02.06.2019
2 Min

Kierrätetty muovi saa uuden elämän Fortumin jalostamossa

Muovinkeräykseen ja kierrätykseen on viime vuosina alettu kiinnittää yhä enemmän huomiota. Olet myös saattanut huomata konkreettisen muutoksen omassa taloyhtiössäsi; muovinkeräysastioita löytyy yhä useammilta jätepisteiltä. Tiesitkö, että näiltä jätepisteiltä kaikki keräysmuovi matkaa Fortumin jalostuslaitokselle Riihimäelle?


Muovia ei siis lennätetä Kiinaan, vaikka jotkut saattavat elää edelleen siinä uskossa. Sama muovi, jonka olet vienyt taloyhtiön keräykseen, saattaa myöhemmin päätyä takaisin kotiisi vaikkapa tiskiharjana tai olla mökkilaiturin rakennusaineena.

Muovin kierrätyksessä jäte muuttuu uudeksi raaka-aineeksi


Tällä hetkellä etsitään globaalisti kestävämpiä ratkaisuja ympäristöystävälliseen energiantuotantoon ja materiaalien kierrätykseen, ja Fortum on mukana näiden ratkaisujen kehittämisessä ja tarjoamisessa. Maailmanlaajuisesti on herätty siihen, ettei muovijätettä voida sallia syydettävän enää meriin vahingoittamaan merten monimuotoisuutta, vaan oikea suunta on kerätä muovi talteen.


Iloinen uutinen on, että tätä Suomessa ollaan nyt hyvässä vauhdissa, ja muovinkeräysastetta tullaan vain nostamaan lähivuosina. Esimerkiksi vuonna 2021 pääkaupunkiseudulla muovinkeräys muuttuu pakolliseksi vähintään viiden asunnon taloyhtiöissä.


Muovia kannattaa kerätä, koska se on raaka-aineena pitkälti uusiokäyttöön sopivaa; kierrätysmuovista saadaan helposti uusia tuotteita.  Siksi on tärkeää valjastaa muovi palvelemaan kiertotaloudessa niin pitkään kuin mahdollista. Kiertotalouden periaatteen mukaisesti jäte ei ole vain jätettä, vaan se voidaan hyödyntää uutena raaka-aineena.

Muovia ei kuljeteta Suomesta ulkomaille, vaan Riihimäelle


Fortum on keskeisessä roolissa muovin kierrätyksessä Suomessa, sillä kaikki asuinkiinteistöistä ja Rinki-ekopisteillä kerätty muovi päätyy Fortumin muovijalostamolle.


Muovin lajittelu alkoi Suomessa vuonna 2016, kun Riihimäen muovijalostamo perustettiin. Muovin kierrätys on asiana vielä tuore, ja siksikin siihen on liittynyt myös vääriä käsityksiä. Muovijätettä ei kuljeteta Suomesta ulkomaille. Kotitalouksilta kerätty muovi kierrätetään Suomen sisällä Riihimäen muovijalostamossa.

Mitä kerätylle muoville tehdään Riihimäellä?

Kun keräämäsi kotitalousmuovit sekä Fortumin keräämät kaupan, teollisuuden muovijätteet saapuvat Riihimäelle, alkaa jalostus. Riihimäelle tulevasta muovista 75 prosenttia kierrätetään uusiomuoviksi. Loput, eli kierrätykseen kelpaamaton muovi, hyödynnetään energiantuotannossa; siitä tehdään energiapolttoainetta, jolla tuotetaan kaukolämpöä ja sähköä Suomessa.


Fortumin muovinjalostuksessa kierrätysmuovista syntyy Fortum Circo -uusiomuovia Fortum Circo -muovigranulaatti on valmista kierrätysraaka-ainetta muoviteollisuudelle.

Muovin kierrättäminen vie vain noin 15 prosenttia energiasta, jonka uuden muovin valmistaminen vaatii. Ero kierrätysmuovin ja uuden muovin välillä on täten varsin huikea! Tuotteiden raaka-aineena kierrätysmuovi on paitsi laadukasta, myös muovituotteiden valmistajille neitseellistä raaka-ainetta ympäristöystävällisempää.


Jalostamalla muovi saadaan kiertämään materiaalina niin pitkään, kun sillä arvoa – muovin voi kierrättää jopa kymmenen kertaa.


Millaisia tuotteita kierrätysmuovista saadaan?

Fortum Circo -kierrätysmuovista tehdyt tuotteet tunnistat Fortum Circo-merkinnästä. Kaupoista löytyy esimerkiksi Sini-siivousvälineitä, jotka ovat Fortum Circo-muovista valmistettuja. Sinullakin saattaa olla jo kotonasi näitä tuotteita!


Kierrätysmuoviprofiileista valmistettuja tuotteita löytää usein esimerkiksi kohteista, joissa vaaditaan erinomaista kosteuden- ja kulutuksenkestoa. Vaikkapa kesämökin laituri voi olla kierrätysmuovista, ja piharakennukseen voidaan tehdä alusrakenteet niin ikään kierrätysmuovista.

  • Kierrätysmuoviprofiilille sopiva kohteita ovat esimerkiksi aidat ja aidantolpat, puistokalusteet, terassien, laitureiden ja kevyiden piharakennusten alusrakenteet sekä sokkelit.
  • Myös talleissa ja navetoissa kierrätysmuoviprofiilia käytetään muun muassa karsinoiden ritilöinä ja sähköpaimentolppina.
  • Julkisrakentamisessa kierrätysmuovi soveltuu esimerkiksi meluaidoiksi sekä erilaisiksi ritilöiksi ja laatoiksi.

 

Fortum-muovinjalostusprosessi-infograafi-1-v4

Jokaisella kierrättämälläsi muovipakkauksella on väliä

Muovipakkausten lajittelu ei siis ole turhaa työtä – se on raaka-aineen kierrätystä. Jos omassa taloyhtiössä muovin kierrätys ei ole vielä mahdollista, muovipakkauksia kerätään yli 620 Rinki-ekopisteessä kautta Suomen. Lähin muovipakkauksia vastaanottava Rinki-ekopiste on helppo tarkistaa tästä.  

 

Hae inspiraatiota muovin keräyksen järjestämiseen kodin sisustukseen sopivalla tavalla ihastuttavasta Char and the City -blogista.

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
Tilaa