Lapset ovat uteliaita, kekseliäitä ja yllättävän nopeita liikkeissään. Siksi kodin sähköturvallisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota ja miettiä millaisia turvallisuushaasteita saattaa tulla vastaan lasten kanssa.
Vauvoja kiinnostaa lattian rajassa olevat roikkuvat johdot ja esineet, jotka osuvat nenän eteen kieriessä ja ryömiessä. Kun jalat alkavat kantaa, tutkimukset siirtyvät hieman korkeammalle ja matalilla tasoilla olevat esineet, kaapit ja laitteiden nappulat ovat koetuksella. Isommat lapset osaavat jo välttää tavanomaisimpia riskejä, mutta reippaan aktiiviset leikit voivat aiheuttaa vahinkoja. Kaikki tämä kuulostaa siltä kuin koti olisi vaarallinen paikka. Niin ei onneksi yleensä ole ja pieniäkin vaaranpaikkoja voi saada turvallisemmiksi pienellä varautumisella helpoin keinoin.
Johdot ja pistorasiat
Ensimmäinen ja helpoin toimenpide on katsastaa kaikki asunnon johdot. Ylimääräiset johdot kannattaa suosiolla korjata pois ja tarpeellisille johdoille voi hankkia koteloita, laatikoita, putkia ja kouruja, joilla johdot saa pois näkyviltä houkuttelemasta eikä niihin pääse käsiksi niin helposti. Valikoimaa löytyy runsaasti erilaista eli joukosta voi helposti valikoida omaan sisustukseen sopivan vaihtoehdon.
Pistorasiat ovat lattian tasossa liikkuville pienille houkutteleva kohde. Rasiat, jotka eivät ole käytöstä kannattaakin tukkia asiaan tarkoitetuilla suojatulpilla. Tulppia on saatavilla useimmista tavallisista tavarataloista. Tulppia on markkinoilla erilaisia, mutta niiden kaikkien toiminta perustuu siihen että niillä saa pistorasian reiät umpeen. Tällöin lapset eivät pääse työntämään sormia tai vieraita esineitä reikiin ja aiheuttamaan oikosulkua tai itselleen vammoja.
Keittiö
Keittiö on usein kodin keskus, jossa etenkin lapsiperheissä tulee vietettyä paljon aikaa. Se tarjoaa myös monia vaaranpaikkoja lapsille. Mitä sähköturvallisuuteen tulee, etenkin lieden suojaamiseen pieniltä käsiltä kannattaa kiinnittää huomiota. Liesille on saatavilla erilaisia suojia, joilla voi estää luvattoman nappuloiden kääntelyn. Lisäksi on syytä harkita, onko tarvetta hankkia esteitä kuuman luukun ja levyjen ympärille palovammojen välttämiseksi.
Jääkaapin ja pakastimen oveen on saatavilla lapsilukkoja ettei kaappiin pääse tutkimusretkille ja ovi jää vahingossa auki. Sulavasta kaapista valuva vesi voi aiheuttaa paitsi vesivahingon ja mielipahaa pilaantuneiden elintarvikkeiden osalta, mutta myös sähköiskun tai oikosulun.
Lastenhuone
Lastenhuoneessa, missä lapset viettävät aikaa myös keskenään, kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen miten asiat on kiinnitetty. Jos huoneessa on esimerkiksi televisio, se kannattaa kiinnittää huolella esimerkiksi seinään jolloin se ei vahingossa pääse leikkien tiimellyksessä kaatumaan. Myös lamput kannattaa kiinnittää seinään tai kattoon tasoilla seisovien pöytälamppujen käyttämisen sijaan. Myös materiaalivalinnoilla voi vaikuttaa turvallisuuteen eli helposti hajoavien materiaalien välttäminen säästää vahingoilta.
Mikäli lastenhuoneessa on matalalle sijoitettuja valaisimia tai on mahdollista että kattovalaisimet saavat osumia esimerkiksi mailapeleistä tai miekkaleikeistä, on syytä valita tilaan umpinainen valaisin missä lamppu ei ole suoraan paljaana näkyvillä. Myös lampun valintaan on hyvä kiinnittää huomiota. Esimerkiksi led-lamppu on lastenhuoneeseen parempi valinta kuin energiansäästölamppu. Energiansäästölampuissa on elohopeaa, joka kuuman lampun rikkoutuessa vapautuu huoneilmaan ja on myrkyllistä hengittää. Vakavaa vaaraa ei siitä kuitenkaan aiheudu kuin pitkäaikaisessa altistuksessa ja ehjistä lampuista ei elohopeaa karkaa.
Kylpyhuone
Myös aikuisilta meinaa välillä unohtua sähkölaitteiden turvallinen käyttö kosteissa tiloissa. Laitteita kuten hiustenkuivaajia, suoristusrautoja tai vaikkapa silitysrautaa ei tule käyttää märässä tilassa tai kuivaamatta itseään kylpemisen jälkeen ensin huolella. Lapsia kannattaa opastaa laitteiden turvalliseen käyttöön ja kaikki laitteet korjata pois kylpyhuoneista kun ne eivät ole käytössä.
Saunassa kuuman kiukaan läheisyydessä tulee liikkua varovasti ja välttää lauteilla riehumista. Pienemmissä saunatiloissa voi olla haastavaa saada kiukaan ympärille suojaavia esteitä, joten tärkein turvatoimi onkin valvonta. Lapsia ei tulisi päästää yksinään saunaan ennen kuin he ovat tarpeeksi isoja huolehtimaan varovaisuudesta. Myös vieraat esineet saunatiloissa voivat aiheuttaa vaaratilanteita eli kiukaan ympäristö kannattaa tarkastaa vieraiden esineiden kuten lelujen ja vaatteiden varalta ennen saunan lämmittämistä. Saunassa ei tule koskaan kuivata pyykkiä, etenkään sitä lämmitettäessä.
Lisätietoa
Lisätietoa kodin sähköturvallisuudesta ja laitemerkinnöistä löytyy Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (TUKES)sekäSähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry:n verkkosivuilta. Käy lukemassa myös aikaisemmat juttumme kodin sähköturvallisuudesta sekä sähköturvallisuudesta pihalla ja puutarhassa.
Jos mietit kotisi sähköasioita, voit helpon testimme avulla mikä sähkösopimus olisi sopivin juuri sinun kotiisi!
Oletko jo Fortumin asiakas? Oletko huomannut, että voit saada meiltä myös kotivakuutuksen? Käy täällä lukemassa lisää!