Miten kodinkoneiden käyttö vaikuttaa sähkönkulutukseesi? Mikä rohmuaa energiaa, mikä taas on kevyt kulutukseltaan? Tee hauska testi ja kokeile omat sähkövelhon tietosi!
Näin teet Sähkövelho- testimme
Tämä testi toimii myös muistipelinä – tarkoitus ei ole, että saisit kaikki vastaukset oikein ensimmäisellä kerralla! Voit kokeilla uudestaan niin monta kertaa kuin haluat – ja ensi yrityksen jälkeen lukea lisätiedot jokaisen laitteen sähkönkulutuksesta. Seuraavalla yrittämällä saat todennäköisesti jo useamman oikein! Testimme tarkoitus on auttaa sinua hahmottamaan sähkölaitteiden energiankulutuslogiikkaa paremmin – hauskemmalla tavalla. Huomaa myös, että testissä laitetaan kodinkoneita sähkönkulutuksen mukaan pienemmästä suurimpaan -järjestykseen.
Voit siirtyä heti tekemään testin – mutta pärjäät todennnäköisesti vieläkin paremmin, jos lukaiset ensin nämä alla olevat vinkit!
Kodin sähkölaitteiden energiankulutukseen vaikuttaa laitteen ikä, energiamerkintä ja käyttö
Kodin sähkölaitteiden energiantarpeen arviointi voi olla aikamoinen pähkinä purtavaksi! Vertailu ei ole ihan helppoa, sillä toiset laitteet ovat päällä koko ajan – kuten jääkaappi ja pakastin – ja toisia käytetään vain hetken tai satunnaisesti. Siksi niiden keskimääräinen energiankulutus lasketaan sen mukaan, mikä on yleisin käyttöaika. Toisille laitteille se tarkoittaa koko vuorokauden tasaista kulutusta, toisille tunnin käyttöä, toisille 10 minuutin. Sähkönkulutus siis suhteutetaan myös laitteen normaaliin käyttöön.
Laitteita kehitetään koko tehostamaan energiansäästöään, jolloin laitteiden eri vuosimallit samaltakin valmistajalta voivat ottaa harppauksia kohti kevyempää energiankäyttöä. Iältään vanha laite voi täten olla energiasyöppö, kun taas sen päivitetty versio käyttääkin enää kolmasosan alkuperäisestä energiankulutuksesta – kuten testin pakastin-esimerkin Lue lisää -napin takaa käy ilmi.
Laitteen energiansäästön evoluutio: televisio
Vanha kunnon telkkari on niin ikään hyvä, konkreettinen esimerkki laitteen kehityksestä – myös energiansäästössä. Vaikka nykypäiväiset laitteet ovat näyttävämpiä, kuvanlaatu parempi ja näytöt suurempia, on näiden ominaisuuksien lisäksi nykypäiväinen tv myös energiatehokkaampi.
Kuvaputkitelevision – siis vielä 90-luvulla vallinneen pullean, 32-tuumaisen television – energiankulutus oli keskimäärin 0,12–0,19, kWh/h. Sitä seuranneen litteän plasmatelevision energiankulutus oli korkeampi, 0,31–0,41/kWh/h – mutta se väistyikin melko pian energiaa säästävämpien mallien tieltä. LCD-taulutelevisio pääsi jo matalampiin lukemiin kuin kuvaputkitelevisio, 0,08–0,19 /kWh/h. Uusi, 42-tuumainen LED-tv käyttää enää murto-osan alkuperäisen kuvaputkitelevision tarvitsemasta energiasta tunnilta, 0,04-0,1 kWh/h.
Mikä ihmeen kilowattitunti? Lue myös:
Miksi energiamerkinnät uudistuvat?
Uudet kodinkoneiden energiamerkinnät astuivat voimaan maaliskuussa 2021. Energiamerkintojä uudistetaan, sillä laitteet kehittyvät koko ajan energiatehokkaammiksi, ja vanhat merkintätavat eivät enää riitä kertomaan tehokkuutta. Esimerkiksi A+++-merkinnät poistuvat muutoksen myötä, ja tekevät tilaa uudistetulle kategorialle.
Mitä paremmin tunnet laitteiden energiankulutuksen, sitä paremmin voit myös valinnoillasi vaikuttaa omaan vuosikulutukseesi. Energiatehokkuudesta kiittää niin lompakkosi kuin ympäristö.