10.09.2020
3 Min

Kodin sähkölaitteiden kulutus kuriin – joko kuulit uudesta energiamerkinnästä?

Kodin sähkölaitteiden energiamerkintää ollaan skaalaamassa selkeämmäksi jo ensi vuonna. Mutta mihin ihmeeseen häviää A-kirjain, entä plussat sen perästä? Lue tämä juttu ja tee kavereihin vaikutus energiamerkintäguruna!

Kodinkoneiden energiankulutuksella iso merkitys 

Sähköllä toimivien laitteiden energiankulutusta ei monikaan tule päivittäin pohtineeksi, eikä yksittäisten vekottimien osuus omasta sähkölaskusta ehkä tunnu kovin suurelta.

Pienistä puroista kasvaa kuitenkin maapallon kannalta valtava virta. Jo pelkästään Suomessa on 2,7 miljoonaa asuttua kotia, joista valtaosassa hurisevat tälläkin hetkellä tietokoneiden tuulettimet, jääkappien kompressorit, pesukoneet ja pienlaitteet.

Seuraa laskelma: Jos pieni jääkaappi kuluttaa optimistisesti arvioiden vuodessa n. 150 kWh, ja niitä olisi vaikkapa vain 2,5 miljoonassa kodissa, pelkkien jääkaappien yhteenlaskettu vuotuinen sähköntarve olisi 375 000 000 kWh.

Pienien purojen tuottama iso hyökyaalto kutistuu, kun mahdollisimman moni käyttää kotonaan energiatehokasta elektroniikkaa, eli laitteita, joista saadaan irti sama hyöty vähemmällä sähkönkulutuksella. Tällaisen laitteen löytää energiamerkinnän perusteella, ja tulevaisuudessa valitseminen on entistäkin helpompaa.

Vanha energiamerkintä epäselvä eikä kannusta yrityksiä parannuksiin

Nykyisessä energiamerkintätaulukossa alkuperäisiä kirjainluokituksia jouduttiin matkan varrella jatkamaan, kun laitteiden energiatehokkuus parantui parantumistaan. 

A-energialuokkaan on siis pitänyt lisätä jälkikäteen plusmerkkejä, kun laitteet kehittyivät ohi ”vanhan A:n” vaatimuksista: muiden kirjainten lisäksi käytössä ovat olleet A+, A++ ja A+++ -energiamerkinnät.

Kuluttajien on toisinaan ollut hankalaa hahmottaa luokkien eroja. Ostajan silmissä A+ ei erotu riittävästi  A+++ -luokasta. Esimerkiksi A:n ja B:n ero on psykologisesti paljon selkeämpi ja merkittävämpi kuin pelkkä plussien lukumäärän vaihtelu A-kirjaimen perässä. 

Ja kuitenkin plussamäärien osoittama energiankulutuksen ero on (taas ne pienet purot!) maan ja etenkin maapallon mittakaavassa merkittävä!

Merkintätavalla on väliä myös laitteiden kehittämisen kannalta. Jos kuluttajalle kelpaavat A+ -merkityt laitteet yhtä hyvin kuin A+++ -merkityt, ei kysynnän vaihtelu innosta valmistajia tavoittelemaan korkeampaa energialuokkaa – eli parantamaan laitteiden energiatehokkuutta.

Pesukoneet saavat uuden merkinnän ensimmäisten joukossa

Uusi energiamerkintä havainnollistaa erot paremmin

Ongelmien ratkaisemiseksi merkinnät on päätetty uudistaa. Ostajia hämmentävät plusmerkinnät poistetaan kokonaan, ja tulevaisuudessa laitteilla on vain selkeä kirjainasteikko (A–G) ilmaisemassa energiatehokkuutta.

Lisäksi nykyisistä laitteista mikään ei enää yllä suoraan A-luokkaan, eli koko A-luokka jää toistaiseksi tyhjäksi – ja toivon mukaan yrityksille tavoittelemisen arvoiseksi. 

Nekin laitteet, jotka nyt kuuluvat A+++ -luokkaan, päätynevät siis jatkossa korkeintaan B-luokkaan. Tavoitteena on, että tämä innostaisi valmistajia kehittämään laitteiden energiatehokkuutta entisestään.

Muutos käyntiin vaiheittain jo ensi vuonna

Uudet energiamerkinnät otetaan monille tuotteille käyttöön jo vuoden 2021 aikana. Kodinkoneista ensimmäisinä muutoksen pyörteisiin päätyvät:

  • jääkaapit, pakastimet ja niiden yhdistelmät sekä viinikaapit
  • astian- ja pyykinpesukoneet
  • televisiot ja näytöt.

Näiden laitteiden vanhat energiamerkinnät lakkaavat olemasta voimassa 28.2.2021, ja uudet merkit tulevat voimaan heti seuraavana päivänä, eli 1.3.2021. Kauppiaille on varattu niiden vaihtamiseen aikaa 18.3.2021 asti, eivätkä vanhat ja uudet merkit saa olla käytössä yhtaikaa.

Jos siis bongaat 19.3.2021 tai sen jälkeen em. laitteissa  A-kirjainten perässä plusmerkkejä, voit hyvällä omallatunnolla vaatia kauppiaalta uuden energialuokan mukaista merkintää.

 

Myös lamppujen energiamerkinnät skaalataan uusiksi ensi vuodesta alkaen. Niiden kohdalla liukuma on pidempi: uudet merkit tulevat voimaan vasta 1.9.2021, ja niiden vaihtamiseen varataan peräti 18 kk aikaa. 1.3.2022 mennessä sinun pitäisi nähdä lamppuhyllyissäkin vain uudella merkinnällä varustettuja lamppuja.

Imuritkin saavat uuden energiamerkinnän

Mitä seuraavaksi?

Tulevaisuuden kodeissa ostetaan pian myös uudelleen energiamerkittyjä uuneja, kuivausrumpuja ja imureita. Näiden merkintöjen ja skaalojen odotetaan muuttuvan vuoteen 2025 mennessä.

Muutaman vuoden ajan sinnitellään päällekkäisten skaalojen kanssa: kun ostat pesutornin, se kuivausrummussa ja pesukoneessa on näkyvissä lähivuosina eri energiamerkintätapa. Älä anna sen hämätä itseäsi – nyt tiedät, etteivät vanha ja uusi A ole ollenkaan sama asia!

Koska tekniikka kehittyy jatkuvasti, ja energiankulutuksen vähentämisellä on jo ilmastonmuutoksen vuoksi kiire, ei nyt uudistettava asteikkokaan tule – voisi sanoa onneksi – kestämään ikuisesti. 

Nykyisellä kehitystahdilla uuden asteikon on arvioitu olevan voimassa 10 vuotta. Kun laitteita alkaa olla korkeimmissa luokissa yllin kyllin, eli olisi taas aika lisäillä plussia A-luokkaan, skaalaus uudistetaan.

Kiinnostaako mistä kotisi sähkön kulutus muodostuu, ja miten asumismuotosi siihen vaikuttaa? Lue täältä lisää. 

New call-to-action