Inspiraatiota ja vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.

Vinkkejä muuttoon?

Tilaa Muuttoapuri
Hakutulokset

Posts containing:

Viisi vinkkiä: Näin valitset sinulle sopivan kodin

Asunnon valinta kannattaa aloittaa miettimällä, mihin kotia tarvitsee ja paljonko voi käyttää rahaa...

Sähkönkulutus yksiössä, kolmiossa ja omakotitalossa

Sähkön säästö onnistuu parhaiten, kun tiedät, mistä kulutus muodostuu, ja miten asumismuotosi siihen vaikuttaa. Kun nämä asiat ovat selvillä, osaat valita myös parhaan mahdollisen sähkösopimuksen. Minkälaisista tekijöistä sinun sähkönkulutuksesi muodostuu – tunnistatko itsesi esimerkkitalouksistamme?

Yksiössä kuluu maltillisesti sähköä

Vaikka koko taloudestaan yksin huolehtivan asumis- ja elämiskulut voivat muuten tuntua suurilta, pysyvät sähkölaskut yleensä maltillisina. Kulutukseen on myös helppoa vaikuttaa itse.

Kerrostaloyksiössä vievät sähköä eniten kylmälaitteet, kokkaus ja kodin elektroniikka. Jos elämäntyyli on vauhdikas, ja kotona tulee lähinnä nukuttua, pienenevät kokkauksen ja elektroniikan osuus reilusti. Kotona intensiivisesti viihde-elektroniikan parissa puuhasteleva yksineläjä saa puolestaan varautua aavistuksen suurempaan laskuun, etenkin, jos unohtaa sammuttaa laitteet yöksi.

Jos yksiössä on sauna, saa “kolmen koon tripletti” sen tasavahvaksi kilpailijakseen. Niukimmillaankin viikoittain lämpiävä sauna haukkaa sähköä saman verran kuin kylmälaitteet, mutta reipasotteinen saunoja voi jopa tuplata kerrostaloasunnon sähkönkulutuksen.

Vaikka vuosittaiset kulut eivät tuntuisikaan kohtuuttomasti kukkarossa, kannattaa sähkönkulutusta silti miettiä: pienistä puroista kasvaa maapallon näkökulmasta valtava virta.

Kerrostalokodin sähkölaskuihin itsekseen asuva saa ennakoitavuutta valitsemalla kiinteähintaisen Fortum Vakio -sähkösopimuksen. Sähkölaskut eivät pääse yllättämään, kun tietää jo valmiiksi tulevan laskun summan. Vakio-sopimukseen voit nyt valita halutessasi 100 % auringolla tuotettua sähköä!


Esimerkki yhden hengen kerrostalokodin vuotuisesta kulutuksesta

Fortum-Sahkonkulutuskaaviot-03

- Kylmälaitteet n. 27 %
- Ruoanvalmistus (sis. astianpesu) n. 20 %
- Kodin elektroniikka n. 21 %
- Valaistus n. 16 %
- Pyykinpesuun ja muuhun kulutukseen n. 16 %


Vastaava saunallinen kerrostalokoti kuluttaa n. 2 000–3 000 kWh. Jos kylpyhuoneessa on sähköinen lattialämmitys ja saunomistottumukset ovat reipasotteiset, voi kulutus jopa ylittää 3 000 kWh.

 

Rivitalokolmiossa pesivän perheen sähkökulutus riippuu eniten lämmitysmuodosta

Rivitalokotien sähkönkulutuksessa on suuria eroja: sähkölämmitteisissä maksetaan sähkölaskun kainalossa myös lämmitysenergiasta, kun kauko- ja maalämmöllä lämpiävissä kodeissa lämmityksen kulut pulitetaan erikseen.


Kolmihenkisessä perheessä valaistus voi napata yllättävän suuren osan vuosittaisesta kulutuksesta: kaksikerroksisessa kodissa joku jättää aina valot ylä- tai alakertaan päälle, eikä niitä välttämättä hoksata tai viitsitä lähteä erikseen sammuttamaan.

Toinen esimerkkitalouden vanhemmista suunnitteleekin asentavansa molempiin kerroksiin yleiskytkimen, josta toisen kerroksen valot saa napsautettua pois päältä. Myös valaistuksen automatisoimista on pohdittu.

Vaikka käytössä olisi sähkölämmitys, pysyisivät kulut omakotitaloa helpommin aisoissa: ulkoseinien pinta-alaa on vähemmän, joten niiden kautta karkaa vähemmän lämpöä.

Sähkösopimukseksi tälle taloudelle sopii esim. Fortumin suosituin sopimus, Fortum Kesto. Sen joustavuus ja helppous ovat puhutelleet perheen vanhempia ruuhkavuosien aikana. Nyt suunnitelmissa on kokeilla Fortum Tarkka -pörssisähköä: perheessä testataan, paljonko voitaisiin säästää optimoimalla sähkönkäyttöä pörssihintojen perusteella.


Esimerkki vuotuisesta sähkönkulutuksesta kaukolämmitteisessä rivitalokolmiossa, jossa asuu kolme henkeä
Fortum-Sahkonkulutuskaaviot-02

- Kylmälaitteet n. 15 %
- Valaistus n. 15 %
- Sauna n. 18 %
- Ruoanvalmistus (sis. astianpesun) n. 15 %
- Pyykinpesu ja muu kulutus n. 12 %
- LVI-laitteet n. 10 %
- Kodin elektroniikka n. 15 %

Omakotitalon asukkaat maksavat eniten lämmityksestä

Neljän aikuisen yhteisö asustaa vuokraamassaan omakotitalossa ja jakaa sen sähkölaskut. Kulutus muistuttaa pitkälti nelihenkisen perheen kulutustottumuksia: ruoanlaitto ja pyykinpesu hoidetaan yhteisesti. Takka lämpiää talvella päivittäin, mutta päälämmitysmuoto on sähkö.

Kaverukset tietävät, että sähkölämmitys on oikein käytettynä kustannustehokas ja ympäristöystävällinen lämmitysmuoto – olennaista heille on, että sähkö tuotetaan uusiutuvilla luonnonvaroilla. Kodissa myös pidetään maltillista lämpötilaa ja patterin säätämisen sijaan vedetään villasukat jalkaan, jos varpaita palelee.

Tälle porukalle ja muille omakotiasukkaille suosittelemme sähkösopimukseksi Fortum Takuuta: se on turvallinen sähkösopimus, jossa sähkön hinta pysyy koko 24 kk määräaikaisen sopimuksen ajan samana.Esimerkki vuotuisesta sähkönkulutuksesta neljän hengen sähkölämmitteisessä 125 m2 omakotitalossa 

Fortum-Sahkonkulutuskaaviot-01

- Lämmitys n. 50 %
- Käyttöveden lämmitys n. 21 %
- Kylmälaitteet n. 4 %
- Ruoanvalmistus, sis. astianpesun n. 4 %
- Pyykinpesu ja muu kulutus (sis. valaistuksen) n. 7 %
- LVI-laitteet n. 3 %
- Sauna n. 5 %
- Kodin elektroniikka n. 4 %
- Auton lämmitys (ajastettu pariin tuntiin) n. 2 %

 

Omakotitalon asukas – mitä, jos tuottaisitkin sähköä itse?

Aurinkopaneelien avulla voit ryhtyä tuottamaan sähköä itse. Kun tuotat sähköä omiin tarpeisiisi, sähkölaskusi pienenee. Mahdollisen ylituotannon voit käyttää sähköauton lataamiseen tuplasti hyvitettynä.

Aurinkopaneelit ovat pitkäkestoinen sijoitus, joka maksaa itsensä takaisin paitsi sähkölaskussa, myös kiinteistön arvon nousuna.

Lue lisää aurinkopaneeleista!

Lisää samasta aihealueesta
Saattaisit olla kiinnostunut myös näistä

Ekologisuus, Muuttotarinoita, Asiakastarinat

   |   
Kun sopivankokoista omakotitaloa ei löytynyt Jyväskylästä valmiina, Antti Minkkinen ja Annika Temonen rakensivat sellaisen itselleen ekologisuutta ja kestävää ...
Lue lisää

Ekologisuus, Asuminen, remontti

   |   
Onko remontti tulossa ajankohtaiseksi – tai syyhyääkö sisustajan sormet tekemään pientä pintaremonttia ja freesausta omaan kotiin? Oli kyseessä sitten uuden ilmeen ...
Lue lisää
Fortum sähkösopimus
Tietoa hinnoista
Asiakaspalvelu

Asiakaspalvelumme palvelee
ma-pe klo 8–17

Yksityisasiakkaat tai kotitaloudet
0200 19000
Yritysasiakkaat
0200 19100
(pvm/mpm)

Ulkomailta soitettaessa
+358 10 45 66080

Voit lähettää viestin tai jättää
soittopyynnön:

 Ota yhteyttä

Muuttopuhelin 24h
Sähkösopimus uuteen kotiin
0200 80000 (pvm/mpm)

Kaukolämmön vikailmoitukset 24h
0800 1 90090

Tilaa Fortumin uutiskirje

Saat kuukausittain sähköpostiisi kiinnostavia vinkkejä asumiseen, energiansäästöön ja liikkumiseen.
TILAA