Yksi ei voi sietää kuumaa ja nukkuu parhaiten viileässä. Toinen rakastaa lämpöä ja vetää helteelläkin villasukat jalkaan ihan vain varmuuden vuoksi. Meitä on joka lähtöön, mitä kodin lämpötiloihin tulee. Energian hintojen ollessa korkealla, moni varmasti miettii lämmityksestä aiheutuvia kuluja. Oikea lämmitys on kuitenkin monella muullakin tapaa merkityksellinen asia kuin vain kukkarolle!
Lämpötilan mittaaminen
Lämpötilojen tarkkaileminen ja säätäminen on luonnollisesti aloitettava mittauksella. Mahdollisimman tarkan lämpötilan mittaamiseksi, mittaus tulisi suorittaa etäällä ikkunoista sekä seinistä ja noin 1-1,5 metrin korkeudella lattiasta. Tällöin lukeman tulisi vastata parhaiten huoneen todellista lämpötilaa. Jokaisen omat mieltymykset vaikuttavat luonnollisesti siihen miten kotia viilennetään ja lämmitetään, sillä kotona asumismukavuus on tietenkin keskeisintä. Lämpötiloille on kuitenkin olemassa myös suosituksia, eri huoneille omansa niiden käyttötarkoituksesta riippuen.
Sopivat lämpötilat eri huoneisiin
Sosiaali- ja terveysministeriön laatima asumisterveysohje antaa ohjeistuksia asuinhuoneistojen lämpötilojen suhteen. Siinä todetaan, että terveyshaittoja voi aiheutua jos huoneiston sisälämpötila alittaa 18 astetta tai ylittää 26 astetta, paitsi jos lämpeneminen johtuu ulkoilman lämpötilasta. Lämpötila sisällä ei kuitenkaan koskaan saisi ylittää 32 astetta. Lämmityskaudella ohjeenmukainen lämpötila on 23-24 astetta ja muulloin sopivaksi tasoksi ohjeessa todetaan 21 astetta. Sisäilmayhdistys ja Hengitysliitto suosittavat asunnon sisälämpötilaksi 20-22 astetta. Kuluttajia energia-asioissa ohjaava Motiva suosittaa niinikään samaa sisälämpötilaa ja makuuhuoneen lämpötilaksi 18-20 astetta. Varastotilojen lämmöksi riittää matala peruslämpö eli noin 10 astetta ja autotallille senkin alle. Tuo lämpö riittää pitämään tilat plussan puolella ja estää enimmän kosteuden kertymisen.
Kylpyhuoneessa sopiva lämpötila on asteen tai pari muuta huoneistoa lämpimämpi sillä lämpö edistää tilan kuivumista ja ehkäisee kosteuden kertymistä. Monissa kaukolämmöllä lämpiävissä taloissa kylpyhuoneiden lattialämmitys on myös kytketty kaukolämpöön. Mikäli kylpyhuoneessa kuitenkin on sähkökäyttöinen lattialämmitys, kannattaa muistaa kylpyhuoneen ovi pitää suljettuna aina lämmityksen ollessa päällä, etenkin kaukolämmöllä lämpiävissä huoneistoissa. Kylpyhuoneen ollessa muuta huoneistoa lämpimämpi, etenkin viileämmillä ilmoilla sähköinen lattialämmitys voi yrittää lämmittää koko asuntoa pelkän kylpyhuoneen sijaan ja se taas näkyy nopeasti kohonneena sähkölaskuna.
Lämpötilan vaikutus hyvinvointiin
Kodin lämpötiloilla on vaikutusta hyvinvointiimme. Liian korkea lämpötila voi aiheuttaa kuivuuden tunnetta, iho-oireita herkästi oireileville sekä hengitysvaikeuksia. Myös väsymys ja keskittymisvaikeudet lisääntyvät liian korkeassa lämpötilassa. Lisäksi liian korkeassa lämpötilassa saattaa huonekaluista ja rakenteista vapautua kaasumaisia epäpuhtauksia, jotka voivat ärsyttää herkimpiä. On arvioitu, että huoneen lämpötilan laskeminen 24 asteesta 21 asteeseen vähentää sisäilmasta johtuvien oireiden määrää jopa kolmanneksella. Kuumimpaan kesäaikaan asuintilojen lämpötilaan voi olla haastava vaikuttaa mikäli tilaan ei ole asennettu ilmastointia tai ilmalämpöpumppua. Olemme aiemmin jo koonneet vinkkejä helteillä viilentymiseen ja niitä voi käydä lukemassa tästä blogiartikkelista. Myös liian matala lämpötila voi olla haitallinen ja madaltaa asumisviihtyvyyttä sekä voi aiheuttaa herkemmille lihas- ja nivelkipuja. Liian alhaisissa lämpötiloissa kosteus alkaa helpommin kerääntyä pinnoille ja voi pidemmällä aikavälillä lisätä kosteus- ja homevaurioiden riskiä.
Säästöä säätämällä
Sähköllä lämpiävissä talouksissa, vuotuisesta sähkönkulutuksesta ehdottomasti suurin osa kuluu juuri lämmittämiseen. Senpä takia sillä on merkitystä myös lompakolle sekä ympäristölle, millaista lämpötilaa kodeissamme pidämme. Jo 1 asteen verran matalampi huonelämpötila tuo noin 5% säästön kulutukseen. Lämpötilaa ei lämmityskauden aikana kuitenkaan kannata kerralla laskea liikaa, ihan jo oman asumismukavuuden takia. Alennus kannattaa tehdä korkeintaan yksi aste kerrallaan, aina viikon tai kahden välein, sillä viikossa ihminen tottuu alempaan lämpötilaan.
Lue lisää vinkkejä sähkönsäästöön markkinakatsaus-sivulta.
Kaukolämmöllä lämpiävissä taloissa voi huoneistojen lämpötilojen hienosäätö olla joskus haastavaa. Mikäli huoneisto tuntuu jatkuvasti liian kuumalta tai liian viileältä, eikä omaa patteria säätämällä tunnu tulevan siihen muutosta, kannattaa olla yhteydessä taloyhtiön isännöitsijään koko yhtiön lämpötilanteen selvittämiseksi. Koko talon lämpöä voidaan säätää keskitetysti lämmönjakohuoneen kautta ja toki talon lämmitysverkko vaatii myös ajoittain huoltoa ja tasapainotusta, joka vaikuttaa lämpötiloihin.
Ilmanvaihdosta hyöty irti lämmönsäätelyssä
Etenkin uudemmissa taloissa on usein koneellinen ilmanvaihto ja asukkaan kannattaakin perehtyä sen käyttöön ja eri säätöihin. Koneellisen ilmanvaihdon aktiivinen tarkkailu ja seuranta voi tuoda yllättävän ison säästön sähkölaskuun vuoden aikana. Pakkasella on syytä pitää ilmanvaihto säädettynä matalalle. Tällöin ilma vaihtuu, mutta lämpö pysyy sisällä. Suurimman osan vuodesta ilmanvaihdon normaaliasetus on riittävä. Erityisen suurelle se kannattaa säätää vain tilapäisesti erikoistilanteissa, kuten jos tilassa on paljon ihmisiä tai jos ruoanlaitosta tulee paljon käryä. Mikäli taas koti on tyhjillään esimerkiksi loman aikana, voi ilmanvaihdon säätää poissaoloasentoon.
Painovoimaisen ilmanvaihdon säätäminen ei useinkaan ole huoneistoissa mahdollista, mutta mikäli asunnossa on säädettävät venttiilit, ne on syytä kääntää pienemmälle talvella. Tällöin lämpö ei pääse karkaamaan harakoille, mutta ilma edelleen vaihtuu. Myös ikkunoiden mahdolliset venttiilit on syytä säätää talvella pienemmälle. Ikkunoiden tiivisteet myös kannattaa aivan kaikkien tarkastaa säännöllisesti turhien lämpövuotojen ehkäisemiseksi.
Ilmalämpöpumput ovat viime vuosina yleistyneet nopeaa vauhtia niin omakotitaloissa kuin asuinhuoneistoissakin. Laitteissa on eroja ja parhaan hyödyn saamiseksi, kannattaa tutustua oman pumpun käyttöohjeisiin ja asetuksiin. Lisäksi ilmalämpöpumppujen kanssa tulee huomioida mahdolliset taloyhtiön ohjeet ja rajoitukset pumpun käyttöön. Esimerkiksi kerrostaloissa ei välttämättä ole sallittua käyttää pumppua lämmittämiseen. Mikäli et ole varma oman taloyhtiösi ohjeistuksesta, ole yhteydessä isännöitsijään!