafi-1-v4

Jokaisella kierrättämälläsi muovipakkauksella on väliä

Muovipakkausten lajittelu ei siis ole turhaa työtä – se on raaka-aineen kierrätystä. Jos omassa taloyhtiössä muovin kierrätys ei ole vielä mahdollista, muovipakkauksia kerätään yli 620 Rinki-ekopisteessä kautta Suomen. Lähin muovipakkauksia vastaanottava Rinki-ekopiste on helppo tarkistaa tästä.  

 

Hae inspiraatiota muovin keräyksen järjestämiseen kodin sisustukseen sopivalla tavalla ihastuttavasta Char and the City -blogista.

Lisää samasta aihealueesta

Ympäristö

   |   
Matala Itämeri on herkkä haavoittumaan. Yhteistyö on tarpeen, jotta saamme pienen, mutta ainutlaatuisen meremme terveeksi.   Puhdas luonto kirkkaine vesistöineen on osa ...
Lue lisää

Ekologisuus, Ympäristö

   |   
Fortumin ekologisen elämäntavan testin vastauksista saatiin kiinnostavaa tietoa suomalaisten elämäntavoista. Testiin on vastannut tällä hetkellä yli 4000 suomalaista. ...
Lue lisää

kierrätys, Ympäristö

   |   
Monista vanhoista esineistä ja tarpeettomista materiaaleista saa tehtyä ihastuttavaa DIY-sisustusta – pienellä budjetilla ja yksinkertaisin työkaluin, joita kotoa jo ...
Lue lisää

Ympäristö, ekoteko

   |   
Ympäristöystävällisempiä tekoja voi tehdä helposti arjessa – usein saatat jo toimia ekologisesti tietämättäsikin! Tässä 23 arkisen ekoteon checklist, josta voit ottaa ...
Lue lisää
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, Muuttotarinoita, Asiakastarinat

   |   
Kun sopivankokoista omakotitaloa ei löytynyt Jyväskylästä valmiina, Antti Minkkinen ja Annika Temonen rakensivat sellaisen itselleen ekologisuutta ja kestävää ...
Lue lisää

Ekologisuus, Asuminen, remontti

   |   
Onko remontti tulossa ajankohtaiseksi – tai syyhyääkö sisustajan sormet tekemään pientä pintaremonttia ja freesausta omaan kotiin? Oli kyseessä sitten uuden ilmeen ...
Lue lisää
Fortum-cta-banneri-600x400-1
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin (avoinna ma-pe 7-22, la-su 9-17)
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA