Aloitetaan tarina tutuimmasta osuudesta: kaikki jo tietävät, että virukset siirtyvät ihmisestä toiseen mm. käsikontaktin kautta. Muun muassa arkisella kauppareissulla eteen osuu lukuisia ovenkahvoja, joihin koskevat lukuisat sormet.
Mikrobit siirtyvät kädestä kahvaan ja kahvasta käteen
Julkisissa tiloissa ja kaupoissa käy päivän mittaan satoja tai tuhansia ihmisiä. Jokaiseen kosketuspintaan, kuten ovenkahvoihin, kajotaan lukuisia kertoja sormilla tai kämmenellä. Moni desinfioi tai pesee kätensä saapuessaan tilaan, osa ei.
Vaikka käsienpesu on tärkein keino virusten leviämisen ehkäisyssä, sekään ei yksin tee autuaaksi. Riittää, että käsipesun jälkeen hieraisee ohimennen kasvojaan tai katsoo puhelimestaan kauppalistaa – ja taas kontaminaatio on valmis.
Pintoja myös puhdistetaan jatkuvasti ja tehostetusti, mutta niitä ei ole mahdollista pyyhkäistä jokaisen käyttäjän jälkeen. Tartuntariski on ja pysyy ponnisteluista huolimatta, vaikka toki pieneneekin niiden avulla. Mikä neuvoksi, jotta riskiä saataisiin kutistettua lisää?
Ovi auki käsin koskematta: Fortum Vipu
Sairaaloissa tartuntoja vältellään erityisen hanakasti, ja niissä onkin käytetty jo vuosikymmeniä mm. käsivarrella tai kyynärpäällä avattavia hanoja, sillä käsivarsi on kämmentä ja sormia huomattavasti hygieenisempi työkalu.
Fortumilla heräsi ajatus: voisiko myös ovet avata tartuntaturvallisemmin, käsivarrella? Julkisten tilojen ovenkahvat ovat yksi pahimmista mikrobien leviämispisteistä.
Liiketunnistimet on toki jo keksitty, mutta kauppiaat ja julkisyhteisöt tarvitsisivat kustannustehokkaampia, toimintavarmoja ja nopeasti asennettavia vaihtoehtoja. Jo keskikokoisessa kaupassa voi olla kymmeniä avattavia kylmäkaapin ovia, eikä liiketunnistinoven asentaminen niistä jokaiseen ole mahdollisuuksien rajoissa.
Fortumin ja Fiskars Group liittivät voimansa yhteen kehittääkseen ajatusta edelleen. Intensiivisen yhteistyön tuloksena syntyi Vipu, kahva, josta oven voi avata kyynärvarrella.
Näin Vipu toimii:
Ympäristöystävällinen materiaalikin kahvaan oli käsivarren ulottuvilla: Fortum oli jo aikaisemmin kehittänyt Circo® -kierrätysmuovin, joka sopisi kahvan materiaaliksi kuin nenä päähän.
Fortum Circo®: muovipakkauksen toinen elämä
Fortum Circo® -kierrätysmuovi valmistetaan pääosin muovijätteestä, jonka kotitaloudet keräävät kierrätysastioihin. Myös teollisuuden ja kaupan muovijäte tulee hyödynnetyksi.
Muovi kuljetetaan Fortumin Riihimäen jalostamolla, jossa se saa arvoisensa käsittelyn uusioraaka-aineena: se pestään, kuivataan ja käsitellään rakeeksi, josta tehdään uusia esineitä esimerkiksi 3D-tulostamalla. Yksi näistä esineistä on edellä esitelty Vipu.
Kiitos sinulle, kierrättäjä!
Fortumin Vivun ja Circo®n tarinassa on iso rooli sinulla, joka kierrätät muovia. Mikä tahansa Vipu-kahvoista voi olla peräisin juuri niistä muovijätteistä, jotka tunnollisesti lajittelit jokin aika sitten.
Vaivastasi sinua kiittää moni: luontoäiti, vastuulliset kuluttajat, ympäristöystävällisyyteen panostava teollisuus ja me Fortumilla. Ehkä myös joku, joka välttyi tartunnalta: sinä annoit materiaalin Vipu-kahvaan ja saatoit siten välillisesti jopa pelastaa hengen.
Kiitos.