27.06.2022
4 Min

Pitkä kuuma kesä – näin koti pysyy viileänä ja sähkönkulutus järkevänä

Huh hellettä! Moni rakastaa kesällä helteitä, auringon kuumuutta ja ihoa hellivää lämpöä. Helle tuo kuitenkin tullessaan tukalan kuumuuden myös sisätiloihin ja pitkittyessään se vaikeuttaa nukkumista ja aiheuttaa väsymystä ja ärtymystä. Etenkin trooppiset yöt, jolloin lämpötila on myös yöllä yli 20 astetta, aiheuttavat monille liiankin hikisiä oltavia.

Onneksi helpotusta helteisiin ja keinoja kodin viilentämiseksi riittää ja niistä löytyy jokaisen kodille ja kukkarolle sopivia ratkaisuja. Keräsimme käyttökelpoisia vinkkejä, miten viilennät kotisi helteillä ja pidät liiat lämmöt asuntosi ulkopuolella. Toimivien kotikonstien lisäksi tarjolla on eritasoisia sähkölaitteita aina kevyistä pöytätuulettimista järeämpiin ilmalämpöpumppuihin.  

Helpot keinot kodin viilentämiseen helteellä

Pidä ovet ja ikkunat kiinni helteellä. Kun ulkolämpötila huitelee hellelukemissa, ei sitä kannata päästää ovien ja ikkunoiden kautta kuumentamaan myös sisätiloja. Odota siis myöhäisemmän illan ja yön viileyttä ennen ikkunoiden avaamista ja tuuletusta - varmista että ulkolämpötila on kodin lämpötilaa alempi, ennen kuin avaat ikkunat, muutoin tuuletuksesta ei ole apua. Suosi läpivetoa, jos mahdollista. Kerrostalossa voi kokeilla, auttaisiko samanaikainen oven avaaminen rappuun ja omasta ikkunasta tuuletus kodin viilentämiseen.

Suljethan sälekaihtimet oikein päin?  Helteellä verhot ja sälekaihtimet blokkaavat ylimääräistä auringon lämpöä. Tarkista, että olet sulkenut sälekaihtimet helteellä pullea puoli ulospäin, jolloin ne heijastavat auringon valon ja uv-säteilyn takaisin pihalle. Jos mökille tai omakotitaloon on mahdollista asentaa markiisit, ne pitävät hyvin lämpöä loitolla.

Vältä uunin ja lieden käyttöä, jos mahdollista. Helteellä kuuman lieden ääressä ruoanlaitto on tukalaa ja lisäksi liesi ja uuni lämmittävät sisäilmaa vielä entisestään. Varaa hellejaksolle ruokaisia salaatteja ja muita kylmiä tai vain vähän lämmitystä vaativia ruokia. Suosi mikroaaltouunia. Sähkönkulutusta ajatellen avonaisen jääkaapin oven edessä ei kannata kauaa seisoskella, sillä jääkaapit ja pakastimet toimivat helteellä muutenkin täydellä teholla pitääkseen tasaisen kylmän lämpötilan.

Säädä patterit ja kylpyhuoneen lattialämmitys minimiin. Tarkista, ettei kotonasi ole lämpöpatterit päällä tai kylpyhuoneen lattialämmitys ole unohtunut täysille.

Siivoa ja puhdista kodinkoneet, niin ne tuottavat vähemmän lämpöä. Puhtaat kodinkoneet toimivat nopeammin ja varmemmin ja kuluttavat vähemmän sähköä, oli sitten kyseessä kahvinkeitin tai jääkaappi-pakastin. Sulata pakastin ja siivoa kylmälaitteen takana oleva lauhdutinritilä ja kompressori ennen helteitä, sillä ylimääräinen lika ja pöly haittaavat ilmankiertoa, lisäävät sähkönkulutusta ja heikentävät laitteen suorituskykyä.

Apua kodin viilennykseen sähkölaitteista

Kun helle jatkuu, alkaa moni toivoa kotiinsa järeämpääkin viilennystä ja ottaa suunnaksi kodinkoneliikkeen tai rautakaupan. Vaikka helle saakin ajatukset solmuun, on kaupoilla syytä säilyttää maltti. Kuinka kalliita investointeja olet valmis tekemään torjuaksesi muutamien kesäisten hellepäivien kuumuuden? Kesäsäät tunnetusti vaihtelevat, ja Ilmatieteen laitoksen tilastoinnin mukaan Suomessa on mitattu touko-syyskuun jaksolla hellepäiviä 3–65 kpl kesästä riippuen. Ostohinnan lisäksi viilennykseen tarkoitetut laitteet kuluttavat sähköä ja kaipaavat huoltoa.

Sähkölaitteita hankkiessasi tee kunnolla vertailuja ja kysele kokemuksia. Tarkista laitteen energiamerkintä, jotta et vahingossa hommaa kotiisi energiasyöppöä. Ota huomioon myös laitteiden aiheuttama melutaso, joka saattaa vaihdella suurestikin. Mitäpä iloa on makuuhuoneen viilennyksestä yöllä, jos siihen tarkoitukseen hankittu laite pitää sinut metelillään hereillä?

Näin viilennät kotisi koneellisesti sähköä säästäen:  

  • Pidä laitteita päällä vain silloin, kun olet kotona. Tyhjää kotia viilentäessä tyhjennät lompakkoakin.
  • Sulje ovet ja ikkunat, kun koneellinen viilennyslaite on päällä. Ulkoa tuleva lisälämpö aiheuttaa koneille ylimääräistä työtä sisätilojen viilentämiseksi.
  • Viilennä vain sitä huonetta, jossa olet.
  • Tutustu laitteesi säätöihin ja ajastuksiin. Esimerkiksi makuuhuoneessa laitteen voi ajastaa sulkeutumaan tietyn ajan kuluessa nukkumaan menosta.
  • Pysy kohtuudessa viilennyksessäkin. Ilmalämpöpumppu ja ilmastointilaitteet poistavat myös kosteutta, joten jo parin asteen viilennys helpottaa oloa.

fortum_valitut-3786 (1) (1)

Tuuletin kierrättää sisäilmaa

Edullisin helteellä ostettava sähkölaite on perinteinen tuuletin. Pöydälle tai lattialle sijoitettava tuuletin ei viilennä ilmaa, mutta laittaa ilman liikkeelle ja saa aikaan tuulenvirettä. THL:n mukaan tuuletin helpottaa oloa vain alle 35-asteisessa sisäilmassa. Tätä lämpimämmässä tuuletinta ei tule käyttää, sillä se lisää kehon lämpökuormaa. Tuuletin myös lisää nestehukkaa, joten jos tuuletin on jatkuvasti päällä, muista juoda riittävästi nesteitä.

Vinkki: Laita tuulettimen eteen tuolille tai muulle tasolle kylmäkalle, märkä pyyhe tai kulho jääpaloja, jolloin kiertävä ilma on edes vähän viileämpää ja tuuletin haihduttaa ilmaan kosteutta. Illalla ulkoilman viilennyttyä sijoita tuuletin avonaisen ikkunan eteen, jotta saat sisälle raikkaampaa ilmaa. Muista läpiveto, jotta ilma pääsee vaihtumaan!

Taltuta kuumuus ilmastointilaitteella

Muutamia satoja euroja maksavat ilmastointilaitteet voivat olla hyvä ratkaisu sisätilojen viilentämiseen. Tarkista ostotilanteessa, kuinka ison alueen laite pystyy pitämään viileänä. Siirrettävä laite on helppo sijoittaa olohuoneeseen helpottamaan illalla seurustelua ja ottaa mukaan yöksi makuuhuoneeseen. Ilmastointilaitteissa on säätöjä ja ajastusmahdollisuuksia, joita kannattaa hyödyntää ylimääräisen sähkönkulutuksen välttämiseksi. Tärkeää laitteen sijoittelussa on huomioida laitteen poistoilmaputki, jota kautta kuuma sisäilma johdetaan ulos tehokkaasti ikkunan tai muun aukon kautta.

Ilmalämpöpumppu viilentää kesällä ja lämmittää talvella

Ilmalämpöpumppuja hankitaan enemmänkin kodin tai kesämökin lämmittämiseen ja viilennystoiminto tulee mukavana bonuksena. Vaikka ilmalämpöpumppu on aika hintava, pari tuhatta euroa asennuksineen, energiatehokas laite maksaa itsensä takaisin alentuneina lämmityskustannuksina muutamassa vuodessa. Ja kun hellepäiviä ei Suomessa ole kovinkaan monta, eivät kustannukset ilmalämpöpumpulla viilentämiseen ole kummoiset – mutta onni tasaisen viileästä kodista tai mökistä on suunnaton! Muista selvittää ennen kaupoille lähtöä, onko ilmalämpöpumpun asentaminen sallittua taloyhtiössäsi.

Miellyttävän viileä koti tuo helpotusta helteisiin

Tukahduttavasta kuumuudesta ei siis tarvitse kotona kärsiä helteilläkään – keinoja löytyy. Kun luonnolliset keinot kuumuuden estämiseksi eivät riitä, saa koneellisesta viilennyksestä apua. Käyttämällä niitä fiksusti vältyt turhalta sähkönkulutukselta ja saat tuplapotin: voit nauttia lämpimästä kesästä ja miellyttävän viileästä kodista.

Yli 96 tapaa säästää sähköä – lue vinkit!

New call-to-action